VIDEO: / 'HDZ, krpelji, krv ste nam popili'

U Zagrebu je održan još jedan prosvjed protiv Vlade Jadranke Kosor koji je ovoga puta okupio između tisuću i 1.500 ljudi.

23.3.2011.
19:37
VOYO logo

21:30 Prosvjednici su polako, Savskom, pa Masarykovom i Teslinom ulicom stigli do Cvjetnog trga. Tu je prosvjed i okončan. Idući će se, najavili su prosvjednici, održati u subotu, u 18 sati. Okupljanje je, kao i uvijek, na Cvjetnom trgu.

21:01 Svega sto do 200 prosvjednika je stiglo do MUP-a u Savskoj ulici. Viču "Hrvatska policija, mito i korupcija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

20:46 Kolona, u kojoj se nalazi nekoliko stotina ljudi, vraća se prema Savskoj ulici.

20:42 Prosvjednici su stigli do zgrade Večernjeg lista koju čuva osam pripadnika temeljne policije. "Mi smo uz vas!" viču pružajući podršku novinarima Večernjeg lista, koji su u štrajku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

20:20 Nešto dalje, istim su povicima počastili i direktora HT-a, Ivicu Mudrinića.

20:15 Prosvjednici se kreću Savskom ulicom prema jugu. Kod Ciboninog tornja, u kojem je sjedište Agrokora, ponovno su 'počastili' njegovog vlasnika, Ivicu Todorića povicima 'Lopove!'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

20:03 Ivana Pernara je drugi put napao isti prosvjednik, koji tvrdi da ga je samo htio poljubiti. Prvi ga je put napao u Jurišićevoj ulici, kada ga je htio natjerati da poljubi križ, što je Pernar odbio. Prosvjednici su pred Mimarom na incident počeli vikati "Mirni prosvjedi". Nakon toga su krenuli dalje prema jugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19:59 Prosvjednika ima između 500 i tisuću. Viču "Hoćemo izbore" i "Jaco, lopove". Pjevaju i "HDZ, krpelji, krv ste nam popili".

19:55 Kolona stiže pred muzej Mimaru, uz povike "HDZ, lopovi!" i zvižduke. U Mimari je u nedjelju premijerka podijelila 1.000 članskih iskaznica HDZ-a novim članovima Mladeži te stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19:37 Pred zgradom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti povorka se zaustavila i skandirala "Zašto šutite?!" i "Hrvatsko proljeće!"

Na riječkom protuvladinu prosvjedu okupilo se oko 300 prosvjednika koji su prošli uobičajenim putom od trga ispred hotela Kontinental do Jadranskog trga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Jadranskom trgu, pred sjedištem riječkoga HDZ-a, održana je minuta šutnje kao znak sućuti radnicama propale tvrtke Kamensko. Ovaj put su se riječkim prosvjednicima pridružili članovi sindikata "Preporod".

Jednosatni prosvjed održan je bez izgreda, uz uobičajene poruke na transparentima i povike protiv vlade, HDZ-a, ali i SDP-a. (Hina)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Minuta šutnje

19:30 Prosvjednici se kreću 'zelenim valom' prema zapadu, prema Mimari. Kod japanskog veleposlanstva su stali i minutom šutnje odali počast žrtvama potresa i tsunamija. Dio prosvjednika je i kleknuo u znak poštovanja.

19:17 Prosvjednici odlaze od sjedišta HDZ-a na Trgu žrtava fašizma. Iduća bi 'postaja' trebao biti muzej Mimara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19:14 "HDZ, lopovi", "Hrvatska policija, mito i korupcija" ori se pred HDZ-om.

Pernar napadnut

19:01 Ivan Pernar se prosvjednicima pridružio u Jurišićevoj ulici, kako bi izbjegao hapšenje na Trgu. Dio prosvjednika ga je pozdravio uzvikujući "Ivane, Ivane", no nekima nije bilo drago da ga vide, pa ga je jedan prosvjednik i fizički napao. Dobili smo informaciju da je jedan drugi prosvjednik Pernara ranije, na Cvjetnom trgu, pljunuo pred sam početak prosvjeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, među prosvjednicima se pojavila sumnja da je Pernar sam naručio napad (ili napade) na sebe ne bi li privukao pažnju javnosti.

Do incidenta u Jurišićevoj je došlo kada je jedan od prosvjednika htio da Pernar poljubi križ, što on nije htio učiniti nakon čega je došlo do naguravanja koje ipak nije dugo trajalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18:55 Kolona se pregrupirala na Trgu bana Jelačića. Prosvjednika je sve više, ima ih oko 1.500. Idu prema HDZ-u.

18:48 Prosvjednici se vraćaju prema Trgu bana Jelačića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18:40 "HDZ, lopovi!" i "Vlada, ostavka!" ori se iznad Kamenitih vrata, nadomak Markova trga. Prosvjednike je tamo, kao i uvijek, zaustavio policijski kordon.

18:33 Prosvjedna povorka povećala se na oko 500 ljudi. Kreću se Radićevom ulicom prema Markovom trgu. Ori se "Svi na ulice".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18:29 Povorka je konačno krenula prema Ilici. Među prosvjednicima se pronio glas da je večerašnji 'plan kretanja' Markov trg, HDZ, a zatim muzej Mimara. Naime, u auli muzeja je premijerka Jadranka Kosor u nedjelju primila 1.000 novih članova u Mladež HDZ-a i podijelila im članske iskaznice.

18:20 Tristotinjak prosvjednika formira kolonu i uskoro će krenuti u još jednu prosvjednu šetnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18:10 "HDZ zapalite vaše partijske knjižice, Jaca se boji crvene", piše na transparentu jedne starije gospođe. Druga gospođa nosi transparent na kojem piše: "I krpelji kad se napiju krvi padnu sami od sebe, zar ne? Broš s likom i djelom krpelja može se podići u Šeferovoj."

18:05 Na Cvjetnom trgu je stotinjak ljudi. Kako Danas.hr doznaje od organizatora prosvjednici će se idući tjedan organizirati u manje skupine u kojima će se pokušati probiti do Markovog trga. Cilj je da se policiju drži "budnom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

17:55Ivan Pernar dijeli isprintane primjerke svog teksta o tome zašto treba nacionalizirati banke. Istovremeno neki prosvjednici dijele duhovitu fotomontažu Pernara koju je napravio Siniša Mareković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

17:50 Na Cvjetnom trgu okupilo se nekoliko desetaka ljudi. Jedan od transparenata je: "Gadafi će uskoro pasti. Učite na njemu i mirno siđite s vlasti".

U 18 sati na zagrebačkom Cvjetnom trgu počinje još jedna prosvjedna 'šetnja' protiv Vlade. Istodobno počinje i prosvjedni skup u Puli, a u Rijeci je prosvjed već u tijeku. Organizatori su pozvali prosvjednike da obuku nešto crveno kao znak srama i odgovor na izjavu Jadranke Kosor da "neće dozvoliti da Hrvatska pocrveni na onaj način kako ovih dana najavljuju drugovi i drugarice".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvod je to u niz prosvjeda koji su najavljeni za subotu. Nakon što je prošle subote održano čak 15 prosvjeda, od kojih su neki po broju prosvjednika podbacili, dok je onaj zagrebački bio jedan od najmasovnijih do sada, za iduću subotu, 26. ožujka, najavljeno je, zasad, sedam prosvjeda i to u Virovitici, Karlovcu, Ludbregu, Puli, Šibeniku te u Sisku. Prosvjed u Zagrebu zasad još nije najavljen.

Prosvjednici u svim gradovima imaju zajednički cilj, a to je traženje ostavke sadašnje Vlade Jadranke Kosor i zahtjev za objavljivanje datuma parlamentarnih izbora.

specijal-201011220227004-Više o temi Prosvjedi

Vezani članci:

arti-201103230143006 arti-201103200197006 arti-201103190175006 arti-201103210586006

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo