VAKULA NAJAVIO NOVE NEVOLJE: / 'Opet stižu obilniji pljuskovi, olujno nevrijeme, čak i pijavice'; Na snazi su upozorenja visokog stupnja

Image
Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

Zbog približavanja novog frontalnog poremećaja tijekom srijede gotovo posvuda će pasti barem malo kiše, a ponegdje će opet biti i obilnijih pljuskova s grmljavinom, vjerojatno i olujnih nevremena

6.10.2020.
9:53
Bruno Fantulin/PIXSELL
VOYO logo

Današnji dan mnogima će, i bez spoznaje vremenske prognoze, biti nepovoljniji od jučerašnjeg, ali ne zbog puno oblaka i kiše, nego zbog ponovno sve zamjetnije južine i pada tlaka u većem dijelu Hrvatske, piše HRT-ov meteorologZoran Vakula.

Što se tiče predstojećih dana, Vakula kaže kako će zbog približavanja novog frontalnog poremećaja tijekom svježije srijede gotovo posvuda pasti barem malo kiše, a ponegdje će opet biti i obilnijih pljuskova s grmljavinom, vjerojatno i olujnih nevremena, a na Jadranu i pijavica. U četvrtak i petak bit će stabilnije i danju ponovno toplije, ali uz svježija jutra, u unutrašnjosti te moguć slab mraz u gorju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
METEOROLOZI NAJAVLJUJU NOVE NEVOLJE: /

Obilan kišni val mogao bi biti pravi test za sustave odvodnje

Image
METEOROLOZI NAJAVLJUJU NOVE NEVOLJE: /

Obilan kišni val mogao bi biti pravi test za sustave odvodnje

Danas djelomice sunčano uz malo kiše

Dr. sc. Tanja Renko iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), u prognozi za HRT kaže da će danas u većem dijelu zemlje biti djelomice sunčano, ponegdje uz malo kiše. U Slavoniji, Baranji i Srijemu nakon oblačnog jutra nastavak dana bit će djelomice sunčan, uz povremen umjeren jugozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura bit će između 22 i 24 stupnja Celzija. Danju malo manje toplo bit će u središnjoj Hrvatskoj, gdje će već od jutra prevladavati sunčano vrijeme. Umjeren jugozapadni vjetar brzo će premještati oblake kojih će povremeno biti na nebu, kaže meteorologinja Renko.

Na sjevernom Jadranu i u gorju utorak će biti djelomice sunčan. Niski oblaci će se uz umjeren, u gorju i jak jugozapadnjak gomilati na navjetrinskim padinama gorja pa će tijekom dana malo kiše pasti ponajprije u dijelu Gorskog kotara i na širem riječkom području. Prema kraju dana oblaka će posvuda biti više pa će rasti i vjerojatnost za kišu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Od srijede kišovitije i svježije

U Dalmaciji većinom sunčano. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar, u sjevernoj Dalmaciji i jugozapadni, pa će more biti malo, ujutro i umjereno valovito. Na krajnjem jugu Hrvatske prijepodne će biti promjenjivo, uz mjestimičnu kišu, moguće i grmljavinu, a ne može se isključiti i pojava pijavica. U nastavku dana djelomice sunčano. Umjereno jako jugo slabjet će i okretati na jugozapadnjak, potom sjeverozapadnjak.

Od srijede nas, pak, čeka kišovitije i svježije vrijeme. Jače naoblačenje s kišom i grmljavinom brzo će se premještati sa sjevera prema jugu Jadrana, pri čemu će jugo i južni vjetar zamijeniti umjerena do jaka bura s kojom će se do četvrtka posvuda i razvedriti. Bura će već u četvrtak ujutro na sjeveru i sasvim oslabjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Petak će također biti posvuda pretežno sunčan, uz slab vjetar promjenjiva smjera.

Prema prognozi Tanje Renko za HRT, na kopnu će srijeda biti prevladavajuće oblačna i svježija, uz povremenu kišu, ponegdje i grmljavinu. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Do četvrtka ujutro će se razvedriti i uslijedit će dva većinom sunčana dana pri čemu će jutra biti svježa i maglovita, a tijekom dana ponovno toplije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tea Blažević: Upozorenja su na visokom stupnju, shvatite ih ozbiljno

Kako navodi meteorologinja N1 televizijeTea Blažević, najobilnije će u srijedu kišiti na Kvarneru, na otocima sjevernog i srednjeg Jadrana, u Gorskom kotaru i Lici, unutrašnjosti Dalmacije, gdje od sutra ujutro do navečer lokalno može pasti više od 50 litara kiše po metru četvornom. Moguće su bujične poplave.

"Kišovito će biti i u središnjoj Hrvatskoj, gdje bi moglo pasti i do 20 pa i 30 litara kiše. Moguće jače nevrijeme. Već tijekom prijepodneva u srijedu, vjetar će mijenjati smjer na sjeverni. Zapuhat će jaka bura, pod Velebitom olujnih udara, i proširit će se na veći dio obale, dok će u Dalmaciji puhati jaka tramontana. Vrlo su izgledni problemi u prometu, uslijed jakog vjetra. Na moru su moguće jake nevere. Upozorenja su na visokom stupnju, za područje duž Jadrana, shvatite ih ozbiljno!", upozorava Tea Blažević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo