a sad su na godišnjem do rujna / VIDEO Jandroković i kupaće gaćice, uvrede i 'hrvanje' sa stražom: Donosimo presjek cirkusa iz sabornice

Image
Foto: Boris Scitar, Patrik Macek, Josip Regovic/Vecernji list, PIXSELL

Padale su teške riječi, sabornicom se orilo "bando prokleta", a zastupnici se međusobno nazivali nakazama i "Titovim jugoslavenskim govedom". Rasprave su se prekidale pa nastavljale, jedni su za govornicom pjevali, a druge su stražari morali iznositi. Počela je poduža ljetna stanka...

29.7.2023.
10:23
Boris Scitar, Patrik Macek, Josip Regovic/Vecernji list, PIXSELL
VOYO logo

Izvanredna sjednica Sabora održana prošlog vikenda nekim je zastupnicima pomrsila planove o godišnjem, ali nakon trodnevnog zasjedanja i službeno su svi mogli krenuti pakirati kofere. Počela je poduža ljetna stanka, a saborske klupe će biti prazne sve do sredine rujna. Doduše, i tijekom redovnog zasjedanja više smo se nagledali praznih klupa nego scena pune sabornice.

Scena kaosa i galame, zbog kojih je Sabor više podsjećao na dječji vrtić ili tržnicu nego zastupničko tijelo sa zakonodavnom vlašću, zato
je bilo napretek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Padale su teške riječi, sabornicom se orilo "bando prokleta", a zastupnici se međusobno nazivali nakazama i "Titovim jugoslavenskim govedom". Rasprave su se prekidale pa nastavljale, jedni su za govornicom pjevali, a druge su stražari morali iznositi. Svega je tu bilo stoga donosimo presjek trenutaka koji su obilježili ovu saborsku godinu.

HDZ-ovka na sva zvona hvalila Plenkovića

Dok mnogi ministri iz njegove Vlade nisu "preživjeli" napade oporbe i zbog afera su morali napustiti svoje ministarske pozicije, Andrej Plenković poput mačke s devet života vješto izbjegava sve napade na njegovu premijersku fotelju. Raspravu o njegovom opozivu koja je trajala gotovo jedanaest sati nisu obilježile ni žustre polemike između vladajućih i oporbe, već govor jedne HDZ-ovke prepun riječi hvale upućenih premijeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U očima zastupnice Ankice Zmaić, Plenković je "snažan i karizmatičan lider" i "iskusan političar" s čijim se rezultatima oporba jednostavno ne može nositi
niti mu može parirati. "Žele vas i nas koji smo uz vas degradirati. Vi kao iskusan političar znate tko je pokrovitelj ovog kazališta i predstave. Tresla se brda, rodio se miš", poručila mu je tada. Od tolikih hvalospjeva, neki su se zastupnici pitali je li premijer pomogao u pisanju ovog govora koji je ubrzo postao viralan. Znamo koliko se i on sam voli hvaliti…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko pjeva, zlo ne misli

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković nekoliko se puta pohvalio svojim pjevačkim umijećem i pustio glas u Saboru. Nakon Vojka V i "Kako to" te Konstrakte i njezine eurovizijske uspješnice, u Saboru smo imali priliku čuti i Gibonnijeve stihove.

"Već je vrime da se pomirim sa svitom, i tiho k'o da zaronim na dah, u svemu sad mogu naći nešto lijepo i reći - živote, dobar ti dan", izrecitirao je sav ponosan Jandroković kao odgovor zastupniku Miri Bulju. Zastupnici su tog dana očito bili pjesnički raspoloženi pa je u sličnom tonu nastavio Arsen Bauk koji je predložio da Davor Dretar snimi album "Se bum vas miril".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neugodnjak s mobitelom

Dok je zastupnica Katarina Peović držala govor, prekinula ju je glazba koja je odjednom počela svirati na mobitelu potpredsjednika Sabora Željka Reinera. On je u panici pokušavao stišati mobitel, no to mu nije polazilo za rukom pa se zastupnici Radničke fronte ispričao.

Kad je pokušala nastaviti svoj govor, opet ju je prekinula glazba koja je treštala sabornicom dok se Reiner pokušao opravdati riječima "meni se nešto pokvarilo". Danima kasnije uvjeravao je javnost kako inače uvijek isključi mobitel u Saboru. "Baš uvijek", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović na izvanrednoj sjednici nije bio ni duhom, ni tijelom već - kartonom

Neki su zastupnika Hrvoja Zekanovića već nazvali kraljem rekvizita u Saboru. Nakon vrećice s "kokainom", odnosno bijelim prahom za kojeg je tvrdio da je pronašao na Pantovčaku, ni na izvanrednu sjednicu Sabora nije došao praznik ruku. Predsjednik Zoran Milanović odbio je doći pa je Zekanović donio njegovog kartonskog dvojnika s natpisom "nisam došao jer se bojim replika".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Grmoja vs saborska straža

Predstava u saboru odigrala se i netom prije odlaska na uskrsnu stanku, a glavnu ulogu odigrao je Mostov Nikola Grmoja kojeg je saborska straža
morala odvući od govornice. Tijekom rasprave je bio nezadovoljan što Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav dva mjeseca ne daje tumačenje kad se oduzima riječ zastupniku.

Predsjedavajući mu je oduzeo riječ, no Grmoja se nije micao s govornice. Iako su saborske kamere prekinule snimanje, ekskluzivno smo objavili snimku na kojoj se vidi kako Grmoja pruža otpor saborskoj straži, ali na kraju ipak napušta sabornicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jandroković i njegove kupaće gaćice

Na izvanrednoj sjednici zastupnik Stipe Mlinarić poručio je Jandrokoviću kako ga je krajem srpnja ljepše vidjeti u odijelu i kravati, nego da objavljuje slike u kupaćim gaćicama na plaži na što mu je Jandroković kratko poručio "kako kome", a sabornicom se prolomio smijeh.

Sad već kultnu (kako kome) fotografiju u kupaćim gaćicama objavio je sam Jandroković prije dvije godine kao odgovor na prozivke Milanovića koji ga je nazvao nasilnikom bez mišića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Jandroković u Direktu o cirkusu u sabornici i šefici USKOK-a. Otkrio voli li zaplesati i što misli o 'Mami ŠČ'

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo