Kazao povjereniku EU da im kasne plaće, pa dobio otkaz

Sindikat novinara Hrvatske poslao je priopćenje medijima u kojem izražava protivljenje izvanrednom otkazu ugovora o radu Anti Paviću, glavnom sindikalnom povjereniku Podružnice SNH Business.hr-a.

21.3.2012.
14:12
VOYO logo

Kako kažu u priopćenju, u Business.hr-u su Paviću izvanredno otkazali ugovor o radu zbog toga što je šefa Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, veleposlanika Paula Vandorena, koji je bio gost tvrtke, upoznao s činjenicom da radnicima plaće kasne nekoliko mjeseci, a obvezni doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje nisu im uplaćeni od studenoga 2010. godine.

Sindikat taj potez naziva neprihvatljivim, a protivan je i Zakonu o radu koji posebno štiti sindikalne povjerenike od otkaza. "Članak 249. Zakona o radu izričito kaže: (1) Sindikalnom povjereniku za vrijeme obavljanja te dužnosti i šest mjeseci nakon prestanka te dužnosti, a bez suglasnosti sindikata nije moguće: 1) otkazati ugovor o radu, ili 2) na drugi način staviti ga u nepovoljniji položaj u odnosu na njegove dotadašnje uvjete rada i u odnosu na ostale radnike", upozorava Sindikat novinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SNH traži od poslovodstva Business.hr-a da hitno poništi odluku o izvanrednom otkazu Paviću "u interesu poštivanja zakonodavstva Republike Hrvatske i ugleda tvrtke koji je ovakvim nezakonitim postupkom poslovodstva ozbiljno narušen".

"Otkaz sindikalnom povjereniku protusindikalni je čin zastrašivanja radnika kojim se radnicima pokušava uskratiti temeljno ljudsko pravo na sindikalno organiziranje, a time i na djelotvornu zaštitu koju samo organizirani u sindikat mogu ostvariti u ovom 'divljem' kapitalizmu", poručio je sindikat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo