'Skini se, urlali su, a onda me nastavili divljački tući'

'Vikala sam i molila sam da me puste. Ali svakom novom riječi dobivala sam još više batina', ispričala je novinarka. Policajci su joj rekli da se skine, a onda su je ponovo počeli udarati.

24.9.2012.
8:56
VOYO logo

Turska novinarka Vicdan Özerdem (41), koja je ljetos uhićena na graničnom prijelazu u Metkoviću zbog tjeralice koju je za njom potpisala Turska, ispričala je kakve je torture doživjela zbog optužbi da je teroristica.

Naime, 1998. godine, kada je Vicdan Özerdem imala 27 godina, počela je raditi u lokalnom listu iz kojeg je prešla u politički tjednik Borba. Tjednik je bio u suprotnosti s tadašnjom državnom politikom, više ljevičarski, pa su se njegovi novinari navikli na prijetnje koje su stizale na adresu redakcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo prijetnje shvaćali ozbiljno. Kada je u Denizliu izbio oružani sukob, otišla sam na teren kako bih izvještavala, no u grad nisam mogla ući jer me zaustavila policija. Tražili su dokumente, predstavila sam se, a oni su rekli da pričekam. Već sam tada pretpostavila da me neće pustiti u grad", ispričala je Vicdan za Večernji list.

Tortura u zatvoru

Nakon nekog vremena policajci su joj prišli. Bez riječi su je zgrabili i ubacili u auto te joj vezali oči. "Vikala sam i molila sam da me puste. Ali svakom novom riječi dobivala sam još više batina", ispričala je novinarka. Policajci su joj rekli da se skine, a onda su je ponovo počeli udarati. Ne zna koliko je dugo bila u maloj ćeliji bez zraka i svjetla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon što sam odbila potpisati da sam teroristica, tukli su još jače. Mislila sam da je to nemoguće. Ta nepodnošljiva bol po cijelom tijelu me promijenila. Ubila je onu staru mene", prisjetila se. Policajci su je potom iz male ćelije premjestili u drugu sobu. Svezali su je za klupu i mučili elektrošokovima.

"To je neizdrživa bol. To nisam više bila ja. Potpisala sam priznanje. Više mi je bilo svejedno što potpisujem. Samo da prestane. Kad sam potpisala, iz te mračne prostorije odveli su me u drugu, gdje su mi jaku svjetla uprli u oči. Ništa nisam vidjela, samo sam čula glasove. Zaprijetili su mi da nikada nikome ne kažem što sam proživjela jer inače znam što će slijediti", ispričala je 41-godišnja žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osuđena je, ali batine nisu stale. U maloj ćeliji provela je pet godina. Iz bolnice ju je majka Ayten iznijela na rukama – imala je samo 35 kilograma. Korsakovljeva psihoza. Morala je na hitno liječenje, koje u Turskoj nije bilo moguće.

Novi život u Njemačkoj

U zatvoru je upoznala i svog sadašnjeg supruga, također novinara, pritvorenog bez pravog razloga puno prije nego što je u zatvoru završila ona. Odlučili su otići u Njemačku i započeti novi život. U Njemačkoj je do dolaska na ljetovanje u Hrvatskoj živjela devet godina, jer je na temelju strahote koju je proživjela dobila politički azil. Ne zna kada se našla na Interpolovoj tjeralici, ali prije svog prvog ljetovanja u Hrvatskoj sa suprugom i sinom obavijestila je nadležne u Njemačkoj, koji su joj rekli da može putovati i da u Hrvatskoj neće imati problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, zbog tjeralice je uhićena na graničnom prijelazu u Metkoviću. Iako je Županijski sud u Dubrovniku ustanovio da nema prepreke da se Vicdan Özerdem izruči Turskoj, puštena je da se brani sa slobode, uz uvjet da do okončanja postupka, koji je sada prebačen na Vrhovni sud, ne napusti Zagreb i da se dva puta tjedno javlja na policiju.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo