Većina građana ipak želi u Europsku uniju!

19.1.2012.
19:18
VOYO logo

Da se kojim slučajem danas održava referendum za EU, on bi prošao. Nova TV zajedno s agencijomIpsos Puls objavljuje terensko istraživanje Crobarometra provedeno posljednjih 20 dana na 1000 ispitanika.

Za ulazak u Uniju glasovalo bi 60, a protiv bi bilo njih 31 posto. Još uvijek ne zna njih 9 posto. Kada se pogleda posljednjih godinu dana, trendovi 'za' i 'protiv' EU su više manje nepromijenjeni, a posljednja tri mjeseca su na 60 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno, opada broj protivnika, kojih je bilo 36 posto u listopadu 2011., a sada ih je 31 posto. Zato raste broj neodlučnih.

Rezultati istraživanja pokazali su kako je 60 posto građana izrazilo želju da izađe na referendum, što je slično najavi pred izbore 4. prosinca, a procjenjuje se kako će odaziv biti nešto manji nego 4. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Birači Kukuriku koalicije, ali i HDZ-a s s više od 90 posto žele izaći na referendum. Te opcije će, 69 posto Kukuriku i 66 posto HDZ-ovih birača, dati glas Uniji. Isto će učiniti i birači Laburista. Ostali birači su podijeljeni, 50 posto je za Uniju, a 423 protiv.

Kada bi prema šestomjesečnom prosjeku u grubo ocjenjivali gdje je iznadprosječna ili ispodprosječna potpora EU, to izgleda ovako. Za Uniju su iznadprosječno visokoobrazovani, s plaćom od 6000 kuna na više, menadžeri, službenici, Zagrepčani, Istrijani i primorci. Ispodprosječna je potpora Uniji kod onih s osnovnom školom, primanjima do 4000 kuna, radnika, kućanica, Dalmatinaca te u sjevernoj Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo