konjička udruga kas / VIDEO Na mjestu smo gdje je popustio nasip Save: 'Iz čamca rukom možemo do košarkaškog koša, voda je i 6 metara'

Image

Vojska i HGSS nasipa vreće i postavlja zečje nasipe, dvije pumpe ispumpavaju vodu, članovi udruge boje se kolika je šteta i što će biti sa sedlima za konje koji koštaju i nekoliko stotina eura. Nasip je popustio rano ujutro

18.5.2023.
15:51
VOYO logo

Nešto prije 8 sati popustio je nasip Save na području Siska u Galdovu zbog čega je u manje od pola sata potpuno potopljen prostor "Udruge Kas" koja se bavi rehabilitacijskim jahanjem za djecu i odrasle.

Kako su nam ranije rekli iz udruge, u svega 20 minuta, razina vode na području konjičkog kampa, koji je od nasipa udaljen oko 200 metara, popela se na sat vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reporteri RTL Danas uvjerili su se da je stanje zaista dramatično, sve je pod vodom, a na pojedinim dijelovima dubina vode doseže i šest metara.

Osim konjičke udruge, tu su i streličarski te golubarski klub.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
probio nasip /

Konji za terapijsko jahanje spašeni, ali apsolutno sve pliva: 'Ovo je treća poplava, ali nikad nije bilo ovako"

Image
probio nasip /

Konji za terapijsko jahanje spašeni, ali apsolutno sve pliva: 'Ovo je treća poplava, ali nikad nije bilo ovako"

Vode je toliko da ljudi nisu ni pokušavali ući terencima, može se samo čamcem. S obzirom na to da je teren neravan, na pojedinim dijelovima dubina vode je i šest metara. Rukom smo iz čamca doslovno rukom mogli dosegnuti košarkaški koš na igralištu.

Stigli su i pripadnici HGSS-a te Hrvatske vojske, postavljaju se zečji nasipi, s dvije velike pumpa voda se ispumpava i razina vode opala je za nekoliko centimetara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doznajemo da su popustile box barijere koje bi trebale braniti to područje od rijeke sve dok se ne izgradi novi nasip, ali da na tom području imaju problema čim padne obilnija kiša.

Od potresa i oštećenja nasipa, ovo je već treća poplava na području "Udruge Kas".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ali nikad nije bilo ovako. Nakon potresa bile su napukline na nasipu pa se nakon većih kiša znalo dogoditi izlijevanje, voda bi doprla do pojedinih objekata, ali nikad nas nije ovako potopilo da sve pliva. Udruga djeluje u starim montažnim kućama, sad su one u potpunosti natopljene. Mislim da je bolje krenuti sve iz početka, ali otkud više snage i sredstva“, rekla nam je ranije predsjednica udruge Alenka Berendika.

Prostor konjičke udruge, u kojoj na terapijsko jahanje dolazi 65 djece s poteškoćama u razvoju te sedmero osoba s invaliditetom. Na sreću, uspjeli su evakuirati konje koje su premjestili na sajmište udaljeno oko 8 kilometara. Životinje su se toliko uplašile da neki od konja nisu htjeli ući u prikolicu te su jednog konja "pješice" odveli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajte kako izgleda potopljena konjička udruga danas poslijepodne:

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo