VIDEO: / Nastavak borbe za Varšavsku u subotu u 19 sati

16.7.2010.
20:56
VOYO logo

Aktivisti su nešto prije 22 sata pozvali okupljene da u za subotu najavljenu akciju zaustavljanja kamiona i radova u Varšavskoj povedu svaki po deset svojih prijatelja kako bi uspjeli u ostvarenju postavljenog cilja.

Policija je snimala sve okupljene koji su se oko 22 sata razišli. Nove aktivnosti prosvjednika najavljene se za subotu u 19 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akcija aktivista krenula je u petak popodne najavljenim prosvjedom pred središtem SDP-a na Iblerovom trgu. Iako su Zoran Milanović, Davor Bernardić i Boris Šprem bili spremni primiti prosvjednike koji su se u 18 sati okupili ispred središnjice SDP-a na Iblerovu trgu, aktivisti za Varšavsku odbili su se sastati s njima, javlja Večernji list. cate-201007160541004

Teodor Celakoski i Vili Matula poručili su im kako ne žele da na njima skupljaju jeftine političke bodove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa skupa, koji je brojio 2000 prosvjednika, potom se moglo čuti skandiranje: "Lopovi, lopovi! Vi ste krivi za ovo!". Matula je Milanoviću kazao kako je loš glumac, a šef SDP-a mu je uzvratio da to nije kazalište.

arti-201007160488006Boris Šprem prosvjednicima je kazao kako je Upravni sud odbio sve žalbe uložene na kopanje ulaza u garažu u Varšavskoj, te da on više nema što reći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednici su čelnike gradskog SDP-a optužili za prekasnu reakciju na slučaj Varšavska.

Aktivisti su priprijetili da će pozvati građane da tri mjeseca ne plaćaju usluge Zagrebačkog holdinga ako ne zaustavi sve radove na rampi za garažu. Zatražili su i zasjedanje izvanredne Gradske skupštine, koja bi utvrdila je li garaža u Varšavskoj javni interes. Ujedno se, zahtijevaju, treba ispitati odgovornost onih koji su protivno želji građana donijeli odluku o gradnji rampe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni prosvjednici kojima je zabranjen pristup Varšavskoj u idućih sedam dana u znak protesta nose crvene trake ističući time kako su obilježeni.

'Matulović Dropulić i Karamarko moraju podnijeti ostavke' Prosvjednici su potom bili i ispred središnjice HDZ-a, no prilaz im je bio onemogućen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ondje su zatražili smjenu ministrice graditeljstva Marine Matulović Dropulić i ministra policije Tomislava Karamarka jer tvrde da ne znaju raditi svoj posao. Traže i da njihova ministarstva prestanu pomagati investitore i naglašavaju da hrvatska policija nije privatna policija te da se njeni čelnici ne bi trebali sastajati s Horvatinčićem.

Snimio: Franjo Tot

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blokada od raskrižja do raskrižja

Nakon Trga žrtava fašizma, prosvjednici su su se odlučili vratiti u samo srce grada te su pokušali doći do Varšavske. Policija ih je zaustavila na križanju Masarykove i Gundulićeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bando lopovska, Ne damo Varšavsku", vikali su prosvjednici.

Njih tristotinjak rasulo se po gradu, te hodajući od raskrižja do raskrižja blokiraju promet. Među njima su predstavnici Prava na grad, glumica Urša Raukar, a viđen je i političar Pero Kovačević. Uspjeli su na križanju Hebrangove i Gundulićeve. Ljudi su izlazili iz automobila pružajući im podršku. Potom su nastavili i blokirali promet na raskrižju Gundulićeve i Žeravićeve ulice. Uz pratnju policije, koja je kasnije dovezla i dva svoja kombi vozila te poručila onima koji će stvarati probleme da će ih uhititi, prosvjednici su se odlučili vratiti na križanje Varšavske i Masarykove, gdje će ostati sjediti. Novi prosvjed najavili su za sutra u 19 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu radovi na Horvatinčićevom gradilištu nisu stajali. Nije mi smetala ni visoka temperatura.

Prethodni članci:

arti-201007160235006

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201007160161006

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo