VAPAJ BRITANSKOG ZVIŽDAČA 'ZAROBLJENOG' U DUBROVNIKU: / 'Sud me želi izručiti, ali ja moram kući! Obitelj mi je slomljena...'

Image

'Bojim se da Monako misli da Hrvatska ima manje rigorozan pravni sustav i da će me izručiti što je, naravno, potpuno pogrešno'

10.9.2020.
22:08
VOYO logo

Jedan od najpoznatijih svjetskih zviždača, Jonathan Taylor, bit će izručen Kneževini Monako, odluka je dubrovačkog Županijskog suda. Podsjećamo, riječ je o britanskom odvjetniku koji je priveden u dubrovačkoj zračnoj luci pri dolasku na ljetovanje. Uhićen je na temelju Interpolovog naloga zbog navodne ucjene.

On pak tvrdi da mu se žele osvetiti jer je 2012. godine razotkrio višemilijunsku prijevaru tvrtke smještene u Monaku. Odluku hrvatskog suda i daljnje planove komentirao je za RTL. Posljednji put novinari su s Britancem razgovarali sredinom kolovoza i tada je mislio da će se brzo vratiti svojoj kući u Veliku Britaniju. Međutim, odlukom suda u Dubrovniku mogao bi završiti u zatvoru u Monaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Prijavu protiv mene podnio je SBM Offshore, najveći poslodavac Kneževine, 2014. godine. U šest godina od tada nije napravljen nijedan pokušaj mojeg izručenja iz Velike Britanije u kojoj sam bio cijelo vrijeme. Bojim se da Monako misli da Hrvatska ima manje rigorozan pravni sustav i da će me izručiti što je, naravno, potpuno pogrešno", rekao je zviždač za RTL.

Image
MEĐUNARODNI SKANDAL DOŠAO DO DUBROVNIKA: /

Uhićeni britanski zviždač koji je dokazao korupciju naftne kompanije

Image
MEĐUNARODNI SKANDAL DOŠAO DO DUBROVNIKA: /

Uhićeni britanski zviždač koji je dokazao korupciju naftne kompanije

Ne smije otići iz Hrvatske

Zbog uplaćene jamčevine, Taylor je odluku dubrovačkog Županijskog suda dočekao izvan zatvora. Ipak, dva puta tjedno mora se javljati policiji, a iz Hrvatske ne smije otići. Kneževina Monako Taylora traži zbog navodnog pokušaja iznude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Utvrđuje se da je udovoljeno zakonskim pretpostavkama za izručenje Kneževini Monako. (...) Izručenje Kneževini Monako izručeniku neće biti ugrožena prava iz članka 19. povelje budući da je Kneževina Monako država s izrazito visokim pravnim standardima", stoji u rješenju Županijskog suda u Dubrovniku.

Britančev odvjetnik: 'Ovo je razočaravajuća odluka jer je Taylor zaštićeni svjedok'

Taylor navodi da mu se u Monaku žele osvetiti jer je 2012. kao odvjetnik u spornoj tvrtki razotkrio višemilIjunsku aferu u kojoj je multinacionalna naftna kompanija iz Nizozemske podmićivala brojne firme kako bi zauzvrat dobila unosne poslove. Ubrzo je nakon toga postao ključni svjedok za nizozemske i američke istražitelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Odgovor suda vrlo je legalistički. Ističe da su pravne formalnosti ispunjene, bez razmatranja pitanja ljudskih prava, činjenice da je naš klijent zviždač i zaštićeni svjedok, i to je jako razočaravajuća odluka", rekao je za RTL Toby Cadman, Britančev odvjetnik.

Prema tvrdnjama odvjetnika, podnijeli su prijavu Interpolu kako bi osporili zakonitost uhidbenog naloga, a njihova prijava je sada na razmatranju. Premda je tjeralica za Taylorom izdana u svibnju, on je tada bio u Francuskoj te je uhićen tek na hrvatskom teritoriju kada je s obitelji došao na godišnji odmor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Izgubit ću posao, moram kući što prije'

"Ovo je moj sedmi tjedan od kako sam ovdje. Jako sam nestrpljiv da Vrhovni sud što prije donese ispravnu odluku. Moja obitelj je slomljena. Proveo sam pet dana u zatvoru. Izgubit ću posao. Moram ići kući što prije", poručio je Taylor.

Nadležno ministarstvo tvrdi da do sada nije zaprimilo odluku nadležnog suda. No, poručuju da, kada ona stigne, nakon Vrhonvnog suda će konačnu odluku donijeti ministar pravosuđa. U slučaju da se donese odluka o izručenju, tada će cijeli slučaj predati Europskom sudu za ljudska, poručili su odvjetnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo