Kuda idu divlje svinje? / VIDEO Hoćemo li i u Hrvatskoj gledati ove stravične slike? Lovci zgroženi odlukom Tolušića

Lovci kažu da nije bilo rigoroznijeg lovnog zakona u povijesti i traže izmjene. Pitali smo Tolušića što će poduzeti

30.1.2019.
17:56
VOYO logo

Radikalan odstrel divljih svinja, koji je naložilo Ministarstvo poljoprivrede, mogao bi rezultirati njihovim istrebljenjem u Hrvatskoj, upozoravaju lovci o čijem je apelu za izmjenom sporne odredbe prvi izvijestio RTL.

Zbog prijetnje od Afričke svinjske kuge (ASK), za koju nema cjepiva, prenosi se zrakom, a upravo je divlja svinja ona koja prenosi ovu bolest, Hrvatska je objavila rat divljim svinjama do biološkog minimuma.

No biološki minimum zbog naredbe Ministarstva poljoprivrede u Zakonu o lovstvu mogao bi postati nula – upozoravaju lovci koji ne podržavaju novi zakon. Smatraju da nikad dosad nije bilo rigoroznijeg lovnog zakona u povijesti i stoga traže izmjene zakona i sporne naredbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam lovac 20 godina. Nikada nije bilo takve hajke i da se išlo na takvo drastično smanjenje divljih svinja. Pogotovo zato što svinjska kuga nije nigdje tu u blizini. Koliko mi je poznato, sjever Mađarske, Rumunjska, Bugarska", kazao je za RTL Mario Škegro, lovnik lovačkog društva "Hrast" Osijek.

Naredba, podsjetimo, donosi odredbe kao što su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • izlučenje svakog grla svinje divlje
  • nema lovostaja
  • dozvoljena upotreba optičkih ciljnika
  • dozvoljena upotreba ciljnika za noćni lov
  • dozvoljen lov divljih svinja na hranilištima kako bi ih se namamilo za odstrel
Image
Foto: Pixell

lovac

Afrička svinjska kuga (ASK), podsjetimo i na to, ušla je u Europu 2007. godine, a dosad je zabilježena u Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Češkoj te Belgiji. Ministarstvo poljoprivrede još od 2010. godine provodi mjere kontrole i nadzora radi prevencije ASK-a. No, kada se bolest pojavila u Mađarskoj u sjevernom dijelu te susjedne zemlje u travnju prošle godine, Ministarstvo je naredilo pojačan odstrel divljih svinja.

Međutim, potkraj prošle godine donijelo je rigorozne mjere zbog kojih bi Hrvatska mogla ostati bez divljih svinja, smatraju lovci pozivajući se na lovački etički kodeks koji im to ne dozvoljava. Pogotovo s obzirom na to da dosad u Hrvatskoj, barem koliko znamo, ASK nije zabilježena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Tomislav Tolušić

Ili možda jest, a mi to ne znamo? – pitali smo Ministarstvo poljoprivrede, kao i zašto su odlučili uvesti baš tako rigorozne mjere i koje se još mjere provodi te do kada će trajati pojačan odstrel divljih svinja ili će biti izmjene zakona i sporne naredbe?

Ministarstvo: 'Afrička svinjska kuga (ASK) najveća je prijetnja svinjogojstvu Republike Hrvatske'

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Afrička svinjska kuga (ASK) najveća je prijetnja svinjogojstvu Republike Hrvatske, a prioritet je i Europske unije zbog činjenice da se bolest nezaustavljivo širi Europom. Primjerice, Rumunjska je morala usmrtiti 361.000 svinja samo u 2018. godini zbog izbijanja ASK. 

Uzročnik ASK je virus i bolest je opasna isključivo za svinje, domaće i divlje. Do danas nije razvijeno cjepivo protiv ASK te nema drugog načina iskorjenjivanja u slučaju pojave ASK, osim usmrćivanja. ASK nije zabilježena na području Hrvatske pa su dosadašnje aktivnosti Ministarstva poljoprivrede usmjerene na prevenciju i nadzor populacije domaćih i divljih svinja. Jedina učinkovita mjera zaštite od unosa virusa ASK je visoka razina biosigurnosti na farmama i lovištima, zato smo posjednike svinja i lovce informirali o svim rizicima i pozvali na savjesno pridržavanje svih preporuka i mjera.

Divlje svinje su glavni prijenosnici zaraze na domaće svinje, a virus je izrazito otporan na vanjske uvjete i ostaje dugotrajno prisutan u okolišu na zaraženom području. U slučaju pojave ASK u domaćih svinja, sve svinje se usmrćuju bez iznimke, a na teret državnog proračuna. Jedna od mjera je i tzv. preventivno usmrćivanje u zaraženom ili ugroženom području, posebno u uzgojima svinja koje se drže u neodgovarajućim uvjetima u odnosu na biosigurnost. 

Zbog svega navedenog, a sukladno Nacionalnom kriznom planu za ASK 2018. godine https://www.veterinarstvo.hr/default.aspx?ID=269, bilo je potrebno poduzeti odgovarajuće preventivne mjere kako bi RH što duže zadržala status države slobodne od ASK, odnosno otkrivanje virusa u ranoj fazi kada je moguće pravovremenim aktivnostima zadržati infekciju u ograničenom području. Iz tih razloga donijeli smo Naredbu o mjerama za sprječavanje pojave i ranog otkrivanja unosa virusa afričke svinjske kuge na području Hrvatske, kako bi cijeli sektor svinjogojstva u Hrvatskoj (proizvodnja, prerada, prodaja svježeg svinjskog mesa) sačuvali od pojave ove zarazne bolesti.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve registrirane farme svinja u Hrvatskoj će biti pregledane i na njima će se utvrditi provode li biosigurnosne mjere (dezinfekcija, primjena higijenskih mjera u objektima i na zaposlenicima, onemogućavanje kontakta s divljim svinjama, postavljanje ograda, zabranjeno držanje svinja i ispuštanje svinja na otvoreni prostor i sl). Osnovne preventivne mjere koje se mogu provoditi u nezaraženom području su:

- primjena biosigurnosnih mjera u uzgojima svinja 
- podizanje svijesti posjednika svinja, lovaca, veterinara i šire javnosti o ASK
- smanjenje populacije divljih svinja.

Naredbom o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači  propisano je smanjenje brojnog stanja svinje divlje u lovištima na području cijele Republike Hrvatske na način da je naređeno smanjenje brojnog stanja svinje na 50% matičnog fonda. Uzimajući u obzir navedeno, bespredmetno je očekivati izumiranje vrste divlje svinje u Hrvatskoj zbog mjera propisanih Naredbom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naredbe koje je donijelo Ministarstvo, usmjerene su ka zaštiti i održavanju svinjogojske proizvodnje te se provedba mjera ne bi smjela dovoditi u pitanje od strane bilo koje interesne skupine. Jednako tako, smanjenje populacije divljih svinja dokazano utječe i na smanjenje rizika širenja virusa ASK unutar populacije divljih svinja te time izravno utječe upravo na održavanje populacije. 

Navedene mjere će ostati na snazi sve dok se rizik od mogućeg unošenja virus ASK ne smanji. Očekujemo da će se nakon dvije godine od prestanka važenja navedene Naredbe, populacija divljih svinja vratiti na brojno stanje koje je bilo prije nego se započelo s provedbom Naredbe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji sa županijama, organizira edukativne radionice za lovce, lovačke udruge, trgovačka društva koja gospodare s lovištima i veterinarske ambulante i stanice s ciljem sprječavanje pojave i ranog otkrivanja virusa ASK, a sljedeća radionica održat će se 5. veljače 2019. godine s početkom u 11 h u Velikoj vijećnici, Božidara Petranovića 8, Zadar, pa Vas pozivamo da je posjetite.

Upravo je u tijeku konferencija u organizaciji Europske komisije i FACE (Hunters of Europe) na temu "Pripravnost europskih lovaca za iskorjenjivanje ASK“ jer je ocjenjeno da je uloga lovaca ključna za zaustavljanje ove bolesti. Na konfereciji je EU povjerenik za zdravstvo i sigurnost hrane g. Andriukaitis ponovo naglasio kako je od iznimne važnosti dugoročno održivo upravljanje populacijom divljih svinja i uloga lovaca u suzbijanju ASK.

Podsjetimo, ASK se od 2014. godine počela širiti na područje Europske unije nakon što se iz područja Gruzije proširila na Ukrajinu. U većini zaraženih država članica bolest je prisutna u populaciji domaćih i divljih svinja (Bugarska, Italija, Litva, Latvija, Poljska, Rumunjska, Estonija) dok je u Belgiji, Češkoj i Mađarskoj potvrđena samo u populaciji divljih svinja i nije se proširila na domaće svinje. Od početka pojave afričke svinjske kuge u EU okruženju, Hrvatska provodi mjere za sprječavanje i rano otkrivanje afričke svinjske kuge. Osim koordinacije sa službama za nadzor granice i unutarnjeg prometa roba (pojačane kontrole pošiljaka živih životinja i osobnih pošiljaka), proveli smo edukacije veterinarskih organizacija, veterinara, inspekcijskih službi i lovoovlaštenika te donijeli i ažurirali sve potrebne programe i planove za postupanje u slučaju izbijanja bolesti. Informacije o kliničkoj i patoanatomskoj slici dostupne su na ovom linku.

Zaključno, svim poduzetim mjerama nismo 100% zaštićeni od unosa virusa, ali Ministarstvo poljoprivrede zaista je poduzelo sve da do toga ne dođe upravo zbog važnosti sektora svinjogojstva u RH koji se tek počeo oporavljati od dugogodišnje nebrige", poručili su iz Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, u Mađarskoj već jest na snazi masovan odstrel divljih svinja kao što prikazuje ovaj video, koji izgleda prilično sablasno.

Upravo je to ono od čega strahuju hrvatski lovci, koji ističu da im je posebno mrsko što je hrvatsko Ministarstvo dozvolilo ubijanje majki s mladuncima. Što se, pak, tiče straha od ASK - ona nije opasna za ljude, ali za sobom ostavlja veliku ekonomsku štetu i o tome treba voditi računa, ali razborito, zaključuju lovci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo