Uzvik 'Jaco odlazi' mogao bi postati uzvik 'Jaco ostani'

4.3.2011.
21:46
VOYO logo

Predstavnici stradalničkih i braniteljskih udruga koje se zauzimaju za ostvarivanje braniteljskih prava kroz dijalog s mjerodavnim institucijama, a ne podupiru braniteljske prosvjede iako ih smatraju legalnim i legitimnim, pozdravili su na konferenciji u petak oslobođenje hrvatskoga branitelja Tihomira Purde, predstavili zaključke s nedavno održanoga radnog sastanka te se osvrnuli na aktualne događaje u Hrvatskoj.

Predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ivan Pšenica podsjetio je da su predstavnici 17 braniteljskih i stradalničkih udruga održali 26. veljače radni sastanak koji je urodio zaključcima, među kojima je i traženje da se sankcioniraju odgovorni za propuste zbog kojih je došlo do uhićenja hrvatskih branitelja Tihomira Purde i Veljka Marića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zaključcima se traži da se onemogući nadležnost Suda za ratne zločine Srbije, osnovanog za područje bivše Jugoslavije, upozorava se da se ne smije povući hrvatska tužba za genocid protiv Republike Srbije, zahtijeva se traženje ratne štete za sve logoraše i za agresiju na RH, a traži se i revizija slučajeva u kojima su sudovi primijenili Zakon o oprostu, kao i osiguranje pune zaštite i skrbi svim hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji u sklopu postojećega zakona.

Da zaključci neće ostati samo "mrtvo slovo na papiru", predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Đuro Glogoški najavio je da će tražiti sastanak u DORH-u kako bi se utvrdilo tko je odgovoran za propuste zbog kojih su uhićeni hrvatski branitelji, a vidjet će i što će s tim u vezi učiniti predsjednici Republike i Hrvatskoga sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Nezavisnih dragovoljaca hrvatskih Slavica Hruškar postavila je pitanje "tko je scenarist i tko je odobrio raspisivanje crvene tjeralice za hrvatskim braniteljima", ocjenivši da je "Purdinim uhićenjem Republika Srbija ponizila hrvatsku državu".

Mladima je pak poručila da "ne prate ambicioznoga klinca koji ništa ne poručuje", dodavši da bi uzvici 'Jaco odlazi' mogli izazvati masovne prosvjede s uzvikom 'Jaco ostani'. Kazala je i da je za nju najgore to što aktualni prosvjedi imaju potporu oporbenih stranaka, a najveća oporbena stranka - SDP šuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na aktualnu situaciju osvrnuo se i predsjednik Glavnog odbora HVIDRA-e Josip Periša i poručio hrvatskim braniteljima da ne sudjeluju u prosvjedima jer će, kako je rekao, HVIDRA organizirati prave masovne prosvjede ako to bude potrebno. Sada pak, istaknuo je, dajmo priliku Vladi da završi pregovore s EU i da što bolje pripremi turističku sezonu koja bi, zbog stanja u Tunisu, mogla biti izrazito uspješna.

Ivan Pšenica smatra da u najavljenim novim prosvjedima neće sudjelovati ni Željko Sačić niti Branko Borković - "mladi Jastreb" koji je, kako je rekao "u nečemu pogriješio".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201011220227004-Više o temi Prosvjedi specijal-201012070191004-više o temi Purda

Vezani članci:

arti-201103040636006 arti-201103040448006 arti-201103040615006 arti-201103010591006 arti-201103030421006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo