VAROUFAKIS U ZAGREBU: / 'Mjere štednje su propale. To je kao da dajete kortizol nekome tko ima rak'

Image
Foto: N1
5.12.2016.
11:42
N1
VOYO logo

Varoufakis je u intervjuu za N1 televiziju komentirao političko i ekonomsko stanje u Europi, porast nacionalizma, uspon desnice, kao i svoja alarmantna predviđanja za budućnost.

Varoufakis, koji je sinoć gostovao na Filozofskom teatru u zagrebačkom HNK, na pitanje jesu li mjere štednje propale odgovorio je: "Nema sumnje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"One nikada nisu funckionirale i neće funkcionirate. Ne možete smanjenjem mirovina riješiti bankarsku krizu. To je kao da dajete kortizol nekome tko ima rak", nastavio je.

Bivši grčki ministar komentirao je i migracijsku krizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ČOVJEK KOJI JE ZATRESAO TEMELJE EU-a: /

'Europi se događa isti scenarij kao i onaj uoči Drugog svjetskog rata'

Image
ČOVJEK KOJI JE ZATRESAO TEMELJE EU-a: /

'Europi se događa isti scenarij kao i onaj uoči Drugog svjetskog rata'

"Europa i SAD su stvorili okolnosti za sukobe diljem svijeta koji su stvorili izbjeglice i njihov dolazak u naše zemlje. Ne možete bombardirati Siriju ili sudjelovati u uništavanju Libije i zatim se pitati zašto Libijci dolaze u Italiju", rekao je.

Što se tiče porasta desničarskog populizma u svijetu, Varoufakis kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je najbolji pokazatelj budućnosti prošlost. 1929., kada se gušio monetarni sustav i nemogućnost establishmenta da shvati što se događa, to je dovelo Hitlera na vlast. Slično se događa i sada, samo na sreću nemamo hitlera. Imamo deflaciju i dolazi do stvaranja političkih čudovišta."

Na pitanje kako vidi ideju da se sve mjeri BDP-om odgovorio je da su mjerenje stvarnosti i poboljšanje stvarnosti različite stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Ako slomite prozor, porast će BDP. Svašta može dovesti do ovog povećanja BPD-a, spaljivanje cijelog grada jer će se trošiti gorivo, doći će do obnavljanja i trošit će se novac. Ono što je bitno jest da uvedemo racionalni model koji će poboljšati stvarnost", rekao je Varoufakis.

Unatoč međusobnim neslaganjima, pohvalio je Angelu Merkel, koju čekaju izbori u Njemačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve promjene u Njemačkoj koje se događaju su nagore. Angela Merkel je jedina političarka još na nogama koja je na strani civilizacije iako se po mnogome ne slažem s njom, posebno ne u ekonomskoj politici. Propustila je priliku za ujedinjenje Europe i bit će joj teško", smatra Varoufakis.

Komentirao je i pitanje socijaldemokracije u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Socijaldemokracija je zapravo davno prodala svoju dušu kada se udružila s bankarima. Počeli su misliti da više nema potrebe da rade kao suci između države i biznisa. Socijaldemokracija je umrla i zadnjih nekoliko godina gledamo njenu rapidnu smrt. Vrlo sam tužan zbog Syrize. Imali smo priliku, učinili smo nešto nevjerojatno, suprotstavili se establihsmentu temeljem programa koji je bio primjeren. Samo smo trebali biti ujedinjeni i reći ne idiotizmu. Nažalost nismo bili ujedinjeni, jednostavno smo pali", zaključio je.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo