VIDEO: / Bandić ne zna da postoji Nobelova nagrada za medicinu

Nisu znali tko je šef kopnene vojske, a bili bi vrhovni zapovjednici, niti kako se zove ruski ambasador.

3.1.2010.
22:58
VOYO logo

Milan Bandić izbjegao je odgovoriti na jedno od prvih pitanja voditelja Tomislava Jelinčića znači li za njega 3. siječnja 2000. godine završetak mračne vladavine Franje Tuđmana.

"Tada sam prvi put sam izabran za saborskog zastupnika, a nakon tri mjeseca sam izabran za zagrebačkog gradonačelnika. Koalicijska vlast je 3. siječnja preuzela vodstvo ove države i uspješno je vodila", kazao je Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oba predsjednička kandidata su prokomentirala današnju najavu Ive Sanadera da se vraća na političku scenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što se danas dogodilo u HDZ-u, 1994. godine se dogodilo slično u SDP-u", kazao je Bandić, a Josipović je ustvrdio da ta događanja "imaju širi značaj jer procesi unutar velike stranke trebaju biti demokratski i transparentni. Sutra nakon izbora mene čeka suradnja s Jadrankom Kosor i ja sam na nju spreman."

"Znate li zašto je Troja propala? Radi konja. Ja ne želim biti konj", kazao je Josipović dodajući da će svoju energiju usmjeriti u borbu protiv korupcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni koji govore o pravednosti, oni nisu ti. Pravednost se ne propovijeda, nego se živi", uzvratio mu je Bandić referirajući se na don Ivana Grubišića, a Josipović je onda rekao da njega podržava Grubišić.

I Bandić i Josipović za Kosor

Na pitanje koga će podržati u sukobu, Bandić je odgovorio: "Aktualnu premijerku koja vodi zemlju i podržat ću sve demokratske procese, ona ima legitimitet, a uloga predsjednika je kohabitacija s predsjednikom vlade."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipović je kazao: "Neću nikoga podržati u unutarstranačkom sukobu, spreman sam na suradnju s Kosor jer je demokratski izabrana."

Upitan što mu znači eventualna potpora Sanadera, Bandić je odgovorio: "Stranački lideri neće izabrati budućeg predsjednika, nego građani. Ja očekujem podršku ljudi ove zemlje kao nezavisni kandidat."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ne očekujem Sanaderovu podršku, on je pokazivao određenu bliskost s mojim protukandidatom", rekao je Josipović.

Što se tiče prijevremenih izbora Bandić je rekao da nije za njih: "Ja nisam za prijevremene izbore, nego stabilnu koaliciju i kao predsjednik ću se truditi da što bolje kohabitiram."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koalicijski partneri sada najavljuju izlazak iz Vlade i to je situacija u kojoj bi bili neminovni. Predsjednička je uloga da prati što se događa", odgovorio je Josipović.

Bandić je osudio "ovaj način difamiranja Milana Bandića" i dodao: "Puno se štapova HDZ-a prelomilo preko mojih leđa."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Gotovini bi dao sva odličja'

Bandić je poručio Glavašu da se vrati u domovinu i "prihvati odgovornost". "Ovdje je svaki građanin dužan izaći pred lice pravde i treba prihvatiti presudu, bila oslobađajuća ili osuđujuća", rekao je Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kandidati su upitani bi li dočekali na aerodromu generala Antu Gotovinu kad bi ga sud u Haagu oslobodio optužbi, bez obzira što je bježao pred sudom.

"Apsolutno bih ga dočekao i dao mu sva odličja", kazao je Bandić dodajući da smatra da je nevin i da bi mu dodijelio orden heroja Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipović je kazao: "Ako Ante Gotovine bude oslobođen, kao predsjednik ću ga dočekati uza sve počasti, bez obzira što je bježao."

Bandić: Obitelj je svetinja, ali moja trpi

Bandić je u jednom trenutku rekao da ga je predsjednik Mesić zvao svaki dan, a na pitanje kakvu je uslugu tražio, Bandić je odgovorio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam rekao da je tražio usluge, ali me zvao svaki dan", i dodao da se Mesić u kampanju uključio besramno i neprimjereno.

Iako je Bandić kazao da je za njega obitelj svetinja, upitan je je li uzoran otac, s obzirom da 10 godina nije bio na godišnjem s obitelji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To bi bilo licemjerno s moje strane, moja obitelj trpi. Tako je to kad nešto radite bez ostatka i do kraja. Javna isprika mojoj obitelji. Imam njihovu podršku, ali ne možete imati sve", kazao je Bandić.

Biste li otputovali u Beč na koncert poput Mesića, avionom Vlade?

"Kada bi bilo pitanje da dopeljam investitore u Hrvatsku, potrošio bih tri puta više, a na koncert bih otišao redovnom linijom, Croatia Airlinesom", kazao je Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da je u pitanju bio neki posao, ali kada bih išao na koncert išao bih u vlastitom aranžmanu i o svom trošku."

Obojica tvrde da nikad nisu u bili u situaciji da prime mito i da bi to prijavili da jesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitani što hrvatski vojnici brane u Afganistanu, Bandić je odgovorio kako "brane obvezu koju Hrvatska ima prema NATO-u".

Josipović je upitan bi li homoseksualcima u vojsci dopustio da "izađu iz ormara", a ovaj je ustvrdio kako su to "privatne stvari koje nemaju veze s vojskom u kojoj je najvažnije da vlada red i disciplina".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će se odužiti financijerima?

Bandić je rekao kako nema niti jednog krupnog donatora kojem će se morati oduživati, a da će provjeriti oko milijun kuna koje je dobio od nepoznatih donatora.

"Oni koji ulažu u kampanju ne smiju očekivati protuuslugu. To bi bio politički kriminal", kaže Josipović kojem je najveći donator stranka. On smatra i da se netransparentnost treba kažnjavati, a sredstva za kampanju ograničiti, što je podržao i Bandić, uz dodatak: "Pogotovo netransparentnost sredstava koje doniraju stranke."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obojici je pomalo žao što su potrošili toliki novac u kampanji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neznanje kandidata

Josipović nije znao tko je predsjednik hrvatske kopnene vojske, pa je drugo pitanje postavljeno Bandiću: Tko je zapovjednik ratne mornarice. Tu se Josipović prenaglio i ispalio: "Olujić", pa je Bandić ponovio za njim. Upitan je zatim tko je zapovjednik kopnene vojske, a Bandić je kazao: "Miljenik sadašnjeg predsjednika... prijatelj Ante Prkačina... bavi se boksom...", ali nije se sjetio imena.

Nisu znali niti kako se zove hrvatski ambasador u Rusiji, a Bandić je pao i na pitanju tko je ambasador u SAD-u.

"Bio je Neven Jurica, a sada je... ne znam tko je", kazao je. Josipović je likujući ustvrdio: "Kolinda Grabar-Kitarović."

Što se tiče državnih blagdana, Josipović je kazao da je 25. lipnja Hrvatska proglasila neovisnost, a Bandić je znao da je 8. listopada Hrvatska prekinula sve veze s bivšom državom.

Josipović je krivo odgovorio na pitanje o najvišem odlikovanju u Hrvatskoj, no Bandić je znao: "Velered kralja Tomislava."

Ne znaju koliko ima žena u vojsci, niti koji su njihovi najviši činovi.

Nobelovu nagradu za mir u prošloj godini Bandić bi dao "onom čovjeku koji je u svijetu na tragu da izmisli lijek protiv zloćudnih bolesti", valjda nesvjestan Nobelove nagrade za medicinu.

"Očekivao bih neki konkretni rezultat, mirno rješavanje spora. Ali, sam siguran da će Obama zaslužiti tu nagradu", kazao je Josipović.

Jesu li ikada dobili nagradu koju trebaju zaslužiti?

"Nisam bio u toj prilici", kazao je Josipović, a Bandić je rekao da je prije tri godine dobio nagradu udruge slijepih Grada Zagreba, ali ostalo je još puno toga za napraviti pa se može reći da je nije do kraja zaslužio.

Upitan zašto tvrdi u biografiji da govori engleski, odgovorio je da će odgovarati na hrvatskom gdje god ga pozovu, poput Francuza Sarkozyja.

"Za šest mjeseci se engleski nauči, da sam htio naučio bih ga, ali obilazio sam Kozari bokove dovoljno se služim i francuskim i engleskim", kaže Bandić.

"Budućem predsjedniku bih poželio da dobro govori i razumije hrvatski. Ja se nisam kandidirao za engleskog premijera i kad budem izabran u svim ću centrima moći govoriti hrvatski", rekao je Bandić, ali nije želio odgovoriti zašto u biografiji tvrdi da zna engleski kad to nije istina.

"Ovo je poruka mladim ljudima da nije dobro učiti strane jezike", kaže Josipović, a Bandić je odvratio da se "francuskim i engleskim dobro služi onoliko koliku mu treba".

Prethodni članci:

arti-200912300582006 arti-200912300622006

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo