VELEPOSLANICI SRBIJE URUČEN PROSVJED ZBOG ŠOKANTNE ODLUKE VLADE U BEOGRADU, DAČIĆ BIJESAN: / 'Potez Hrvatske je tragikomičan'

Image
Foto: AFP, STRINGER
7.3.2017.
16:05
AFP, STRINGER
VOYO logo

Hrvatska je ocijenila, kako je kazao Dačić, da je neprihvatljivo i da šteti bilateralnim odnosima "podizanje spomenika čovjeku koji je samoubilačkom akcijom prouzročio smrt 11 hrvatskih branitelja i neutvrđenog broja regruta iz JNA".

Image
ŠOKANTNA ODLUKE SRPSKE VLADE: /

Dižu spomenik majoru JNA koji je u samoubilačkoj misiji 1991. zamalo sravnio Bjelovar sa zemljom

Image
ŠOKANTNA ODLUKE SRPSKE VLADE: /

Dižu spomenik majoru JNA koji je u samoubilačkoj misiji 1991. zamalo sravnio Bjelovar sa zemljom

"Ovakav čin hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova pokazuje da apsolutno nisu u stanju pogledati u svoje dvorište", izjavio je Dačić na konferenciji za novinare i dodao da je veleposlanica Nikolić "apsolutno odbila te kritike".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetivši da je Predsjedništo SFRJ proglasilo Tepića za narodnog heroja, Dačić je rekao da je potez hrvatske vlade "tragikomičan" i kako pokazuje da Hrvatska ne može u međunarodnim, a posebno u bilateralnim odnosima sa Srbijom tražiti ono što spaja, a ne ono što razdvaja.

"Mi smo spremni razvijati suradnju i dobrosusjedske odnose, ali s druge strane ne postoji nikakva osuda pokušaja rehabilitacije fašističke prošlosti", rekao je Dačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada Srbije prošloga je tjedna odlučila da u Beogradu bude podignut spomenik Tepiću povodom 25 godina od njegove pogibije.

Milan Tepić, major Jugoslavenske narodne armije, proglašen je narodnim herojem 19. studenoga 1991. godine “za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihova napada na kasarnu JNA u Bjelovaru”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je, naime, bio zapovjednik skladišta borbenih sredstava Barutana u selu Bedenik nedaleko od Bjelovara. Dana 29. rujna 1991. snage ZNG-a oslobodile su vojarnu Božidar Adžija na Vojnoviću, gotovo u samome središtu tog grada, što je bio jedan od najvažnijih vojnih objekata koji su osvojeni u Domovinskom ratu. Većina tamošnjih vojnika se predala, međutim, Tepić i još jedan regrut su se odbili predati. Umjesto toga, u samoubilačkoj akciji, raznio je skladište u kojem je bilo 170 tona eksplozivnih sredstava. Pritom je ubio 11 hrvatskih gardista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo