VEĆINA ČITATELJA NET.HR-A ŽELI TITOVU BISTU NA PANTOVČAKU: / Ipak, neki bi je u smeće, drugi bi je prodali, a treći kažu: 'Koga boli...'

Image
Foto: Slavko Midžor / PIXSELL

Iako mnogi prigovaraju da se bespotrebno otvaraju i recikliraju ideološke teme iz prošlosti na štetu onih koje se tiču sadašnjosti i budućnosti,

13.1.2020.
15:04
Slavko Midžor / PIXSELL
VOYO logo

Nakon pobjede Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima javnost raspravlja o tome koji će biti prvi potezi novog predsjednika Republike, a potegnuto je i pitanje hoće li on vratiti u Predsjedničke dvore na Pantovčaku bistu Josipa Broza Tita koju je otamo uklonila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kada je 2015. godine preuzela dužnost. Bista, rad slavnog kipara Antuna Augstinčića, otad se nalazi u Titovoj rodnoj kući u Kumrovcu.

Milanović je izjavio da zasad i ne razmišlja o tome te da ne želi od Ureda predsjednika na Pantovčaku napraviti muzej, budući da se tamo već nalaze poprsja desetak velikana iz hrvatske povijesti - od kralja Tomislava do Franje Tuđmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UGLEDNI POVJESNIČARI O POVRATKU TITA NA PANTOVČAK: /

'Diktatoru tamo nije mjesto, koga briga što ga je gore držao Tuđman'

Image
UGLEDNI POVJESNIČARI O POVRATKU TITA NA PANTOVČAK: /

'Diktatoru tamo nije mjesto, koga briga što ga je gore držao Tuđman'

U anketi sudjelovalo više od 8000 čitatelja

Na našem portalu sinoć smo objavili anketu s pitanjem: "Treba li vratiti bistu Josipa Broza Tita na Pantovčak?" Ponudili smo tri odgovora: "Da, Tito je bio zaslužna povijesna ličnost"; "Ne, Tito je bio zločinac i komunistički diktator" te "Baš me briga, okrenimo se budućnosti".

Iako mnogi prigovaraju da se bespotrebno otvaraju i recikliraju ideološke teme iz prošlosti na štetu onih koje se tiču sadašnjosti i budućnosti, u našoj anketi objavljenoj sinoć u 21.30 do danas u 14.30 sudjelovalo je više od 8000 čitatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše njih - 4028 ili 47,98 posto odgovorilo je potvrdno smatrajući da je bisti ipak mjesto u Predsjedničkim dvorima na Pantovčaku. Onih koji su odgovorili s "Baš me briga, okrenimo se budućnosti" bilo je 2391, odnosno 28,48 posto. Najmanje je u ovoj anketi bilo onih koji smatraju da bista ne treba biti vraćena na Pantovčak jer Tita smatraju "zločincem i komunističkim diktatorom" - 1976 ili 23,54 posto.

Image

[ANKETA] PITANJE OKO KOJEG SE NEPRESTANO LOME IDEOLOŠKA KOPLJA: Treba li vratiti Titovu bistu na Pantovčak? Dajte svoj glas…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ako Titu nije mjesto na Pantovčaku, nije ni Tuđmanu'

Zanimljivi su bili i komentari na našu anketu. Neki smatraju da je zbog mira u državi najbolje da Titova bista bude tamo gdje sada i jest - u Kumrovcu.

"Ako Titu nije mjesto na Pantovčaku, onda nije mjesto ni Tuđmanu, ni bilo kojem drugom velikanu. Upravo zbog Tuđmana i drugih, mjesto Titu najbolje odgovara u Kumrovcu. Da skratim priču, jedino Tito zaslužuje mjesto na Pantovčaku, ali kako se usijane tikve ne mogu s tim pomiriti, neka lijepo bude u svom prirodnom okruženju, rodbine i prijatelja, drugova i svih tolerantnih ljudi - u Kumrovcu", napisao je jedan čitatelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po meni, Tuđmanu tamo sigurno nije mjesto, a Tita bih vratio u Kumrovec i gotova priča jednom zauvijek. Ako odvojimo sve, i gledamo ih kao državnike, Tuđman se uopće ne može uspoređivati s Titom", dodao je drugi.

Image

19.03.2015., Kumrovec - Mramorna bista Josipa Broza Tita iz Ureda predsjednika na Pantovcaku preselila se u Titovu rodnu kucu u Kumrovcu. Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

'Oni koji mrze Tita ne vole ni demokratsku Hrvatsku'

Neki koji su za vraćanje biste na Pantovčak obrnuli su omiljenu tezu ovdašnjih desničara ustvrdivši da oni koji ne vole Tita ne vole ni Hrvatsku te da je on stvorio temelje za njezinu neovisnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam za povratak Titove skulpture na Pantovčak, a Kumrovec ima brončani lik Tita ispred njegove rodne kuće. Za ostanak Titove glave u muzeju u Kumrovcu se zalažu oni koji mrze Tita, ali i demokratsku Hrvatsku. Te snage su financirale Kolindu da dođe na vlast i dislocira Tita s Pantovčaka u Kumrovec."

"Narod bez prošlosti nema ni budućnost. Imao je Tito svojih mana, ali isto tako zahvaljujući njemu Hrvatska je imala temelje za tražiti neovisnost."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

'Treba je zakopati u đubre... Jedino mjesto mu je u paklu'

Ima i onih koji o Brozu misle sve najgore. Evo mišljenja nekolicine njih: "Najprikladnije je zakopati je u đubre... to je to!"; "Treba je baciti na smetlište."; "Lažni tzv. Tito je bio najveći zločinac i ubojica Hrvata poslije Drugog svjetskog rata, jedino mjesto mu je u paklu..."

Uz neke već poslovične prostote i psovke, neki su ustvrdili da je sudbina Titove biste danas nebitna tema koja služi samo senzacionalizmu u medijima te stvaranju podjela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vodite brigu o bitnim stvarima"; "Ma kakvo gospodarstvo, iseljavanje, kriminal... Titova bista je najvažnije pitanje za Hrvatsku"; "Koga boli k**ac za glupu bistu dok se sve raspada u državi"; "Ovo je pitanje od životne važnosti za Hrvatsku. Ne riješi li se to pod hitno, Hrvatska neće više imati svoju budućnost."

Image

'Bistu prodati pa kupiti hrane i pijače za beskućnike'

Neki smatraju da je priča o (ne)vraćanju biste na Pantovčak tek politički igrokaz za odvraćenje pažnje od važnijih tema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ostavite se Tita i prošlosti, narod zanima budućnost, micanje Tita s Pantovčaka je bio samo politički igrokaz, kao što bi bio i njegov povratak, mirovine i plaće, kao i radna mjesta to je ključno, ali o tome nema priče."

Bilo je i onih koji su imali originalnih prijedloga o tome što učiniti s Titovom bistom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemam protiv njega ništa, al' ako je vrate onda mogu staviti i od Pavelića i kralja Aleksandra i Franje Josipa i Marije Terezije i habsburgovaca pa sve do Tomislava, a i prije njega."

"Njegovu bistu, pošto je od slavna umjetnika, prodati na javnoj dražbi. Recimo u Londonu. Od tih deviza kupiti hrane i pijače za zagrebačke beskućnike. Neka se barem jednom najedu, ako bude i za piće, da se i napiju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

TITOVA UNUKA OPRALA SVE ZBOG BISTE NA PANTOVČAKU: ‘Imate jeb*** sreću da vaš predak nije isklesan’

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo