Velika navala na poslovnice Fine, no tek svaka deseta osoba zadovoljava uvjete

Čini se da je Fina dobro organizirana dočekala prvi dan predaje zahtjeva.

3.2.2015.
7:51
VOYO logo

Oko 3.500 ljudi jučer je u Fini zatražilo potvrdu o visini svog duga kako bi provjerili imaju li pravo na otpis. Prema neslužbenim procjenama Fine, tek je svaki deseti doista i ispunjavao kriterije: da je primatelj socijalne pomoći (što podrazumijeva da nema nikakvih prihoda ni imovine osim nekretnine u kojoj živi), da je u blokadi dulje od godinu dana i da mu glavnica duga ne prelazi 35.000 kuna.

Jučer je bio prvi dan za podnošenje zahtjeva za otpis, ali samo dužnicima primateljima socijalne pomoći. Oni će zahtjeve moći predavati do 2. travnja, kad pak počinje teći rok za ostale dužnike. Za njih vrijede isti rigorozni uvjeti o imovini, a prihod im ne smije biti veći od 1.250 kuna mjesečno po članu kućanstva. Oni će zahtjeve moći predavati od 2. travnja do 30. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Vladi procjenjuju da će mjerom otpisa biti obuhvaćeno oko 60.000 ljudi, a da se tek desetina tog broja odnosi na socijalne slučajeve, kojima je jučer počeo teći rok za predaju zahtjeva.

Već sama brojka o jučer izdanim potvrdama - do 15.30 bilo ih je 3.487 - govori da su većinu na šalterima Fine činili znatiželjnici, a ne dužnici koji ispunjavaju kriterije, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja vam ne ulazim u taj otpis, previše sam dužan", nagovijestio je sredovječni čovjek službenici Fine odmah po dolasku u poslovnicu u zagrebačkoj Vukovarskoj ulici.

"Pa zašto ste onda došli", upitala ga je ona zbunjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da vidim, možda se nešto može. Ako prođe - prođe", uzvratio je.

Dužni više od limita

Građani su uglavnom bili dužni više od limita propisanog Vladinom odlukom - 25.000 kuna prema državi i gradovima, te 10.000 kuna duga bankama, teleoperaterima i drugim kompanijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dojam je kako su građani bili nedovoljno informirani o uvjetima otpisa, pa su iz poslovnica uglavnom izlazili pokunjeni i nespremni na razgovor s novinarima.

Malobrojni koji su uspjeli dobiti potvrdu da zadovoljavaju uvjete za otpis duga iz Fine su ipak izlazili zabrinuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao da sumnjaju u Vladinu mjeru, odnosno pitaju se hoće li im dugovi doista biti otpisani. Njihovi su dugovi, koliko smo čuli na šalterima, uglavnom bili maleni - od svega nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna. No, za ljude koji su mjesecima blokirani i taj je otpis 'novi početak'.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo