Iz splitskog zatvora / VIDEO Kapetan Dragan videolinkom poručio Vrhovnom sudu: 'Nisam kriv i nemate nikakvih dokaza'

Kapetan Dragan poručio je kako se ne osjeća krivim

12.6.2018.
17:30
VOYO logo

Dragan Vasiljković poznatiji kao kapetan Dragan jutros se iz splitskog zatvora videolinkom obratio Vrhovnom sudu.

Peteročlanom sudskom vijeću koje je razmatralo žalbe na presudu splitskog županijskog suda koji ga je osudio na 15 godina zatvora kapetan Dragan poručio je kako se ne osjeća krivim te da nema niti jednog jedinog dokaza koji bi to mogao potvrditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"13 godina sam ja u pritvoru gospodine, imajte malo razumevanja, malo ljudskosti. Nisam ja standardni Vaš klijent kojeg imate svakog dana. 13 godina, ne u zatvoru nego u pritvoru gospodine", kazao je Dragan Vasiljković, osuđeni za ratni zločin.  

Dok je tužiteljstvo uložilo žalbu na oslobađajući dio presude, njegov odvjetnik rekao je kako su na ovom suđenju počinjene bitne povrede prava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na osnovi kojih dokaza? Na osnovi priče pripovjedača? Otkako sam došao u Hrvatsku, ovo je jedini instrument koji mi je dozvoljen da radim - olovka. Tako da možete zamisliti kako je meni teško bilo pripremiti žalbu na ovu optužbu i da se borim protiv Golijata. Ovo je stvarno David i Golijat, al ja nisam imao braću, već samo običnu olovku", kazao je Vasiljković u videopozivu.

Peteročlano vijeće jutros je raspravljao o žalbama na presudu kojom je Vasiljković  dobio 15 godina zatvora. I to zbog mučenja i zlostavljanja zarobljenika na kninskoj tvrđavi te napada na policijsku postaju u Glini 1991. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako ga je sudac nekoliko puta opominjao, Vasiljković je kazao kak žalba sadrži niz uvreda na račun hrvatske države i hrvatskog pravosuđa. "Upozoravam vas da takve izraze nećemo tolerirati ovdje na javnoj sjednici", kazao se sudac.

Vasiljković je imao potrebu sve pojasniti. "Razlog zašto sam ja postao kapetan Dragan među 10 milijuna ljudi, to je upravo disciplina, red i rad, ne zbog toga što sam ja tako visok, lijep ili bilo što drugo", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sve su ovo, dodaje, lažne su optužbe s kojim se promovira ratni zločin. 

"Ni jedan jedini proverljiv dokaz. Toliko malo treba da bi se osudio Srbin u Hrvatskoj. E to je žalosno", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kapetanu Draganu na splitskom sudu sudilo se za pet kaznenih djela. Za jedno je na kraju oslobođen, a žalbu su uložili i obrana i tužiteljstvo.

"Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku, odnosno Splitu uložilo je žalbu protiv oslobađajućeg dijela presude zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i jednog dijela osuđujuće presude", kazao je Jasmina Dolmagić, zamjenica glavnog državnog odvjetnika RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obrana drži da je počinjena bitna povreda, na to smo ukazali danas jer su svjedoci ispitivani protivno odredbama zakona, i to ne samo jedan nego njih čak 20-ak", kazao je Tomislav Filaković, odvjetnik optuženog Dragana Vasiljkovića. 

"Ne tražim od vas nikakvu samilost, nikakav oproštaj. Ja sam ponosan na sve što sam radio. I mislim da svatko treba tako da radi. I molim Vas samo za malo poštenja, koje se očigledno izgubilo na ovim prostorima", rekao je Dragan Vasiljković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dragan Vasiljković uhićen je prije 12 godina u Australiji gdje je pod imenom Daniel Sneeden živio u Perthu i trenirao golf. Na hrvatski zahtjev tamo je uhićen, ali i nakon godina traženja i  izručen. Trenutačno je u splitskom zatvoru gdje čeka pravomoćnost prve presude. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo