Dačić prihvatio smenu komadanta Žandarmerije

Direktor policije Veljović izjavio da je svirepo ubistvo koje je počinio jedan žandarm „kap koja je prelila čašu“

16.7.2013.
15:14
VOYO logo

Direktor policije Milorad Veljović podneo je zahtev za razrešenje sa funkcije komandanta Žandarmerije Bratislava Dikića, prenosi Beta.

Veljović je na konferenciji za novinare, koju je nazvao "najtežom u životu", rekao da smenu Bratislava Dikića vidi kao jedino rešenje nakon ubistva u Rekovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Tokom noći sam razmišljao i doneo ovu odluku. To je najmanje što sam mogao učiniti. Nije bitno da li je u pitanju objektivna ili subjektivna odgovornost - rekao je Veljović.

Istakavši da je njegova odluka upozorenje i za druge starešine da vode računa o tome šta se dešava u njihovim jedinicama, Veljović je rekao da očekuje punu podršku premijer i ministra policije Ivice Dačića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Zatražio sam smenu zbog monstruoznog ubistva. Počinilac nije predstavnik ni MUP-a, ni Žandarmerije, već izrod u državi Srbiji. Rekonstrukcija događaja i dalje traje, proveravamo da li je još neko učestvovao u ovom strašnom zločinu u kom su ugašena dva mlada života -, rekao je Veljović, dodavši da je za njega ovo najteža konferencija "kao roditelja, čoveka i profesionalca".

- Ovo je nešto što se nikad ne sme ponoviti. Nijedan pojedinac ne sme biti iznad sistema i države, niko ne može sebi dozvoliti da funkcioniše izvan sistema direkcije policije ako je u tom sistemu. Mislim da je ovo kap koja je prelila čašu, ja na ovaj način želim da policija bude ono što treba, profesionalna služba koja radi u interesu naroda - rekao je Veljović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je naveo da je zahtev podneo jutros, da misli da je zahtev već potpisan i da svako odlaganje može samo da šteti.

- Na ovome neću stati, ovo nije lični progon i znate da ni ranije nisam hteo da komentarišem izvesne događaje u Nišu za koje se navodno vezivao Dikić. Neću da se mešam u rad Sektora unutrašnje kontrole, ali ovo je kap koja je prelila čašu. Nismo mi bitni u policiji, već sistem koji mora da funkcioniše -, rekao je Veljović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor policije je naveo da se nije čuo sa Dikićem povodom zahteva za smenu, ali da je razgovarao sa njim juče kada je zatražio da komandant Žandarmerije pomogne MUP-u u rešavanju ubistva u Rekovcu.

- Policija postoji radi naroda i ona mora da štiti interese naroda, a ne svoje lične interese. Očekujem punu podršku ministra. Policija mora biti faktor stabilnosti u ovoj zemlji i mora da se vrati poverenje u policiju -, rekao je Veljović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će prihvatiti zahtev direktora policije Milorada Veljovića za razrešenje komandanta Žandarmerije Bratislava Dikića.

- Potpisaću zahtev ne ulazeći u razloge za razrešenje - rekao je Dačić novinarima u Vladi Srbije i dodao da je imao svoje kandidate i kada je Dikić postavljen za komandanta Žandarmerije, ali nije rekao o kome je reč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je sinoć privela pripadnika Žandarmerije zbog sumnje da je ubio i spalio dvojicu mladića, koji su juče pronađeni u izgorelom "audiju" kod Jagodine.

Kako nezvanično saznaje "B92", reč je o Aleksandru K. (33), pripadniku odreda Žandarmerije iz Kraljeva, koji je ranije radio u Beogradu i koji je, nezvanično, i ranije bio predmet "internih provera".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj ovog nezapamćenog zločina u Rekovcu samo je poslednji u nizu skandala koji prate ovu jedinicu otkako njom rukovodi Dikić, o čijoj smeni je i ranije bilo reči, piše "Blic".

O kriminalnim aktivnostima u koje su bili umešani Dikić i njegov brat Dragan, koji je zaposlen u obaveštajnom odseku Žandarmerije u Nišu, i još dvadesetak članova, Uprava sektora unutrašnje kontrole sastavila je izveštaje i dostavila ih ministru unutrašnjih poslova Ivicu Dačiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar se, prema saznanjima "Blica" iz marta meseca, poverio saradnicima da će u najskorije vreme tražiti smenu prvog čoveka Žandarmerije.

U januaru 2012. komandant Žandarmerije je optuživan da planira formiranje odreda za specijalne namene, po ugledu na nekadašnju JSO. Tada je to negirao, ali je Žandarmerija ojačala za nekoliko stotina novih pripadnika. Iz tog vremena datira i njegov nadimak "Mali Legija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladimir Božović, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova zadužen za unutrašnju kontrolu policije i međunarodnu saradnju, dao je ranije nalog da se ispita slučaj Bratislava Dikića.

- Sadašnje stanje u Žandarmeriji je nedopustivo. U okviru institucija i sistema kakav je MUP sve mora biti istraženo do kraja i odgovorni, bez obzira na ime i funkciju, moraju snositi konsekvence. Nisu mediji ti koji će donosti sud, već je na institucijama i nadležnim državnim organima da utvrde svačiju odgovornost. Tu nema kompromisa - rekli su tada za "Blic" u kabinetu Vladimira Božovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dikić je pažnju javnosti privlačio i skandaloznim reklamama i spotovima sa grupom "Amadeus", podseća "Blic".

Dikić: Ne znam ništa o mojoj smeni

Komandant Žandarmerije MUP Srbije Bratislav Dikić rekao je da nije obavešten da je direktor policije Milorad Veljović zatražio njegovu smenu, prenosi "Beta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Na terenu sam sa ljudima. Veljović me nije obavestio o zahtevu za mojim razrešenjem, niti o eventualnim razlozima za smenu. Nismo se danas čuli tako da ne mogu ništa više da kažem o tome -, rekao je Dikić za dnevnik Danas.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo