Veroljub Stevanović dobio orden od Srpske pravoslavne crkve

Za delatnu ljubav prema crkvi

18.11.2013.
16:01
VOYO logo

Odlukom Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, gradonačelniku Kragujevca Veroljubu Stevanoviću uručen je orden Svetog Save drugog stepena, objavio je Tanjug.

Kako je navedeno u saopštenju informativne službe Skupštine grada Kragujevca, orden je Stevanoviću uručen za "delatnu ljubav prema svetoj majci crkvi, naročito pokazanu nesebičnim pomaganjem šumadijskoj eparhiji prilikom obnove i izgradnje više hramova i manastira, kao i zbog svesrdnog doprinosa na afirmaciji hrišćanskih vrednosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orden je Stevanoviću uručio vladika šumadijski Jovan, u subotu 16. novembra, a odluku o dodeli tog visokog odlikovanja Srpske pravoslavne crkve potpisao je patrijarh srpski Irinije 6. novembra, navedeno je u saopštenju gradske uprave.

Orden Svetog Save uručen je, istoga dana, i prvaku drame Knjaževsko-srpskog teatra Mirku Babiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Informativna služba gradske uprave podseća i da su ordenom Svetog Save, pored Nikole Tesle, Stepe Stepanovića, predsednika SANU Dejana Medakovića, odlikovani brojni književnici, privrednici, istoričari, sportisti, medju kojima, Vlade Divac i Novak Djokvocih, zatim Emir Kusturica i drugi.

Orden Svetog Save bio je državni orden u Kraljevini Srbiji, a potom i u Kraljevini Jugoslaviji sve do 1945. godine. Od tada predstavlja najviše odlikovanje koje dodeljuje Srpska pravoslavna crkva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo