VEZA ŠKORE I ŽALAC? / Ona je jahala konja u njegovu spotu, a tvrtka bliska Škori, uz pomoć njenog ministarstva, došla do 26 milijuna kn

Image
Foto: Patrik Macek/Marko Lukunic/PIXSELL

Škorina tvrtka odabrana je za posao s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, težak 26 milijuna kuna

4.7.2019.
11:36
Patrik Macek/Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjedničkog kandidata Miroslava Škoru i ministricu Gabrijelu Žalac, čini se, veže i jedan unosan posao. Naime, Slobodna Dalmacija je danas pisala o tome kako je tvrtka "Omega software", u kojoj je Škoro kupio poslovne udjele, odabrana za poslove s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije te da je odluku potpisala ministrica Gabrijela Žalac. Riječ je o poslu teškom 26 milijuna kuna.

Škoro je kao uspješan poduzetnik 2011. godine dobro investirao kupnjom poslovnih udjela u zagrebačkoj tvrtki "Omega software" za informatičke usluge i trgovinu, čiji su rezultati sve bolji, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Omega software", poduzeće koje se bavi razvojem i integracijom cjelovitih ICT rješenja koja se temelje na vlastitim inovativnim razvojnim platformama, osnovana je 2001. godine s temeljnim kapitalom od 21.000 kuna, a uplatom je povećan na 22.100 kuna i toliki je bio do 2011. godine kada kao članovi društva ulaze Škoro i Željko Tandarić. Tada je kapital povećan na 100.000 kuna i danas iznosi 6,1 milijun kuna. Na kraju 2009. imala je 37 zaposlenih, dok ih je 2018. bilo 92. U 2016. ostvarili su prihode u iznosu od 26,5 milijuna kuna, a prošle godine 55,2 milijuna kuna.

Dobar posao s ministarstvom

S obzirom na to da su u posljednje tri godine prihodi i neto dobit tvrtke bili značajno veći, Slobodna Dalmacija se upitala u čemu je tajna uspjeha. Ispostavilo se da velik dio prihoda dolazi od poslova s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Prema Elektroničkom oglasniku javne nabave, to je ministarstvo donijelo 18. lipnja 2019. godine odluku o odabiru tvrtke "Omega software" za usluge održavanja i nadogradnje sustava eFondovi, koju je potpisala ministrica Gabrijela Žalac. Dok je procijenjena vrijednost nabave 14.146.000 kuna, cijena ponude "Omege" bez PDV-a iznosi 14.125.000, a ukupna cijena s PDV-om 17.656.250 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine Žalac je također potpisala odluku o odabiru na natječaju za uslugu održavanja i nadogradnje sustava eFondovi. Procijenjena vrijednost nabave je 6.680.000 kuna bez PDV-a. Cijena ponude odabranog ponuditelja "Omega software" bez PDV-a iznosi 6.672.000 kuna, a ukupna cijena s PDV-om 8.340.000 kuna.

Žalac tvrdi da je zatekla ugovore

Neposredno prije današnje sjednice Vlade ministrica Žalac rekla je kako je ugovore zatekla te da nijedan nije potpisala. Nakon sjednice je ponovila svoju tvrdnju: "Ne, ja sam samo rekla da sam taj ugovor zatekla, znači ja još nisam tada bila ministrica. Otvoreni su postupci javne nabave u elektroničkom oglasniku javne nabave, možete sve provjeriti", piše N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žalac je također rekla da je ugovor iz 2019. godine potpisan, da ide u realizaciju te da ga je ona potpisala. "To nisam zatekla. Otvoreni postupci javne nabave objavljeni su u elektroničkom oglasniku javne nabave, sve ugovore 8300 poduzeća, između ostalog i Omega softwarea, možete doći pogledati, sve ću vam dati, nije nikakav problem", kazala je ministrica.

Tolušić potpisao odluku iz 2016. godine

Slobodna Dalmacija tvrdi da je u otvorenom postupku javne nabave usluga razvoja, isporuke, upravljanja, revizije i održavanja informatičkih rješenja po mjeri za upravljanje europskim fondovima, s ciljem sklapanja okvirnog sporazuma do dvije godine s jednim gospodarskim subjektom u veljači 2016. odabrana ponuda Omege po cijeni 4.661.000 bez PDV-a, odnosno 5.826.250 kuna s PDV-om, a odluku o odabiru potpisao je tadašnji ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Tomislav Tolušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Omega je u 2016. godini imala neto dobit od 4,9 milijuna kuna, u 2017. porasla je za 37,22 posto na 6,8 milijuna, a u 2018. godini za 87,13 posto - na 12,7 milijuna kuna, piše Slobodna Dalmacija.

"Koliko se ja sjećam, jedan ugovor temeljem provedene javne nabave pet milijuna i još nešto, a sad, točno što - nemojte me pitati", rekao je danas ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te dodao kako misli da je bilo puno prijava, a o koliko ih se točno radi rekao je novinarima da provjere sami.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, ovo nije prva suradnja ministrice Žalac i Škore. Naime, kako je nedavno otkrio portal 24sata.hr, današnja HDZ-ova ministrica pojavljuje se u spotu Škorine pjesme "Ne dirajte mi ravnicu", koja je jedan od najvećih domoljubnih hitova u povijesti hrvatske glazbe. Žalac se u spotu pojavljuje jašući konja s jednim mladićem.

Image
OTKRIVENA TAJNA VEZA GABRIJELE ŽALAC I MIROSLAVA ŠKORE: /

Nećete vjerovati, ali jahala je konja u spotu njegova najvećeg hita

Image
OTKRIVENA TAJNA VEZA GABRIJELE ŽALAC I MIROSLAVA ŠKORE: /

Nećete vjerovati, ali jahala je konja u spotu njegova najvećeg hita

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo