VALPOVČANKU ŠOKIRALI PODACI U MIROVINSKOM: / 'Radila sam deset godina, a HZMO mi je upisao tek sat po danu'

Image
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Slavonke utvrdile kako HZMO upisuje krive podatke pri prijepisu iz starih u e-radne knjižice.

11.12.2017.
15:10
Marijan Susenj/PIXSELL
VOYO logo

Zaposlenu Valpovčanku doslovce je oblio hladan znoj kada je provjerila svoje podatke o radnom stažu upisane u e-radnu knjižicu.

Iz starih knjižica u elektronske

Njoj i još nekoliko njenih prijateljica pogriješeno je pri prepisivanju podataka iz starih radnih knjižica u elektronski oblik. Tako je nesretna žena završila s tek 455 upisanih radnih dana umjesto 10 godina staža. Naime u HZMO-u su joj umjesto deset godina kod jednog poslodavca upisali jedan sat dnevnog rada. Njezinoj prijateljici u e-radnu knjižicu upisana su 4 sata rada dnevno, a drugoj prijateljici 7 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobro da je poslodavac imao sve papire što je uplaćivao u “Mirovinsko” pa u njima crno na bijelo stoji da mi je uredno uplaćeno svih 10 godina staža", kaže Slavonska koja je odmah sa svom dokumentacijom otišla u HZMO. Pogreška je potom ispravljena, piše Glas Slavonije.

Kome se još sve ovo dogodilo?

"Tko zna koliko još osiguranika ne zna da im se u njenom digitalnom obliku možda vode krivi podaci o stažu. Što bi bilo da moj poslodavac nije sačuvao evidenciju o urednom vođenju i uplatama doprinosa za deset godina radnog staža? Ne želim niti razmišljati o tome… Što je s onima koji su možda također uočili pogrešku u e-knjižici, a tvrtke su im u međuvremenu propale, a s njima možda i evidencije o vođenju staža i uplatama doprinosa?", pita Valpovčanka čiji slučaj iz HZMO konkretno nisu komentirali. U njihovom općenitom odgovoru tek su naveli da su obvezni uz potvrde ispravljati sve greške o podacima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to su dodali: "Osiguranici, koristeći elektroničke usluge HZMO-a dostupne u okviru projekta e-Građani, imaju uvid u vlastite podatke o prijavama i odjavama na osiguranje, podatke o stažu, plaći i osnovici koje je za pojedine godine prijavio poslodavac, podatke o drugom dohotku na koji se plaća doprinos za mirovinsko osiguranje, kao i podatke u elektroničkom zapisu o radno-pravnom statusu"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo