VATRA PODMETNUTA? / Veliki požar kod Splita, dim prekrio grad

Požar je nakon dramatične borbe lokaliziran oko 13 sati. U gašenju je sudjelovalo nekoliko stotina gasitelja.

22.8.2010.
8:16
VOYO logo

SPLIT - Baš kad se učinilo da će ovo ljeto možda proći bez dramatičnih požara koji prijete kućama, u nedjelju je ujutro planula borovina na području Donje Rupotine između Klisa i Solina.

Vjetar je vatru počeo nositi u smjeru sjeverozapada, ali vatrogasci ne mogu procijeniti kolika je opasnost za kuće, s obzirom da se nad čitavo područje, uključujući i Split, nadvio veliki dimni oblak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Borimo se da vatra ne prijeđe prema Kaštelima. Preuranjeno je bilo što reći, pa tako i procijeniti kolika je površina zahvaćena požarom", rekao je zapovjednik splitske Javne vatrogasne postrojbe Felicijo Parčina.

Izgorjelo 250 hektara borovine, vatra lokalizirana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasnije je stigla informacija da je izgorjelo gotovo 250 hektara borovine. Na teren su poslane sve raspoložive snage s područja Splita i Kaštela, njih nekoliko stotina, a iz zraka im je pomagalo pet kanadera, četiri helikoptera i jedan air traktor.

Gasitelji su vatru uspjeli lokalizirati oko 13 sati. Splitom i Solinom kolaju neslužbene informacije kako je vatra podmetnuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Splitski Zavod za javno zdravstvo upozorio je građane da ne otvaraju prozore dok se veliki dimni oblak ne raziđe. Pozvao ih je da izbjegavaju boravak na otvorenome te da borave u klimatiziranim prostorima. Upozorenje se posebno odnosi na one koji imaju problema s respiratornim sustavom (boluju od bronhitisa ili astme) te na srčane bolesnike. Upozorenje je važilo do 10 sati.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje vlasnike brodica zamolila je da, zbog velikog broja zračnih snaga koje gase vatru, ne uplovljavaju u Kaštelanski zaljev, osobito na dijelu od Solina do Kaštel Kambelovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimka dimne gljive nad Splitom u videoprilogu, a sve ostale snimke naših čitatelja OVDJE.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo