'Verbalni rat' Milanovića i Ribića pred publikom u Bruxellesu

U četvrtak je u Bruxellesu premijer Milanović održao predavanje u sjedištu Ekonomskog i socijalnog odbora EU, koje je u publici slušao i predsjednik Matice sindikata Vilim Ribić.

14.12.2012.
13:42
VOYO logo

Naime, Ribić je u svome pitanju premijeru Milanoviću nakon održanog predavanja poprilično kritizirao Vladu. "Retorički se zauzimate za socijalu, a zapravo radite suprotno", rekao je Ribić i optužio Vladu da ne poštuje načela kolektivnog pregovaranja te da krši odredbe Svjetske organizacije rada i Europsku socijalnu povelju.

"Kada će Hrvatska prestati kršiti temeljna radnička prava?", pitao je Ribić. No, premijer Milanović nije izgledao kao da ga je to neugodno pitanje uznemirilo, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za socijaliste štednja je najteža riječ, ali mi drugog izbora nemamo. Moramo raspravljati, ali ne možemo biti stisnuti uza zid. Mi nemamo taj novac. Imamo novac za plaće, koje ostaju iste, ali neki dodaci trebaju biti rezani. Jesu li božićnica i regres zaista vrijedni izazivanja socijalnih sukoba?", odgovorio je premijer.

Osvrnuo se i na kritike 'prijatelja Vujčića'

Potom se osvrnuo i na javne kritike guvernera HNB-a Borisa Vujčića, kojeg je nazvao prijateljem. "Slušao sam prijatelja guvernera neki dan, koji kaže da nam treba više strukturnih reformi. Napravili smo par reformi ove godine, ali za sljedeću godinu: molim, recite koje reforme i kada. I kako ih iskomunicirati građanima zemlje? To je na meni i mome timu", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je još i da se reforma ne sastoji od toga da se donese neki zakon, nego od toga da se neki novi zakon primjenjuje, za što je potrebna javna potpora.

"Lako je donijeti zakon. Mnogo smo ih donijeli u pregovorima s EU, ali nisu proizveli stvarnu reformu. Prevođenje na hrvatski jezik i objavljivanje u Narodnim novinama nije reforma. Reforma je nešto drugo", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo