'VARAŽDIN JE BIO GLAVNI GRAD...': / Veliki Kolindin gaf, pomiješala je povijesne činjenice o Hrvatskoj

Image
13.12.2016.
13:36
VOYO logo

Napomenula je kako je Varaždin bio važno vojno središte, kako u vrijeme osmanlijskih osvajanja, tako i u vrijeme Domovinskog rata kada su Varaždinci hrabro stali na branik domovine. Podsjetila je i na činjenicu da je osvajanjem varaždinske vojarne bivše JNA omogućeno naoružavanje Hrvatske vojske, na čemu je cijela Hrvatska zahvalna Varaždinu i varaždinskim braniteljima.

Image

No predsjednici se u idućoj izjavi provukao značajan gaf.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Varaždin je bio u vrijeme Banovine Hrvatske glavni grad i na simboličan način to vraćamo danas. Također, za nekoliko dana kada će diplomatski zbor boraviti ovdje, 17. prosinca, božićnim i novogodišnjim domjenkom obilježit ćemo tu činjenicu položaja kakav je grad Varaždin imao u povijesti Republike Hrvatske", izjava je Kolinde Grabar-Kitarović iz Varaždina koju je prenijela Hina.

No malo bolji poznavatelji hrvatske povijesti mogli su primijetiti da taj podatak baš i nije istinit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Varaždin je bio glavni grad u doba Kraljevine Hrvatske, odnosno Banske Hrvatske, u razdoblju od 1767. do 1776. godine. Kraljevina Hrvatska došla je pod habsburšku vlast nakon rasula hrvatsko-ugarskog kraljevstva kad je 1. siječnja 1527. hrvatski sabor u Cetinu samostalno izabrao Ferdinanda Habsburškog za hrvatskog kralja.

Image

S druge strane, Banovina Hrvatska bila je teritorijalna jedinica unutar Kraljevine Jugoslavije, a stvorena je nakon višegodišnjih pregovora 1939. takozvanim sporazumom Cvetković-Maček. Nastala je spajanjem ranijih banovina u kojima je dominiralo hrvatsko stanovništvo, Savske i Primorske banovine. Osnutkom Banovine Hrvatske djelomično je riješeno hrvatsko pitanje u Kraljevini Jugoslaviji. No, Banovina Hrvatska će trajati niti dvije godine, 1941. godine bit će ukinuta. Glavni grad Banovine Hrvatske bio je Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednicu je vjerojatno zbunila sličnost naziva Banske Hrvatske i Banovine Hrvatske.

Od čokolade do ribe

Na konferenciji za medije u Varaždinu predsjednicu je zbunilo pitanje vezano uz probleme javne nabave koja muči Pantovčak, javlja Tportal. Naime, prema podacima objavljenim u Narodnim novinama, kako je zamijetio forum.tm, natječaj za nabavu gotovo četiri tone ribe za restoran Ureda predsjednice pao je već dva puta jer jedini ponuditelj, tvrtka Ugoru, ne može udovoljiti uvjetima natječaja. Ugoru nije dokazao da je posljednje tri godine imao značajnije ugovore niti je naveo podrijetlo svakoga komada ribe - a ima ih od gofova, škampi i jastoga do lososa - zbog čega je pao na natječaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj je zanimljiv s obzirom na predsjedničinu promptnu reakciju oko nabave nehrvatske odnosno srpske čokolade koju je uz svoje potpisane sličice dijelila djeci tijekom nedavna posjeta Dubrovniku, a mediji prenijeli s Facebooka nezadovoljna roditelja. O ribama, koliko je zasad poznato, istrage nema. Traje tek postupak javne nabave, ali predsjednica o tome ne zna ništa te je potpuno zbunjena i šokirana uputila novinare da odgovor oko pitanje ribe upute Uredu.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo