ZAKAŠNJELE PRESUDE / Škare Ožbolt o današnjoj presudi Mladiću: 'Oslobođenje nije realno, a presude Haaškog suda nisu mjerilo vrijednosti'

Image
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Škare Ožbolt smatra da nije realno oslobođenje Mladića te da je najizglednije potvrđivanje prvostupanjske kazne

8.6.2021.
9:54
Marin Tironi/PIXSELL
VOYO logo

Bivša ministrica pravosuđa, Vesna Škare Ožbolt jutros je u HTV-ovoj emisiji Studio 4 rekla kako je najizglednije da će danas biti potvrđena prvostupanjska presuda Haaškog suda Ratku Mladiću, odnosno doživotni zatvor.

Podsjetimo, danas će žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICZ) u Haagu izreći pravomoćnu presudu ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba. Mladića je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) 2017. godine osudio na doživotni zatvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nije realno oslobođenje'

Škare Ožbolt smatra da nije realno oslobođenje Mladića te da je najizglednije potvrđivanje prvostupanjske kazne. Komentirala je i uključenost Srbije u događaje i zapovjedne odgovornosti te dodala kako u cijelom postupku Mladića nije dokazana povezanost između Mladića i Slobodana Miloševića, kao ni obavještajne jezgre.

Image
OBJAVLJENI POTRESNI 'TRANSKRIPTI GENOCIDA'; Radovan Karadžić: /

'Ja sam stao iza plana za Srebrenicu. Odobrio sam radikalni zadatak i ne kajem se'

Image
OBJAVLJENI POTRESNI 'TRANSKRIPTI GENOCIDA'; Radovan Karadžić: /

'Ja sam stao iza plana za Srebrenicu. Odobrio sam radikalni zadatak i ne kajem se'

"Isti problem je bio sa Šljivančaninom. U Hrvatskoj je slučaj Vukovarske trojke proglašen kao interni sukob, odnosno, kolokvijalno bi mi to rekli etnički sukob, hrvatski bi se to reklo građanski rat. Tu, nažalost, mi nismo reagirali onako kako smo trebali odreagirati niti smo se uključivali u taj postupak u onoj mjeri u kojoj smo trebali biti uključeni. Nismo ni sad u ovom postupku, kada je isključena odgovornost Mladića, izbačeni su praktički dijelovi iz optužnice u posljednji tren, sva ova događanja 1991. godine u Hrvatskoj", rekla je Škare Ožbolt, ističući kako je Mladić svoj zločinački pothvat počeo u Hrvatskoj 1991. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakašnjele presude

Presude Haaškog suda smatra zakašnjelima te kako više nisu mjerilo vrijednosti, istine i pravde. "Sve ono što se dogodilo u smislu osvajanja teritorija je zadržano. To su konačno potvrdili i međunarodni ugovori", rekla je Škare Ožbolt govoreći o Republici Srpskoj.

Za genocid počinjen u šest bosanskohercegovačkih općina tijekom 1992. (Prijedor, Sanski Most, Ključ, Kotor Varoš, Foča i Vlasenica) Mladić je bio prvostupanjski oslobođen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škare Ožbolt smatra da bi se mogla naći veza i s tadašnjoj Jugoslavijom, odnosno Srbijom kada bi Mladić bio presuđen za te zločine iz '92., ali bi se pronašla i odgovornost međunarodne zajednice, odnosno mirovnih snaga. "To je nešto što bi zasigurno teško međunarodna zajednica, a i nekakav geostrateški odnos snaga trpio, da se sada i Srbija uvuče i proglasi odgovornom, i međunarodna zajednica, odnosno mirovne snage koje su tada bile", zaključila je Škare Ožbolt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo