VELIKA ANALIZA OTKRILA PODIJELJENU HRVATSKU: / Najsiromašnija je Slavonija, a najbogatiji grad nalazi se na otoku

Image
Foto: PIXELL

Institut za javne financije objavio je rezultate analize podataka o prihodima i rashodima 428 hrvatskih općina, 128 gradova i 20 županija u prošloj godini.

8.12.2016.
11:38
PIXELL
VOYO logo

Prema rezultatima analize, najbogatiji gradovi, odnosno oni s najvišim prihodom po stanovniku, su na jadranskom području. Od 50 općina s najvišim prihodima u Hrvatskoj njih 41 se nalazi uz more. Najbogatiji grad je Mali Lošinj, prenosi Novi List.

Na naš se primjer ipak ne može odraziti ona: 'što južnije, to tužnije', jer sve tužnija situacija je prema unutrašnjosti i istoku zemlje. U unutrašnjosti i Slavoniji, jedinice lokalne samouprave su siromašnije, osim područja Zagreba i većih gradova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 100 najsiromašnijih općina, 30 posto ih se nalazi u Brodsko-posavskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Nijedna od stotinu općina s najnižim prihodima po stanovniku nije smještena u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

Image

Velike razlike u prihodima

Razlike u prihodima među općinama su goleme. Najbogatija u 2015. godini bila je Janjina na Pelješcu, sa 21.756 kuna prihoda po stanovniku, a slijedili su Vir (19.987 kuna) i Baška (16.938).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trideset najsiromašnijih općina zajedno imaju iste prihode kao jedna od tri najbogatije, a to su Konavle, Vir i Medulin, od kojih svaka ima proračun od oko 60 milijuna kuna. Prosječni prihodi općina po stanovniku su 3328 kuna, a dvije trećine njih su ispod prosjeka. Četiri najsiromašnije općine – Sikirevci, Strizivojna, Mače i Pojezerje – imaju manje od tisuću kuna po stanovniku.

Ista situacija u gradovima

Od 20 najbogatijih gradova – od Biograda na Moru (6331) do Malog Lošinja (11.211 kuna) – svi su uz more, osim Vrlike i Zagreba. Od 18 najsiromašnijih gradova, koji imaju manje od 2000 kuna, nijedan nije na obali, prenosi Novi List.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usporedba 2015. godine i 2014. godine pokazuje kako se u samo godinu dana jaz između bogatih i siromašnih još više produbio.

Godine 2014. samo su se četiri grada iz unutrašnjosti svrstala među 20 najbogatijih u Hrvatskoj, dok su 2015. u najbogatijih 20 ostala samo dva kontinentalna grada – Zagreb i Vrlika, a Lipik i Pazin su otpali. Prije dvije godine Plitvička jezera bila su među 20 najbogatijih općina u Hrvatskoj, ali godinu dana kasnije ih više nema ni među prvih 50.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pad prihoda u gorskoj Hrvatskoj

Dok gradovi i općine uz more uglavnom zarađuju više, gotovo svim goranskim lokalnim vlastima prihodi su u godinu dana pali, osim u Čabru. Najčešće iznose tri-četiri tisuće kuna po stanovniku, koliko i Ravnoj Gori, kojoj su prihodi prošle godine prepolovljeni. Čak i najbogatijoj općini Fužine – koja je po stanovniku zarađivala više od Zagreba – prihodi su u pošle dvije godine smanjeni sa 8101 na 7602 kune, a Delnicama sa 4906 na 4207 kuna po stanovniku, piše Novi List.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo