sdp-ova peticija / Varga za RTL Danas: 'Ne namjeravam privatizirati zdravstvo! Dug će do kraja 2017. biti nula kuna'

Ministar zdravlja Siniša Varga kazao je za RTL Danas kako njegova intencija nije privatizirati javno zdravstvo. Osim toga, dodao je kako je njegova namjera da dug u zdravstvu do kraja 2017. godine iznosi nula kuna, a pohvalio se i idejom zadržavanja liječnika u ruralnim područjima i na otocima

12.6.2015.
18:33
VOYO logo

Ministar zdravlja Siniša Varga na meti je sve oštrijih kritika da želi privatizirati hrvatsko zdravstvo. Njegova stranka uzela ga je u zaštitu na neobičan način - skupljanjem potpisa za peticiju kojom bi ga podržali. On sam već se reklamira promotivnim spotom, što oporba naziva preuranjenom kampanjom. Uz sve to, i Fiskalno povjerenstvo Hrvatskog sabora ocijenilo je da se dug zdravstva i dalje gomila nakon izdvajanja HZZO-a iz državne riznice, te da bi već sljedeće godine trebalo razmisliti o vraćanju - HZZO-a u okrilje proračuna.

Što kažete na prijedlog Povjerenstva za fiskalnu politiku - da se HZZO opet vrati u riznicu?
Preurenjeno je govoriti o tome, nismo ni završili prva dva kvartala. No, rezultati prvog kvartala govore o pozitivnom poslovanju u smislu značajnog smanjenja deficita u odnosu na isto razdoblje 2014. godinu. Sva obećanja koja smo dali EU, MMF-u i Svjetskoj banci govori u prilog tome da ćemo uspješno poslovati kako smo i obećali. To znači pozitivno poslovanje HZZO-a i bolnica i servisiranje 800 milijuna kuna duga iz 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliki su trenutačno ti dugovi u zdravstvu?
Nasljeđeni dug iz 2011. je 7,4 milijarde kuna. 2012. godine dug je pao na 2,8 milijardi kuna. Do 31.12.2017. taj dug će biti nula kuna. To je veliko obećanje, ali imamo podršku međunarodnih institucija i financijskih stručnjaka iz Hrvatske. 

Privatizirate li zdravstvo novim zakonskim izmjenama? 
Dapače, izrazito obrnuto. Mi iz SDP-a i Vlade oštro reagiramo na sve najave iz najveće oporbene stranke vezano za privatizaciju, prije svega, HZZO-a kao nacionalnog blaga koje posluje od 1922. godine. Smatramo da je neprimjereno javni zdravstveni sektor privatizirati za što se oni zalažu. Međutim, kroz svoje stranačke kolege koje se maskiraju u različite udruge plasiraju zastrašujuće izjave o meni osobno, ali i o Ministarstvu zdravlja. To je suprotno našim intencijama. To pokazujemo i s našom peticijom. Univerzalna zdravstvena zaštita je pravo svagog Hrvata i Hrvatice, svakog građana i građanke Hrvatske, da se ne razbija zdravstveni sektor i očuvamo univerzalono pravo na zdravstvenu zaštitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neće li ipak, liječnici bježati iz manjih sredina - u kojima ne mogu ostvariti zaradu? Kako ih namjeravate zadržati?
Imamo tzv. posebne standarde za ruralne krajeve, otoke, brdska i planinska područja. To je nešto što kanimo ne samo zadržati, nego i poboljšati. Imamo velike planove da izmjenama i dopunama zakona napravimo dostupnu zdravstvenu zaštitu u ruralnim područjima i na otocima, za sve naše građane. Specijalisti će dolaziti u domove zdravlja. Lakše je nama osigurati da liječnici i medicinske sestre dolaze u domove zdravlja, a ne pacijenti njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo