POTRESNO I SRAMOTNO / UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ Direkt donosi fotografije ozljeda pretučenih stranih radnika: 'U strahu su, boje se'

Ovi prizori zaista su uznemirujući, a napadi sve češći

23.1.2024.
22:58
VOYO logo

RTL Direkt objavio je potresne fotografije ozljeda stranih radnika u Hrvatskoj, a koje su zadobili jer su napadnuti.

Na napade se osvrnula i urednica i voditeljica RTL Direkta Mojimira Pastorčić. "Toga smo se i bojali. Da izrugivanje filipinskim poštarima, zgražavanje nad veselim Nepalcima koji plešu na Novoj godini, otvoreni prijezir prema ljudima koji dolaze iz "nama strane i nepoznate kulture", plašenje ljudima koji nam "otimaju poslove" neće ostati samo na riječima. I nije. U zadnjih mjesec dana najmanje sedmero stranih radnika je pretučeno, razbijene su im glave, prijetilo im se nožem, neke je grupa nasilnika bacila u jarak. Postoji i cijeli modus operandi: netko naruči hranu kasno navečer, dočeka radnika, prebije ga i uzme mu sav novac", komentirala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zamislite hrabrosti: napasti nekog od metar 60, tko ima 50 kila. U glavnom gradu se to ove nedjelje dogodilo čak dva puta, a prvi put ćete u prilogu Borka Brunovića vidjeti kako izgledaju Pakistanac i Indijac koje su namlatili naši fini zagrebački dečki. To je valjda ta kultura koja nam nije ni strana ni nepoznata. Upozoravamo na fotografije koje bi vas mogle uznemiriti. S razlogom", zaključila je Mojimira Pastrorčić.

Ovi prizori zaista su uznemirujući, a napadi su sve češći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dostavljač iz Pakistana dobio je lažnu narudžbu i kad je donio hranu, Hrvati su ga napali i sada je u bolnici. Dostava je bila lažna, naručili su na lažnu adresu", kaže Durga Adhikari iz Udruženja Nepalaca u Hrvatskoj.

Image
STRAŠNO /

U Zagrebu nekoliko napada na strane radnike: Naručili dostavu, a onda ih napali i oteli im novac i vozilo

Image
STRAŠNO /

U Zagrebu nekoliko napada na strane radnike: Naručili dostavu, a onda ih napali i oteli im novac i vozilo

Gotovo isti scenarij 26. i 29. prosinca u Dubravi i Sesvetama. Bila je noć i potezao se nož.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva napada uoči Nove godine odrađena su po istoj špranci. Razbojnici su naručili hranu, dočekali dostavljača i onda mu uz prijetnju nožem uzeli dokumente i novac.

Koliko je točno napada na strane radnike - u policiji ne vode statistiku, ali zato kažu da u prosjeku riješe sedam od 10 slučajeva razbojništva. Pohvalili su se i da su spomenuti napadači s kraja godine već iza rešetaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gdje smo razriješili i uhitili dvije mlađe osobe, 20 godina starosti, koje su činile upravo takva kaznena djela na taj način – usmjerena prema dostavljačima hrane", kaže Marija Goatti, glasnogovornica PU zagrebačke.

Napadači su mlade osobe

Stvari u Zagrebu izmiču kontroli, a još više zabrinjava da su napadači često vrlo mlade osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mladi ljudi, tinejdžeri su najčešće napadači. Strani radnici su sada u strahu zbog svih incidenata, moram reći da se boje", poručuje Adkihari.

"Brzim useljavanjem velikog broja vidljivih migranata moglo se očekivati da će te skupine preusmjeriti svoju potrebu za iskaljivanjem nadmoći i mržnje prema njima. To je nešto što se počelo događati i što će se nastaviti događati", smatra sociolog Dragan Bagić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ne želimo postati 'divlji zapad' – ključno je da se napadači uhite i osude. Strani radnici boje se prijaviti napade, čak i govoriti o njima, objašnjava odvjetnik koji ima nekoliko takvih slučajeva.

POGLEDAJTE VIDEO: Uznemirujući sadržaj: Direkt donosi fotografije pretučenih stranih radnika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Strani radnici imaju strah, oni se nalaze u novoj sredini, u novoj državi. Većinom su to ljudi koji su došli ovdje trbuhom za kruhom, raditi i ne žele probleme. Oni čak smatraju da bi radili probleme i talasali ako bi nekog prijavili za nasilje", kaže odvjetnik Frane Letica.

U superizbornoj godini migracije i strani radnici bit će važna tema. A u politici jedna kriva riječ može raspiriti vatru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dosta su važne reakcije javnosti. Ako u javnosti ne bude jasnih i jednoznačnih reakcija na takve događaje, onda će to opet biti svojevrsni signal da su takva djela poželjna i prihvatljiva da se mogu tolerirati", smatra Bagić.

U Hrvatskoj u ovom trenutku živi i radi gotovo 180 tisuća stranih radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo