Varga ipak kriv za sukob interesa, dobio novčanu kaznu

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa odlučivalo je danas o slučaju CIMS i sukobu interesa Siniše Varge.

15.1.2015.
13:27
VOYO logo

Povjerenstvo je odlučilo kako je Varga bio u sukobu interesa u slučaju Vladina pokroviteljstva nad konferencijom o primarnoj zdravstvenoj zaštiti u organizaciji neprofitne udruge Centar za izvrsnost medicinskih struka (CIMS), kojoj je Varga nekad bio na čelu, a čije je sjedište prvo bilo prijavljeno na Varginoj kućnoj adresi, a zatim u Direkciji HZZO-a dok je vodio tu ustanovu.

Povjerenstvo smatra kako je Varga zlouparabio ovlaštenja kao ravnatelj HZZO-a i kao ministar te mu izreklo kaznu od 20.000 kuna zbog zabranjenog djelovanja. To će morati platiti u pet rata, javlja N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Prizemne insinuacije'

Podsjetimo, Vlada je odobrila da Ministarstvo zdravlja s 50.000 kuna sudjeluje u financiranju konferencije u organizaciji CIMS-a "Renesansa primarne zdravstvene zaštite", koja je u studenom prošle godine održana u Opatiji.

Varga je nakon izbijanja afere prošloga ljeta tvrdio kako nije u sukobu interesa jer je s čelnog mjesta udruge otišao u veljači 2014. godine, prije nego što je imenovan ministrom zdravlja. Varga je tada izjavio kako je indikativno da se takve "prizemne insinuacije" u javnosti pojavljuju u vrijeme kada donosi odluke o poništavanju natječaja za javne nabave u zdravstvu u sklopu napora Ministarstva da reformira zdravstveni sustav i učini ga transparentnijim i efikasnijim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom predmetu se odlučivalo o tome je li Varga bio u sukobu interesa kada je, nakon odlaska iz KB-a Dubrava, gdje je bio zaposlen, na dužnost direktora HZZO-a 2012. godine, od bolnice nastavio primati stalni mjesečni honorar za edukaciju specijaliste stomatološke protetike u Klinici za kirurgiju lica, čeljusti i usta, koji ga je trebao zamijeniti na dotadašnjem radnom mjestu.

Povrijedio načela, ne i zakon

O tom slučaju, Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa će pokrenuti postupak. Podsjetimo, iz Ministarstva zdravlja tada je priopćeno da "Varga nije sam sebe angažirao u KB-u Dubrava, niti je odobrio bolnici taj angažman, već je njegov angažman odobrio i potpisao tadašnji predsjednik Upravnog vijeća HZZO-a Marijan Cesarik".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, Siniša Varga od Povjerenstva je tražio mišljenje o tome smije li on kao dužnosnik od Fonda za energetsku učinkovitost dobiti poticaj za kupnju električnog automobila. No, mišljenje je tražio nakon što mu je poticaj već odobren i nakon što je on potpisao ugovor s Fondom. Povjerenstvo je zaključilo da je time povrijedio načela, no ne i zakon. http://hr.n1info.com/a22675/Vijesti/Sinisa-Varga-dobio-kaznu-20-tisuca-kuna.html

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo