urbana oprema / VIDEO Čini se da Bandić ima 'novi fetiš': Nakon zlatnih WC-a u Zagrebu osvanuli skupi granitni rubnjaci

Zagreb je najbogatiji hrvatski grad u kojemu su nakon 'zlatnih' WC-a i skupocjenih nadstrešnica osvanuli i granitni rubnjaci

11.5.2018.
20:45
VOYO logo

Nakon rekonstrukcije Petrove ulice umjesto betonskih, oko drveća su postavljeni granitni blokovi. Kao i u prethodnim spornim slučajevima i ovdje se postavlja pitanje je li se pritom nekome pogodovalo, budući da je granit dva puta skuplji od betona.

A zašto se umjesto betonskih u Petrovoj ulici odnedavno nalaze granitni rubnjaci - građanima nije jasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Gradskog ureda za prostorno uređenje objašnjavaju da su radovi vrijedni više od pola milijuna kuna i koji su trajali tri mjeseca, izvedeni zbog oštećenih i dotrajalih kamenih opločenja i rubnjaka. 

Postavljanje granitnih rubnjaka ne bi bilo sporno da nismo doznali da metar kvadratni granita košta 330 kuna, dok metar kvadratni betona košta tek 180 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U troškovniku radova navedeno je kako granit mora biti tipa IMPALA. Neki od klesarskih obrta koje smo zvali tvrde da taj kamen uz obradu košta i puno više - od 800 pa do tisuću kuna po kvadratu, ovisno o tipu.

Zašto baš granit ne zna ni izvođač radova, tvrtka KLESS. Kažu kako su oni samo odradili naručeno, ali da se radi o puno čvršćem materijalu od betona. Iz oporbenih redova - skepsa i prozivanje Milana Bandića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj je komentirala saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš.

"E sad očito fetiš na fontane smo gotovi. Sada očito imamo fetiš na nekakva skupa opločenja, urbanu opremu, ali to sve u konačnici plaćaju građani grada", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Prava na grad podsjećaju kako je svako uređenje u Zagrebu i potencijalno namještanje posla. Povlače i paralelu s upitnim uređenjem Trga žrtava fašizma gdje se radovi nastavljaju unatoč odluci Gradskog odbora za uređenje da se stopiraju.

"Nikako nema logike da se ide na neke skuplje verzije materijala za obrube znači u Petrovoj ulici, a s druge strane imamo stepenište Meštrovićeva paviljona koje je zaštićeno kulturno dobro gdje se onda brački kamen zamjenjuje sa kamenom vrsine koji je puno slabije kvalitete", ističe Tomislav Tomašević (Zagreb je naš), zastupnik u zagrebačkoj gradskoj skupštini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrepčani se još sjećaju afere preplaćenih nadstrešnica od 96 tisuća kuna po komadu te montažnih WC-a na okretištima Dubec i Dubrava koji su koštali osamdesetak tisuća kuna po kvadratu.

Jesu li i rubnjaci preplaćeni ili je to tek početak novog trenda nemoguće je doznati budući da nam iz Grada nisu dogovorili zašto su izabrali baš granit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo