VELIKA AFERA S OTKAZIMA NA NAPLATNIM KUĆICAMA: / 'Radnik nije krao, već je uzeo napojnicu. Vratite mu posao'

Image
3.10.2016.
6:50
VOYO logo

Riječ je o privremenoj mjeri što ju je donio Općinski radni sud u Zagrebu kojem je radnik podnio tužbu smatrajući kako otkaz nije bio zakonit. I sud je zaključio da nije bilo osnove da mu se uruči otkaz.

Planiraju otkaze

Ova sudska odluka dolazi u trenutku kada su HAC, Autocesta Rijeka-Zagreb i Hrvatske ceste najavili da bi zbog obveze vraćanja milijardu i 46 milijuna eura kredita sljedeće godine mogli krenuti u značajno smanjivanje broja zaposlenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj radnik otpušten je zajedno s još 12 djelatnika HAC-ONC-a za koje se sumnjalo da su sudjelovali u organiziranoj krađi novca na naplatnim kućicama. Mahom se radilo o zadržavanju viškova, no dio novca izvlačen je iz već zatvorenih blagajničkih vrećica. Prema informacijama što su objavljivane kada je afera izbila, u prosincu prošle godine, blagajnici s naplatnih kućica nisu u ovom lancu kriminala bili sami, nego je u sve navodno bio upleten i srednji menadžment. Radnici su morali snimkama iz nadzornih kamera pokazivati uzimanje novca kako bi postojao dokaz njihove lojalnosti kriminalnoj hobotnici u HAC-ONC-u.

Nema pravila

Međutim, ako je suditi prema odluci Općinskog radnog suda u Zagrebu, u pitanju je neregulirano poslovanje unutar HAC-a koje je kumovalo ovoj aferi nakon koje je otkaze dobilo 12 zaposlenika. Svi oni našli su se najprije pred disciplinskom komisijom koja je zaključila kako nisu uredno obavljali svoj posao zbog čega je predloženo da ih se pismeno opomene, te da im se 'skine' 15 posto iznosa plaće. Unatoč toj preporuci uprava HAC-ONC-a odlučila se na otkaze koji su, kako se sada pokazalo, bili neopravdani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, tijekom sudskog procesa utvrđeno je kako na razini HAC-a nije uređeno pitanje viškova naplaćenih cestarina. Nigdje u korporativnim propisima ne piše da taj novac pripada tvrtki tim više što je i Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata, koji je saslušan kao predstavnik Radničkog vijeća, naveo da je to svojevrsna nagrada samim zaposlenicima koji vozačima često daju i korisne savjete.

Napojnice pripadaju radnicima

Na kraju je i sud zaključio da je riječ o nekoj vrsti napojnica koje, budući da HAC to nije jasno propisao, pripadaju radnicima. U tvrtki postoje pravilnici koji blagajnicima brane uzimanje napojnica, no ima i onih naplatnih mjesta na kojima to nije zabranjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Blagajničko poslovanje poznaje samo manjak i višak, i ne postoji pravo blagajnika da višak stavlja sebi u džep", uvjeravali su iz HAC-ONC-a tijekom postupka. Ovom radniku o odluci o otkazu bilo je pak navedeno da je "7. i 10. srpnja 2015. godine izvadio neutvrđeni iznos nepoznate valute i apoena iz pasice s novčanicama, odvojio novčanice nepoznate valute i apoena, te ih stavio u džep službenih hlača". Prije nego što je to učinio već je imao dva upozorenja, no pisano, prije nego što mu je uručen otkaz, nije dobio.

'Uzeo sam 10 kuna viška'

Osim toga, prije nekog vremena grupa radnika je već tužila HAC-ONC jer im je uzeo napojnice i taj postupak je dobila u svoju korist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Priznajem, 7. i 10. srpnja prošle godine dok sam radio na naplatnoj postaji Zagreb-istok zadržao sam napojnicu. I ranije sam to znao činiti, a nadređeni su to znali. Nikad mi to nisu zabranjivali. Ova dva dana napravljena je rekapitulacija blagajne i utvrđen je višak od 10 kuna. Taj sam novac zadržao, a na stanje blagajne nisam mogao utjecati", rekao je na sudu radnik kojeg u sljedećih nekoliko dana HAC-ONC mora vratiti na posao.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo