VEĆINA ZAGREBAČKIH MUZEJA OŠTEĆENA, NISU BOLJE PROŠLA NI KAZALIŠTA: / Čekaju se pregledi statičara

Image
Foto: pixsell

Dvije zgrade Kazališta Komedije na Kaptolu 9 i 27 po prvim su procjenama dosta teško pogođene potresom

23.3.2020.
14:21
pixsell
VOYO logo

Većina zagrebačkih muzeja smještena je u strogi centar koji je pretrpio najveća oštećenja u potresu, svi imaju barem manja oštećenja, no još se čekaju pregledi statičara i procjene štete.

rad Zagreb pozvao je u ponedjeljak zagrebačke statičare, iz područja zidane i betonske konstrukcije, a posebno revidente, da se jave u Ured za upravljanje u hitnim situacijama, objavljeno je na službenim stranicama Grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Statičari se trebaju javiti Josipu Ataliću u Uredu za upravljanje u hitnim situacijama u Branimirovoj 71b.

Grad Zagreb poziva spomenute stručnjake da se jave radi daljnjeg dogovora i organiziranja pregleda stanja građevina u Zagrebu te ih se moli da ponesu svoju zaštitnu opremu (kacige, rukavice, maske).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji nemaju opremu, napominju iz grada, dobit će je u Uredu za hitna stanja.

MUO je razoren

Muzej za umjetnost i obrt već je u nedjelju objavio fotografije koje svjedoče o razornim posljedicama potresa, a u ponedjeljak su i ostali muzeji počeli izvještavati o svojoj situaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matea Brstilo Rešetar, ravnateljica Hrvatskog povijesnog muzeja rekla je za Hinu kako je njihov objekt Palače Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch u Matoševoj 9 statički ugrožen, osobito južno krilo s krovištem koje je zbog urušenog dimnjaka otvoreno.

"Nužno je prije svega pristupiti njegovom privremenom pokrivanju radi najavljenog lošeg vremena kako bi zaštitili unutarnje prostorije, što nije moguće bez odobrenja statičara", napomenula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razmatraju se lokacije za preseljenje građe

Za sada su, prema uvidu u prostor i depoe, zidovi znatno oštećeni no građa Muzeja je u dobrom stanju, kao i ona koja se nalazila na izložbi "Varvaria/ Breberium/ Bribir“.

"Svjesni smo da ćemo zbog cjelokupnog stanja palače, a prije svega po smirivanju tla i uputama nadležnih službi morati pristupiti evakuaciji građe", ustvrdila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVI POTRES U ZAGREBU: /

Magnituda 3,7, tlo je snažno podrhtavalo nekoliko sekundi, od jučer 57 potresa u glavnom gradu

Image
NOVI POTRES U ZAGREBU: /

Magnituda 3,7, tlo je snažno podrhtavalo nekoliko sekundi, od jučer 57 potresa u glavnom gradu

Muzej je u kontaktu s Ministarstvom kulture RH i Gradskih zavodom za zaštitu spomenika Grada Zagreba koji razmatraju cjelokupnu situaciju.

Izvijestila je da su u nedjelju, nakon potresa, ministrica kulture i pročelnik Gradskog zavoda sa suradnicima bili na terenu i obišli Muzej, napravljena je preliminarna statička procjena po kojoj situacija i stanje palače nisu dobri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razmatraju se lokacije za preseljenje građe, no dok se tlo trese, evakuacija i ulaz u prostor nisu mogući radi ugroze ljudskog života", dodala je.

Nužna statička provjera

Prostorije i depo na lokaciji Meštrovićevog paviljona (Trg žrtava fašizma) u redu su, iako je nužna statička provjera objekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štefka Batinić, ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja, koji se nalazi na istom trgu kao i jako oštećeni MUO te Pravni fakultet, rekla je da je zgrada označena kao neupotrebljjva.

"Prvi je dojam da nije toliko stradala građa, pa ni sama zgrada, no sinoć smo imali procjenu i rečeno je da nije sigurna", napomenula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klovićevi dvori i Moderna galerija s manjim oštećenjima

Antonio Picukarić, ravnatelj Galerije Klovićevi dvori, izvijestio je da je, prema prvim izvidima, njihova zgrada u odnosu na druge pretrpjela samo manja oštećenja - crijepovi na krovu, manja puknuća po zidovima i na opremi.

Kula Lotrsčak također ima nešto otpale fasade i puknutih zidova koja, kaže Picukarić, barem na prvu ne izgledaju dramatično, ali pravo stanje može se utvrditi tek nakon pregleda statičara i drugih stručnih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Klovićevih dvora se doznaje i da su nastala oštećenja na krovu te da je stradala skoro sva IT oprema u uredima. Galerija sada nije imala izložbe, već je bio postavljen tek dio izložbe Miljenka Domijana, pa je i u tom smislu šteta manja.

Moderna galerija ima minorna oštećenja zgrade

Oštećenja zgrade Moderne galerije minorna su, u odnosu na druge muzejske institucije i objekte kulturološkog značaja, ocijenio ravnatelj Moderne galerije Branko Franceschi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Laičkom oku riječ je mahom o napuknućima i oštećenjima dekorativne plastike. Na vanjskom dijelu zgrade jako je oštećen dimnjak koji prijeti urušavanjem u dvorište i morat će biti srušen", ustvrdio je.

Franceschi kaže kako je u svakom slučaju potrebna evaluacije statičara za potrebu procjene cijele zgrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U samim čuvaonicama i fundusu postoje minorna oštećenja umjetnina osim na manjem broju skulptura izvedenih u keramici koje su uništene u padu s polica.

U Galeriji Josip Račić vidljiva su samo lakša oštećenja zida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Bogovićeve ulice uklonjena je skulptura Ivana Kožarića "Prizemljeno sunce".

Oštećenja pretrpila i kazališta

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) prošlo je na prvi pogled bez znatnijih oštećenja i čeka se procjena statičara, Gavelli je stradao dio krova, ZKM i Kerempuh bilježe manje štete, a najteže je stradalo kazalište Komedija, koje će po prvim procjenama zahtijevati veću sanaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče Hrvatskog narodnog kazališta, u ovom trenutku ne možemo govoriti o većim oštećenjima", rekla je Hini intendantica Dubravka Vrgoč.

"Pala je žbuka na nekim mjestima, imamo neke procjepe u zidu, više u kupoli. Palo je nekoliko čašica na par bočnih lustera na drugom katu kod tonske dvorane, i nekoliko ukrasa. Foaje je potpuno netaknut, pozornica također. Na balkonu u jednom dijelu imamo nekoliko procjepa, ali mi se čini da je zapravo HNK sjajno prošao. Dakako, čekamo statičare da nam oni kažu u kojem je stanju, ali ovako izvana i laički, čini se da nema većih oštećenja", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uprava je već u ponedjeljak ujutro dobila nalog iz Grada da se popiše šteta, a sada se čekaju statičari kako bi se dobila potvrda da je zgrada, svečano otvorena 1895. i smatrana remek djelom kasnog historicizma, sigurna za uporabu.

Gavella, ZKM i Kerempuh bez većih oštećenja

Satiričko kazalište Kerempuh, po riječima ravnatelja Romana Šuškovića-Stipanovića, pretrpjelo je napuknuća spojeva i dilatacija, ali većinom je riječ o popucanoj boji i otpaloj staroj žbuci. Tehnika kazališta obavila je očevid i utvrdila da su scena, nadstroplje i gledalište na oko u redu, uz manje pukotine kod spojeva na zidovima na balkonu, i uz nešto jača oštećenja na ulazima na balkon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nosivi stupovi foajea su bez vidljivih oštećenja i puknuća, a u redu je i Scena Vidra. Kazalište čeka dodatni pregled sustava grijanja, koji bi trebao biti tijekom ponedjeljka, rekao je Šušković-Stipanović.

Prema prvoj provedenoj procjeni, i ZKM je dobro prošao u potresu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zagrebačko kazalište mladih je u dobrom stanju, zgradu je pregledalo naše održavanje i profesionalni vatrogasci, koji su prvi otišli vidjeti stanje", rekla je ravnateljica Snježana Abramović Milković. "Nema nikakvih vidljivih pukotina, osim malo po dilatacijama i puknuća žbuke, palo je malo žbuke na pozornicu, zgrada je u redu. Pregledan je i krov i zgrada je zapečaćena, već smo u nedjelju iskopčali struju i plin", napomenula je.

Po riječima ravnatelja GDK Gavelle Dražena Ferenčine, kazalište u Frankopanskoj pretrpjelo je također manju štetu.

"Na krov upravne zgrade, one na Frankopansku ulicu, urušila su se dva stara dimnjaka i dio bočnog zida potkrovlja zgrade susjedne Turističke škole. Ostala šteta unutar kazališta - uglavnom se radi o puknuću žbuke i zidova na nekim dijelovima zgrade", rekao je Ferenčina.

Komedija pretrpjela teška oštećenja

Dvije zgrade Kazališta Komedije na Kaptolu 9 i 27 po prvim su procjenama dosta teško pogođene potresom.

"Kazalište Komedija ima dvije zgrade u kojima posluje, jednu centralnu gdje nam je gledalište, pozornica i garderobe za umjetnike. Ta zgrada je zaštićeni spomenik kulture i ona je pretrpjela oštećenja", rekao je v.d. ravnatelja Komedije Damir Lončar.

Riječ je o zgradi na adresi Kaptol 9, a koja je naizgled pretrpjela manja oštećenja, pale su ploče u predvorju kazališta, ukrasne obloge su se odlijepile od zidova. "Međutim, ne možemo ništa reći dok statičari ne obave svoj dio posla i kažu koliko je zgrada stradala u ovom potresu", upozorio je Lončar.

"Druga zgrada, upravna zgrada koja je preko puta kazališta, pretrpjela je velika oštećenja – tu je stradalo i krovište i uredi, ali je pokusna dvorana relativno u redu. No, bez stručne procjene, mi ne možemo reći ništa o budućnosti našeg posla u ove dvije zgrade", naglasio je Lončar.

Ta zgrada, na adresi Kaptol 27, stradala je daleko jače – krov iznad tehničkog ureda se urušio, dimnjak je pao, popucali su svi zidovi, namještaj se u uredima raspao, otpala je žbuka, popadali ormari, uredi su u jako lošem stanju. Kazalište čeka procjenu statičara, za što je zahtjev već upućen.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo