postoji li strategija? / Valovi tisuća migranata šire se po Europi, HDZ optužuje Vladu: 'Nismo spremni za njihov dolazak!'

Više od tisuću migranata jutros je ušlo u Srbiju iz Makedonije, a njihov broj dramatično će rasti i dalje. Zbog imigrantske krize sastali su se njemačka kancelarka Merkel i francuski predsjednik Oland jer u njihovim zemljama izbjeglice vide spas. No, što ako ga i privremeno potraže u Hrvatskoj? Da Vlada nema razrađenu strategiju, najviše strahuju u HDZ-u

24.8.2015.
18:59
VOYO logo

Vlak europskog spasa izbjeglicama koji danima čekaju u Makedoniji pobjegao je za dlaku. Sukob s policijom spriječio ih je da se ukrcaju, a pritom je ozlijeđena trudnica iz Sirije.

"Bojim se! Moj suprug i brat su nestali, ostale su samo moje kćeri. Stigli smo bez ičega. Umrijet ćemo ovdje", u panici je izbjeglica Rushin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jeku izbjegličke krize u Makedoniju je stigao i austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz.

"Vidim velike probleme i nedovoljnu angažiranost Grčke u kojoj izbjeglice nemaju nikakvu potporu. Potrebna je veća podrška Europske unije. Ovo ne može riješiti ni Makedonija ni bilo koja druga država sama", prokomentirao je Kurz. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, po pitanju izbjeglica za sad se članice Unije neće sastajati. Nepotrebnim to smatra predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

"Ne treba nam novi summit. Države članice trebaju usvojiti europske mjere i primjeniti ih na svom teritoriju", izjavio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi pronašli rješenje migrantske krize, u Berlinu su se sastali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Fracois Hollande, jer za ove izbjeglice upravo su Njemačka i Francuska obećane zemlje.

"Ovo je odgovornost koja se ne može prepustiti samo jednoj zemlji, nego se tiče cijele Europe", rekao je Hollande. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Makedonija i Srbija izbjeglicama su tek usputne stanica do željene Europe. Širenje vala na teritorij Hrvatske zabrinulo je redove HDZ-a koji od Vlade traže strategiju za smještaj izbjeglica.

"Ono što nas brine jesu riječi predsjednika Vlade da Hrvatska nema plan i strategiju kako se nositi s tim teškim složenim humanitarnim pitanjem. Hrvatska vlada trebala bi izići s podacima koliko ljudi bi mogla zbrinuti, u kojim objektima bi to mogla učiniti i o kojim financijskim sredstvima se ovdje radi", rekao je Goran Jandroković iz HDZ-a.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski Crveni Križ počeo je prikupljati pomoć za izbjeglice u Srbiji i Makedoniji. Uz pomoć prikupljenog novca osigurat će hranu, vodu i higijenske potrepštine. Spontano su se angažirali i građani na Facebook stranici. Novac koji prikupe u petak će odnijeti u Beograd.

Broj žiro-računa:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HR 6923400091511555516

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo