BITKA ZA PREDSJEDNIKA HDZ-a / Veliki izazovi pred Plenkovićem: Privlačan centru, ali manje privlačan desnoj struji u vlastitoj stranci

U sjeni utrke za predsjednika Republike počinje majka svih političkih utrka: utrka za predsjednika HDZ-a

16.9.2019.
22:25
VOYO logo

Bliže se i predsjednički i unutarstranački izbori, a glavna je tema u HDZ-u: kako poboljšati stranačku stegu? 

- Nema soliranja? "Ne bismo se zvali zajednica nego bismo se zvali Hrvatska demokratska solozajednica. Naša primarna tema i interes su predsjednički izbori. Sad je i Miru Kovaču i svima nama interes pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović na izborima", kaže za RTL politički tajnik HDZ-a Ante Sanader

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miro Kovač je na RTL-u neki dan predsjedniku Stranke poslao jasnu poruku.

"Gospodin Plenković je neki dan govorio da će biti kandidat na izborima i pobijediti, a ja kažem da ću ja biti kandidat i pobijediti", kazao je Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobni interes ispred stranačkog?

"Njegov stav je kompletno irelevantan. Točka, irelevantan. On utječe na politiku HDZ-a isto koliko i nekakav građanin Finske u Finskoj", uzvratio mu je Plenković.

Kao oporba Plenkoviću nameće se i Davor Ivo Stier koji je svojom izjavom također unio nemir u stranku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne pada mi na pamet napadati Škoru. Naš protivnik je Zoran Milanović", kazao je Stier.

Vrh stranke smatra da se u ovim slučajevima osobni interes stavlja ispred stranačkog. Večeras su u središnjici raspravljali kako mobilizirati ljude da glasuju za Kolindu Grabar Kitarović umjesto da u prvi plan dolaze unutarstranačke borbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I Miro je u vašem intervjuu nastupio, ali ne samo tada nego i kada smo imali rekonstrukciju stranke, kad je rekao da treba rekonstruirati stranke i na taj način iskače iz onoga kako bi trebao član stranke postupati", jasno će Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Ali o eventualnim sankcijama za takve postupke nitko ne želi govoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da će svi aktivno sudjelovati u kampanji, moguće da će biti 'iskakanja', ali naći ćemo mi odgovor i na to." - Je li jedna od opcija izbacivanje iz stranke? "Neću sada o tome govoriti", kaže Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a.

Veći koalicijski potencijal

Pred HDZ-om su predsjednički, unutarstranački i parlamentarni izbori. A pobjeda na unutarstranačkima automatski znači i borbu za vlast u državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitanje na koje nijedan ne može odgovoriti: ako smijenimo Plenkovića, kako dobiti iduće parlamentarne izbore? Može li to biti Davor Ivo Stier ili Miro Kovač? Andrej Plenković ima i veći koalicijski potencijal i veći kulturni i komunikacijiski potencijal nego što imaju njegovi rivali. Zato mislim da su svi ti napadi na njega puni okolišanja", jasno će Boris Rašeta, kolumnist 24sata.

Image
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Boris Rašeta

Boris Rašeta. FOTO: Duško Marušić/PIXSELL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije tajna da desna struja stranke smatra da je Plenković HDZ odveo previše ulijevo. Zamjeraju mu koaliciju s HNS-om, Istanbulsku konvenciju, Marakeški sporazum... Zbog toga je Klub HDZ-a napustila i Bruna Esih.

"To su bile stvari za koje se tvrdilo da se nikad neće dogoditi. Da ih Andrej Plenković neće priuštiti ni svojim članovima ni hrvatskoj javnosti pa se ipak dogodilo. A u svjetlu zadnjih činjenica, možemo reći da je Plenković u zadnje tri godine pokazao da je 'Ken' hrvatske politike, dok je stvarni vladar hrvatske politike gospodin Pupovac", kaže Bruna Esih, predsjednica Neovisnih za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Bruna Esih

Bruna Esih. FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Za razliku od desnice analitičari misle da mu približavanje centru može koristiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plenković uopće nije došao kao desni kandidat" 

"HDZ je uvijek dobivao izbore s čovjekom koji bi obuhvaćao lijevo krilo, desno krilo, centar. Od Franje Tuđmana do Ive Sanadera koji je bio vrlo umjeren, Jadranke Kosor", ističe Boris Rašeta, kolumnist 24sata.

"Andrej Plenković uopće nije došao kao desni kandidat. Dapače, došao je nakon brodoloma desnog kandidata i svi su znali da trebaju igrati na njegovoj političkoj privlačnosti centru i širenju njegove koalicijske širine koju nisu imali", zaključuje Ivica Relković, politički analitičar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Boris Šćitar/Večernji list/PIXSELL

Ivica Relković

Ivica Relković. FOTO: Boris Šćitar/Večernji list/PIXSELL

Privlačan centru, manje privlačan desnoj struji u vlastitoj stranci. Pred Plenkovićem su veliki izazovi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo