Veleposlanicima je premalo 44 tisuće kuna plaće

Premještanje rezidencija diplomata iz centra grada, manje novca za reprezentacije i avionske karte za ekonomsku klasu nove su mjere štednje Ministarstva vanjskih poslova.

26.4.2010.
10:57
VOYO logo

Premještanje rezidencija iz uskih gradskih središta, u kojima su se redom nalazile, često u neposrednoj blizini veleposlanstava, jedna je od opsežnih mjera štednje koje je uvelo Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Osim toga, dok su diplomati prije avionom putovali biznis-klasom, sada putuju isključivo ekonomskom klasom, a smanjen im je limit za telefonske pozive. Šefovi misija tako sada imaju limit od 120 do 150 eura, a ostali službenici od 200 do 400 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večernji list doznaje da je pri završetku i racionalizacija diplomatsko-konzularne mreže koja broji 81 predstavništvo, te bi potkraj mjeseca, nakon što završi procjena stanja, trebalo donijeti odluku po kojoj će se najvjerojatnije zatvoriti neke misije, ponajprije konzulati.

Broj zaposlenika u MVPEI-u, a time i u diplomatskim predstavništvima, također je u silaznoj putanji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Troškovi reprezentacije u diplomatsko-konzularnim predstavništvima lani su smanjeni za 6,6 milijuna kuna.

Uzeta im je 51 zadužena debitna kreditna kartica u diplomatskim predstavništvima i 19 u Hrvatskoj, a novac za reprezentaciju sada mora striktno odobriti MVPEI, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veleposlanici se žale da su im plaće male u odnosu na kolege iz drugih zemalja

Novi list doznaje da se veleposlaničke plaće kreću od oko 23 tisuće kuna do preko 44 tisuće kuna, što ovisi o uvjetima i troškovima života u pojedinoj zemlji.

"Nije isto živjeti i raditi u Sarajevu ili u Tokiju", pojašnjava sugovornik Novog lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebni dodaci na plaću daju se zbog loših sigurnosnih, klimatskih, životnih i zdravstvenih uvjeta u nekoj zemlji te zbog, kako navode u Ministarstvu, 'posebnog opterećenja'.

No, sudeći prema razgovorima s nekoliko bivših i sadašnjih diplomata, plaće su jedna od bolnih točaka u diplomaciji. Iako se spomenuti iznosi iz perspektive Hrvatske čine više nego dostatnima, sugovornici ističu da su im plaće manje od plaća drugih diplomata, čak i iz zemalja u našoj regiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrde i da su plaće veleposlanika određene još u njemačkim markama, potom su prebačene u eure i da nisu rasle, odnosno nisu usklađivane godinama, piše Novi list.

Prethodni članci:

arti-201003090780006 arti-201002160322006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo