ostaje na funkciji / Većina je obranila ministricu: Blaženka Divjak preživjela je glasanje o nepovjerenju!

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Zahtjev za opozivom je pokrenuo SDP

17.1.2020.
13:58
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak preživjela je u petak u Saboru glasanje o nepovjerenju. Za opoziv ministrice bilo je 55 zastupnika, a protiv njih 77.

Davor Bernardić zatražio je uoči glasanja zatražio stanku te još je jednom u ime predlagatelja ponovio da smatraju da Blaženka Divjak treba otići zbog lošeg upravljanja sektorom koje je kulminiralo velikim štrajkom prosvjetnih radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanku su zatražili Most, Hrast, HNS i HSS. Marko Sladoljev je u ime Mosta rekao da zatraži stanku da bi se "članovi vladajuće većine prije glasanja mogli umiti i pogledati u ogledalu".

Predsjedavajući Gordan Jandroković odobrio je stanku, a glasalo se nakon nje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U saborskoj raspravi o izglasavanju nepovjerenja Blaženki Divjak koja je u četvrtak trajala do kasno u noć premijer Andrej Plenković rekao je da će ustrajati na obrazovnoj reformi, a Vlada je prethodno odbacila prijedlog 31 oporbenog zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja ministrici.

Podsjetimo, zahtjev za opozivom je pokrenuo SDP, a potpisima ga podržali zastupnici HSS-a, HSU-a i Živog zida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ustav definira da je svaki ministar odgovoran za stanje u svom resoru, a ministrica Divjak je stanje u svom nazvala potpunom blokadom. Imali smo najduži štrajk u povijesti za kojega je ministrica optužila premijera da se igra igara moći sa sindikatima", objasnio je SDP-ov Arsen Bauk. 

"Smatramo da je ministrica ustavno osobno odgovorna, a ako je Vlada odluči braniti, onda je to znak da su prihvatili svoju odgovornost za štrajk, pa bi bio red da i oni odu", kazao je Bauk. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo