Eksperimantirat će se bez knjiga? / Veliki problemi na vidiku! Počinje nastava, a nije sve spremno: Nema računala, udžbenici nisu ni u tiskari...

Iz sindikata učitelja upozoravaju da će u najvažniju školsku godinu zabrinuti i neisgurni ući i učitelji.

1.9.2018.
20:30
VOYO logo

Do početka nove školske godine ostala su dva dana. Ponedjeljak se s najvećim nestrpljenjem očekuje u 74 škole u kojima počinje provođenje eksperimentalne faze kurikularne reforme i to bez svih udžbenika. 

U potpunosti nisu opremljene ni informatičke učionice, a iz sindikata učitelja sve su glasnija upozorenja da će u najvažniju školsku godinu zabrinuti i neisgurni ući i učitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponedjeljak počinje Škola za život, eksperimentalni program s kojim će 50 % škola prvih dana doslovno eksperimentirati. Jer udžbenika još nema.   

"Sad pojedini udžbenici još nisu ni u tiskari. To nismo dosada imali i tu će biti ozbiljnih zakašnjenja jer svako kašnjenje s udžbenicima povlači i neke vrste korekcija u samoj izvedbi nastavnog programa. Očito će se mnoštvo problema morati rješavati u hodu", rekao je Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak uvjerava da će ostatak udžbenika na školskim klupama biti do kraja tjedna. I tu kašnjenjima nije kraj pa je u problemima i informatika, koja od ponedjeljka postaje obvezna u 5. i 6. razredu.

"Niti su stigla sva računala, koja su trebala stići učenicima na klupe na kojima će raditi, niti su stigli udžbenici. Imate problem s edukacijama nastavnika za tu informatiku. Nisu spremni ni digitalni obrazovni sadržaji, a godinu dana trajala je priprema za 
obaveznu informatiku. 3.rujna krećete zapravo s ničim", istaknula je Dora Kršul, novinarka portala Srednja.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 74 osnovne i srednje škole u svim županijama na drukčiji način učit će i raditi 8500 učenika i gotovo 2000 učitelja. Iza njih je oko 137 dana edukacije, ali pitanja je sve više.

"Pojedini roditelji već zovu učitelje da ih pitaju što će biti s opremom koja još nije stigla u škole. Takvo stanje je nesigurno i zabrinjavajuće za sve i sasvim sigurno ne doprinosi dobrom rezultatu i početku nove školske godine", kazala je Ana Hinić iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škola za život za učenike znači 30 posto lakše školske torbe, a za učitelje i povišicu od maksimalno 15 posto. Isplaćivat će se za prekovremeni rad, ali samo iznimno. Iz sindikata poručuju: "Ili nikome ili svima".

"Sve ostalo je za osudu jer će ravnatelji bez ikakvih kriterija, jer kriteriji ne postoje, jednima odobravat prekovremeni rad, drugima ne odobravat, a rezultat i jednog i drugog će biti samo nove podjele u našim zbornicama, a to nam ne treba", kazao je Stipić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer će u ponedjeljak i u zbornicama i u učionicama briga biti dovoljno.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo