CIJENE SU PRVO JAKO SKOČILE / Viceguverner HNB-a prisjetio se što je bilo kada je Hrvatima obećana zemlja uvodila euro: 'Ja rekoh, Hans, gledaj...'

Image
Foto: Tomislav Miletic/Pixsell

Viceguverner HNB-a Michael Faulend naveo je situaciju iz Njemačke iz vremena kad je ta zemlja uvodila euro. Kazao je da su cijene određenih usluga u restoranima bitno porasle

18.1.2022.
17:10
Tomislav Miletic/Pixsell
VOYO logo

Ulazak Hrvatske u europodručje i uvođenje eura bili su glavna tema jutrošnje emisije Hrvatskoj radija "U mreži Prvog", a o toj su temi govorili viceguverner HNB-a Michael Faulend, posebni savjetnik predsjednika Vlade Zvonimir Savić i ekonomski stručnjak Mladen Vedriš.

Vlada je jučer predstavila prijedlog Zakona o uvođenju eura, a od 5. rujna u cijeloj bi zemlji cijene trebale biti iskazane i u kunama i u eurima, što će se protegnuti i na cijelu 2023. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne očekuje se dodatni inflacijski pritisak?

Savić je kazao da su posebnu pozornost pridali zaštiti potrošača, budući da su iskustva drugih država pokazala da je jedan od najvećih strahova stanovništva pritisak na rast cijena zbog same činjenice uvođenja eura.

"Točno je da su iskustva drugih država pokazala da postoji određeni blagi pritisak na porast cijena, ali jednokratni, u trenucima uvođenja. Ne očekujemo da ulazak u eurozonu zbog same te činjenice kreira dodatni inflacijskih pritisak, ali posebnu pozornost posvetit ćemo svim mehanizmima koji utječu na neopravdano povećanje cijena zbog ulaska u europodručje", kazao je Savić za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STIŽE ZAKON O UVOĐENJU EURA /

Plenković: 'Uskoro će se u Hrvatskoj moći plaćati jedino u eurima'; Rast cijena? Vujčić ima važnu poruku za Hrvate

Image
STIŽE ZAKON O UVOĐENJU EURA /

Plenković: 'Uskoro će se u Hrvatskoj moći plaćati jedino u eurima'; Rast cijena? Vujčić ima važnu poruku za Hrvate

'Hans, mi smo ekonomisti...'

Viceguverner HNB-a Michael Faulend naveo je situaciju iz Njemačke iz vremena kad je ta zemlja uvodila euro. Kazao je da su cijene određenih usluga u restoranima bitno porasle, u jednom trenutku čak i 30 ili 40 posto.

"Jedan moj kolega Nijemac mi je rekao kako mu svi njegovi prijatelji pričaju o tome kako su strahovito porasle cijene. On je isto bio ekonomist kao ja, rekoh: 'Hans, gledaj, mi smo ekonomisti, ako vrijedi tržišna ekonomija, jednostavno, potražnja će se smanjiti i ponuda će biti prisiljena spustiti cijene'. Nije prošlo šest mjeseci i to se zaista i dogodilo", rekao je Faulend, dodajući da "konkurencija radi svoj posao".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručio je da uvođenje eura neće iole bitno utjecati na opći rast cijena te da je to pokazao slučaj svih drugih zemalja koje su uvodile euro u dosadašnjem razdoblju.

"I ono što se jasno vidi je da uvođenje eura nije utjecalo na životni standard ljudi", rekao je Faulend, dodajući da to potvrđuju ankete koje pokazuju da nakon uvođenja eura postoji ogromna podrška euru. "Znači, ljudi nisu izgubili životni standard", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Troškovi rastu i danas, bez eura'

Ekonomski stručnjak Mladen Vedriš rekao je da euro neće dovesti do veće razine porasta cijena, dodajući da i trenutno imamo porast cijena, "i danas bez eura".

"Pogledajte, troškovi energije rastu enormno, troškovi prijevoza, troškovi hrane... Prema tome, drugi su suštinski uzroci inflacije koji dovode tada do situacije koja ugrožava život nas građana. Samo uvođenje eura, to možda marginalno u jednom času potakne, ali nije presudno", rekao je Vedriš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vedriš je kazao da je suština kod uvođenja eura ono o čemu se najmanje govori - kako će ono utjecati na poslovanje gospodarstva, pojedine industrijske grane, pojedine grane ekonomije u cjelini. Upitan hoće li euro doprinijeti kvaliteti ekonomije, Vedriš je odgovorio da nije optimist.

"Za mene je još uvijek pravi čas da prvenstveno Vlada naruči od ozbiljne adrese, recimo, Ekonomskog instituta, sektorsku analizu kako će utjecati euro, od turizma, IT-a, drvne industrije, na pojedine sektore. Ako je, recimo, Malta bila spremna učiniti takav jedan napor, svaka država napravila je ozbiljnu analizu što znači uvođenje eura za konkurentnost njene ekonomije, zapošljavanje, izvoz... Kad dobijemo takav dokument, onda me pitajte ima li euro smisla ili nema", poručio je Vedriš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savić je kazao da pripreme za ulazak u europodručje traju već dugo te da je na nacionalnoj ratini proanalizirano koje su koristi i troškovi uvođenja eura. Dodao je da analiza pokazuje da su koristi veće, značajnije i dugotrajnije od troškova uvođenja.

Zaher: 'Cijene se mogu dizati i danas'

Potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher rekao je da se i danas cijene mogu dizati s obzirom da imamo tržišnu ekonomiju te nitko ne sprječava rast marži ni dizanje cijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da je zbog toga siguran da neće doći do povećanja zbog uvođenja eura. "Trgovine i trgovački centri zbog velike konkurentnosti i konkurencije neće dizati i zaokruživati cijene jer to, ako žele, mogu raditi i danas. Ali, inflatorni pritisak koji imamo danas ni u kojem slučaju ne bih htio povezati da nam netko s 1.1. govori da je trgovina digla cijene", kazao je Zaher.

Vedriš je poručio da je činjenica da do sada nismo vodili "samostalnu monetarnu politiku te da će uvođenje eura biti 'točka na i' odustajanja od koncepta vođenja monetarne politike u funkciji razvojne politike".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Hrvatsku je puno lakše uvoziti nego izvoziti, stvarati nove proizvode. A znate zašto? Zato što ne koristimo alate monetarne politike, ne provodimo reforme... Suštinska, prava rasprava bit će samo zamagljena uvođenjem eura, a neće pomaknuti Hrvatsku ako ne provede ozbiljne strukturne reforme, a euro služi isključivo u funkciji ekonomskog razvoja, a ne samo kao transakcijska valuta", kazao je Vedriš.

"Ne bih htio da uvedemo euro, a da stanje u ekonomiji bude lošije, a ne bolje", kazao je, dodajući da je to realna opasnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo