VAKULA: / 'Ove vrijednosti rijetko su viđene u povijesti mjerenja, a uz visoke temperature studeni će obilježiti još jedna stvar'

Image

Bolesno toplo, najkraći je opsi za jučerašnje temperature, a mjerenja pokazuju da su najniže dnevne temperature u subotu bile veće nego one najviše početkom tjedna.

20.11.2016.
11:33
VOYO logo

Najviša jučerašnja temperatura zraka u subotu samo je na Zavižanu bila niža od 10 °C, a najčešće vrijednosti i na moru i na kopnu bile su između 16 i 19 °C.

Još više, čak 20 °C, kad se ne spominju decimalna mjesta, bilo je na postajama Zagreb Maksimir i Pleso, te u Daruvaru, Sisku i splitskoj zračnoj luci u Kaštelima, a čak 21 °C u Karlovcu i Senju, piše Zoran Vakula za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BOLOVI, GLAVOBOLJE, NESANICA… Slijedi tjedan groznih biometeoroloških prilika, bit će ‘bolesno toplo’

Ponegdje rekordan 19. 11.

I premda je tijekom studenoga, pa i u njegovoj drugoj polovini, u povijesti mjerenja bilo i više temperature, i ova jučerašnja je ponegdje iznimna, osobito u kopnenom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zagrebačkome Griču, primjerice, gdje podaci najviše dnevne temperature zraka postoje još od 1881. godine, na dan 19. studenoga samo je 1906. i 1926. godine bilo toplije nego ove godine - 20,4 °C, odnosno 19,7 °C, a naspram jučerašmnjih 19,0 °C.

U Maksimiru pak, gdje podaci postoje od 1949. godine, jučerašnji je 19. studenoga rekordan - izmjereno je 19,5 °C, a do sada je najviše bilo 18,0 °C, 1951. i 1959. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekordan tjedan?

Ostvare li se trenutačne prognoze, srednja najviša temperatura zraka od 18. do 25. studenoga u mnogim će mjestima, posebice kopnene Hrvatske, biti kao rijetko kada do sada u povijesti mjerenja u ovo doba godine, ponegdje vjerojatno i kao nikada.

A iznadprosječne topline bit će i tijekom noći i jutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekordan mjesec?

Osim topline, dane će ponegdje i dalje obilježiti i kiša, osobito na Jadranu, ponajviše sjevernom, gdje je teško jamčiti za dan bez barem poneke kapi.

Štoviše, mjestimice, posebice u Rijeci, gdje je od početka mjeseca do sinoć u 19 sati palo čak 356 litara kiše četvornome metru, i gdje prognostičari DHMZ-a upozoravaju na obilniju kišu i u sljedećim danima, ovaj će studeni biti kišovit kao rijetko koji u povijesti mjerenja. Možda čak i rekordan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A nekima bi mogla biti zanimljiva i informacija o temperaturi mora, koja je u Hvaru, Komiži i Lastovudanas bila 19 °C, a u Dubrovniku čak 20 °C. Kao da nije studeni!?

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo