REAGIRAO I GRADONAČELNIK / Varaždinski biciklisti na mukama zbog nove staze - malo je ima pa nema: 'Lako se izleti i eto nesreće'

Biciklisti negoduju, a iz grada poručuju da je sve u najboljem redu

24.8.2019.
11:00
VOYO logo

Iako je malo prostora za manevar, gospođa iz Varaždina uspjela je proći između rasvjetnog stupa i automobila i tako svladati najzahtjevniji dio nove biciklističke staze. No, ne usude se svi proći ovom stranom ceste. 

''Moram po cesti ići. Ne može se...'', kaže Jakov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nekako ću zaobići to, kad je to već tako. Općenito u Varaždinu imate tak šašavih nekih stvari'', dodaje Ornela.

Građanima je možda najčudnija pojava u ulici to što crvene staze malo ima, iznenada nestaje, pa se onda opet nastavlja. Zbog toga neki prozivaju grad, da posao nije napravio kako treba. Oni tvrde drukčije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nitko ne može reći projektantima koji rade određeni projekt: "ej mi bi ovako ili onako". Ovo je urađeno s projektnom dokumentacijom, za koju sam siguran da je rađena u skladu s pravilnikom'', kaže Marijan Bakulić, pomoćnik pročelnika za komunalne poslove Grada Varaždina.

Iz udruge Varaždinski biciklisti, tvrde, nije se sve radilo prema propisima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Išli su bez pitanja, nisu se raspitali niti kod struke. Pa znaju se dimenzije trake, koliko bi one trebale iznositi. Po pravilu bi one trebale iznositi 1,60 m", kaže Matija Kralj iz udruge Varaždinski biciklisti. 

''Ove imaju možda metar, ma nemaju niti toliko. Ovo kako su oni napravili je zabranjeno zakonom, biciklist može izletjeti van na cestu, udari ga auto i imate bez problema nesreću''. 

Iako je bio na službenom putu u Londonu, tijekom našeg snimanja, pomalo ljutit, na Facebooku se oglasio i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Vidim u tuđini da je odjednom najvažnija tema nova biciklistička staza. Dakle: 1. Tamo staze prije nije bilo, sada je napravljena kako su projektant i struka rekli. 2. Napravili smo stazu maknuvši parkirna mjesta! 3. To što se auti parkiraju na stazu je nepropisno i ne znači da staze ne treba. 4. Staza je crvena upravo kako bi upozorila vozače automobila da ne parkiraju i budu oprezni. 5. To što dva metra staze zaobilazi rasvjetni stup ne smeta biciklistu uopće. 6. Priložio sam primjere Londona, najfrekventnije prometnice, dnevno više automobila nego cijela HR. Uopće nema staza! Ili je samo horizontalni ili vertikalni znak. Trend je upozoriti na bicikliste, i to ova staza odlično čini kao i ovaj znak s fotke. Na kraju, prije nismo imali stazu, sad imamo, auti ne smiju biti na njoj", napisao je Čehok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi biciklisti dobili malo više manevarskog prostora, iz grada su najavili i da će sljedećih dana ponovno upozoriti vlasnike automobila i da će uskoro početi kažnjavati one koje ostave automobil na biciklističkoj stazi.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo