Noviteti / Velike promjene! Evo što je sve novo u prometu od 1. srpnja: Što ako naletite na divljač?

Image
Foto: Shutterstock

Presude u slučajevima naletavanja vozila na divljač većinom su tako završavale na štetu po lovačko društvo

19.7.2019.
11:15
Shutterstock
VOYO logo

Osobnim ste automobilom na javnoj prometnici naletjeli na vepra ili srnu? Svatko tko je u svom vozačkom vijeku imao tu nepriliku zna o koliko se ozbiljnom i opasnom događaju radi. U težim slučajevima takvi su naleti i na našim cestama znali
za epilog imati teške tjelesne ozlijede, pa i smrtne slučajeve, piše Večernji list

Tko je dakle odgovoran za nezgodu spomenute vrste? Općenito gledano, naplatu štete nastale na automobilu, motociklu ili drugom vozilu vozači najčešće traže od lovačkog društva na čijem se području nesreća dogodila. Premda je za neku prometnicu odgovorna pravna osoba koja njome upravlja, nedostatak odgovarajuće prometne signalizacije smatra se krivnjom lovačkog društva, čije su postavljanje na nekom mjestu morali pokrenuti upravo lovci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presude u slučajevima naletavanja vozila na divljač većinom su tako završavale na štetu po lovačko društvo koji zbog takvih slučajeva godinama plaćaju milijunske iznose. Posljedice su pritom dalekosežne, pa se od ukupno 1094 društava koja okupljaju više od 62.000 lovaca njih više od dvije tisuće nalazi u blokadi.

Alarmantnu situaciju prepoznala je i država pa je lani u kolovozu, nakon što je tijekom 2017. na području Hrvatske zabilježeno 3789 naleta vozila na divljač, učinjen prvi veliki korak u smjeru rješavanja tog problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo poljoprivrede je sa Hrvatskim lovačkim savezom tada potpisala 12,5 milijuna kuna vrijedan ugovor o izravnoj dodjeli financijskih sredstava namijenjenih financiranju police osiguranja zbog smanjenja utjecaja šteta u lovištima i podizanja razine sigurnosti. Na taj je način osigurana financijska stabilnost lovačkih udruga.

Na temelju te prakse sada se ide i korak dalje a on bi trebao obuhvatiti razdoblje od 48 mjeseci (od 1.srpnja ove do 30. lipnja 2023. godine) te su ukupno planirana sredstva iz državnog proračuna za te svrhe-plaćanje police osiguranja za štete od divljači na cestama predviđena u iznosu od 160 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, vozače svakako ponovno treba pozvati na dodatni oprez: od početka ove godine na hrvatskim je prometnicama bilo prijavljeno oko 990 slučajeva naleta automobila na divljač, a ukupna šteta u tim je slučajevima iznosila oko devet milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo