VIKEND PROGNOZA DUNJE MAZZOCCO DRVAR / Vi čekate prognozu za vikend, a meni se cijeli dan po glavi vrti Trumpov govor

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U kopnenom području temperature će u subotu biti nadomak 30 stupnjeva, a u nedjelju nerijetko čak i preko toga

2.6.2017.
18:45
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Vikend će biti vruć. U kopnenom području temperature će u subotu biti nadomak 30 stupnjeva, a u nedjelju nerijetko čak i preko toga. Zbog globalnog zatopljenja vrućine počinju sve ranije. Za ilustraciju, 1986. godine magičnu brojku od 30 °C u Zagrebu smo dosegnuli tek zadnjeg dana srpnja. Unazad dva desetljeća to se sve češće događa već u svibnju, a najčešće i prije 15. lipnja.

Image
Foto: Vijesti.hr

Vrućine

Tako se u posljednjih 35 godina i prosječan datum nastupa prve vrućine pomaknuo s 18. lipnja na 28. svibnja. Tu smo negdje i ove godine. Do kalendarskog početka ljeta ima još tri tjedna, a mi ćemo vikend provesti u sandalama i majicama na bretele. Temperatura mora dosegnula je u Malinskoj, Rabu i oko Splita ovih dana ugodna 23 °C, a drugdje u priobalju zadržava se na 22. U prosjeku, Rab doseže tu temperaturu tek mjesec i pol poslije.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vijesti.hr

Jadran

Vikend će biti i nestabilan. Zbog klimatskih promjena i nevremena ćemo imati sve više. Lipanj je najnestabilniji mjesec u godini i grmljavinski pljuskovi su u ovo doba godine daleko najčešći. Prema klimatologiji, u lipnju u Zagrebu imamo u prosjeku 8 dana s grmljavinom. Ove godine taj bismo prosjek mogli ispucati već u prvoj polovini mjeseca. 

Bit će i sparan. Prosječna vlažnost zraka u Zagrebu u lipnju je oko 69 %. I prvi i drugi lipnja imali su srednju vlažnost višu od 70 %, a tako će biti i sutra i prekosutra. Kako se klima mijenja, i toplinski valovi s visokim temperaturama i mnogo vlage postaju sve češći i sve intenzivniji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vijesti.hr

Kopno

Ovaj, prvi pravi ljetni vikend, pada na početak lipnja. Za deset godina možda će na početak svibnja. A za još trideset možda ćemo se već u ožujku kupati u moru. A Trumpa tada više neće biti ovdje da vidi posljedice onoga što je jučer učinio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo