VELIKA ANKETA NET.HR-a O TV DEBATI: / Tko je po vama ostavio bolji dojam, Andrej Plenković ili Zoran Milanović?

Image
9.9.2016.
19:25
VOYO logo

Prva debata održana je na Hrvatskoj radioteleviziji početkom kolovoza. Večeras su u studiju Nove TV odgovarali na pitanja voditelja Mislava Bage.

Image

SUČELJAVANJE U FOTOGRAFIJAMA: Pogledajte kako je izgledala debata šefova SDP-a i HDZ-a

Image

SUČELJAVANJE U FOTOGRAFIJAMA: Pogledajte kako je izgledala debata šefova SDP-a i HDZ-a

Pitamo vas koji je od dvojice čelnika najjačih političkih stranaka i kandidata za budućeg premijera ostavio bolji dojam. Milanović je u završnom obraćanju kazao da ima znanje i iskustvo te da vjeruje kako Hrvatska u roku od deset godina može i mora biti među 15 najjačih zemalja Europske unije. Plenković je, pak, u završnoj riječi kazao kako njegova stranka ima najkvalitetniji i najkonkretniji program te da "mijenja HDZ kako bi promijenio Hrvatsku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa


21.47 Debata na Novoj TV je završena! Na kraju su čelnici HDZ-a i SDP-a imali mogućnost završnog obraćanja javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu sam da služim. Imam znanje i iskustvo, vjeru i nadu da Hrvatska može i mora biti u roku od deset godina među 15 najjačih zemalja EU-a. Nećemo dovoditi u pitanje naš identitet, štitit ćemo umirovljenike, jačati mirovinski sustav... To je moja misija i nadam se da će nam sutra biti bolje", kazao je Milanović na kraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je pozvao birače da izađu na izbore.

"Mislim da je program HDZ-a najkvalitetniji i najkonkretniji. Imamo niz mjera za rast i otvaranja radnjih mjesta. U fokusu svega što radimo je hrvatsko gospodarstvo. Naši kandidati su okrenuti budućnosti i jamče boljitak Hrvatske. Mijenjam HDZ da bih promijenio Hrvatsku", poručio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tekst se nastavlja ispod oglasa

21.40 Koje bi trebale biti najvažnije osobine premijera, upitao je Bago Plenkovića i Milanovića.

"Vjerodostojan, odlučan, mudar. Mora biti dobar menadžer i imati čvrstu podršku u stranci i parlamentarnoj većini. Mora zastupati hrvatske interese i graditi savezništva. To je način na koji ću ja pristupiti toj odgovornoj dužnosti", odgovorio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Karakter, znanje i iskustvo. Biti lider, voditi sustav i stranku, a ne je slabašno slijediti", rekao je Milanović.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

21.37 Svjetonazorska pitanja su na dnevnom redu. Plenković kaže da je svjetonazorski orijentiran "narodnjački i demokršćanski" te da "stavlja pojedinca u prvi plan". Na njegov politički put je, kaže, najviše utjecalo "djelo i uloga Franje Tuđmana".

Milanović pak kaže da je "hrvatski ljevičar, dobar i prisan sa zapadnim liderima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje tko je najviše politički utjecao na njega, kazao je: "Ako kažem nitko, ispast ću ohol. Radio sam nekoliko godina s Račanom" te je spomenuo Tripala i Tuđmana te antifašiste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


21.33 Na pitanje hoće li njegova stranka, HDZ, podržati ulazak Srpske narodne stranke Aleksandra Vučića u Europsku pučku stranku (kojoj pripada i HDZ), Plenković je odgovorio: "Jasno ćemo zauzeti stav kada ta tema dođe na dnevni red EPP-a".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Milanovića je takvo što skandalozno jer je, kaže, riječ o konkretnim ljudima koji vode SNS, a koji su 1990-ih činili konkretne stvari.

Plenković je podsjetio da je rezoluciju o Šešelju u Europskom parlamentu on napisao, a Milanoviću spočitao da je cijelu Hrvatsku osramotio s 'Lex Perković'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


21.28 "Razgovarat ću s ljudima u stranci o otvaranju arhiva i predložit ću da se oni otvore", rekao je šef SDP-a odgovarajući na pitanje treba li otvoriti državne arhive kako bi bile pokrenute istrage za zločine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To bi bilo dobro za znanstvenike, ali i općenito, za proces suočavanja s prošlošću", odgovorio je Plenković.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

21.24 Upitani kolike su im plaće, Milanović kaže da je njegova 18.000 kuna neto, a Plenković kaže da nakon oporezivanja dobije 4500 eura. Milanović je dodao da ima stan od 127 kvadrata, 100.000 eura glavnice kredita i ušteđevinu od 15.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tekst se nastavlja ispod oglasa


21.17 Na pitanje o tome bi li sastavljali vladu s onim osobama protiv kojih se vode istrage Milanović je odmah 'zaskočio' Plenkovića rekavši da HDZ-ovi gradonačelnici Zadra i Virovitice imaju pravomoćne optužnice, dok je on, kaže, iz SDP-a takve izbacio ili je na putu da to učini. Plenkoviću je rekao da za razliku od Karamarka nije lider stranke nego ovisi o nekim ljudima u njoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković mu je uzvratio podsjetivši da SDP u svojim redovima, ali i u koaliciji ima Željka Sabu, Marinu LovrićMerzel, Stipu Gabrića Jamba i Krešu Beljaka.

"Ja odgovaram za HDZ i kandidate HDZ-a. Mislim da je hrvatska javnost vidjela koliko kvalitetne kandidate nudimo."


21.13 Kratki i jasni odgovori na pitanje treba li uvesti crkveni porez. Plenković: "Mislim da ne." Milanović: "Da".

Milanović dodaje: "Moja glavna crkva je hrvatska država, u njoj se molim i njenu imovinu ću štititi."


21.10 "Mi smo jasno podržali referendum o braku. Istospolne zajednice imaju regulirana svoja prava", kratko je odgovorio Plenković na pitanje o tome treba li izjednačiti prava istospolnih zajednica s pravima ostalih.

Milanović kaže kako po tom pitanju Hrvatska ima jedan od najprogresivnijih zakona koji je donijela vlada s njim na čelu.


21.04 Treba li zakonom zabraniti predizborne koalicije?

Milanović je protiv. Kaže da je to pitanje koje je teško regulirati i da se, općenito, mnogo eksperimenitralo s izbornim zakonom. Postojeći zakon je "čudan, ali funkcionira", kaže.

Ni Plenković nije za zabranu predizbornih koalicija. "Važno je da se na izborima izmjeri koliku potporu uživaju stranke", kazao je.


20.59 O tome treba li prava hrvatskih branitelja regulirati Ustavom, Plenković kaže da HDZ to zagovara već dulje vrijeme. "Domovinski rat treba biti u fokusu svih institucija države", kazao je te pohvalio odnos ministra Tome Medveda koji je uspostavio s braniteljskim udrugama.

Milanović kaže kako nema ništa protiv da zakon o braniteljima bude 'organski zakon'. Odnos SDP-a s braniteljskim udrugama je, kaže, bio takav kakav je bio jer je dio njih djelovao kao instrument HDZ-a u rukama Tomislava Karamarka.


20.54 Kako birati predsjednika države: na izborima ili u Saboru, pitao je voditelj debate Mislav Bago.

Plenković o tome nema dvojbi. "Izravno biramo predsjednika. Treba vidjeti kako preciznije regulirati predsjedničke ovlasti", smatra Plenković.

Milanović je za izbor predsjednika u Saboru. Pritom je naveo primjere Mađarske, Njemačke i Italije. No, predsjedniku države dao bi veće ovlasti.


20.43 Sljedeće vruće pitanje bilo je o Ini. Milanović je prvi odgovarao rekavši da od HDZ-a i Plenkovića očekuje da se jasno odrede prema izručenju Zsolta Hernadyja. "Vratit ćemo Inu pod hrvatski utjecaj", rekao je Milanović pa prozvao HDZ da su se neki ljudi iz te stranke aktivno zalagali za prekid arbitraže s MOL-om.

Plenković je kazao da će HDZ nastaviti postupak arbitraže. "Želimo maksimalno zaštititi nacionalne interese u Ini. Ona je naša strateška kompanija i tražit ćemo da se ispune uvjeti iz međudioničarskog ugovora", rekao je.


20.38 Na redu je pitanje o švicarskom franku, odnosno što će HDZ i SDP-ova koalicija učiniti u slučaju da banke tuže Hrvatsku.

"Jedva smo uspjeli natjerati HDZ da glasuje za konverziju kredita u francima. Moja vlada je krenula u rješavanje tog problema, borila se za malog čovjeka. Prijašnje vlade to nisu htjele jer su bile agenti stranih banaka", rekao je Milanović.

Plenković je rekao da je HDZ bio za konverziju kredita u eure, ali da je potrebno dugoročno rješenje. "Do tužbi banaka dolazi zbog nedostatka dijaloga. Mi ćemo kroz dijalog s Komisijom naći rješenje koje će biti u korist zaštite interesa Hrvatske", rekao je Plenković.


20.35 "Uvest ćemo nacionalnu mirovinu i skrbiti o svim ranjivim skupinama u društvu", kazao je Plenković.


20.32 Pitanje obojici je hoće li biti masovnog otpuštanja u javnoj upravi. Plenković kaže da je HDZ-u javna uprava važan segment u kojem mora biti uveden kvalitetan sustav vrednovanja zaposlenika.

Mialnović kaže kako je njegova vlada morala otpuštati. U Hrvatskim željeznicama zbrinuli su osam tisuća ljudi.

Plenković mu je rekao: "Vidjeli smo što je SDP napravio u Hrvatskim šumama" na što mu je Milanović uzvratio da govori neistine.


20.28 Milanović govori o SDP-ovoj najavi otvaranja 140.000 radnih mjesta. U mandatu njegove vlade, kaže, zaposlenost je rasla, a nezaposlenost padala.


20.24 HDZ je govorio o 180.000 novih radnih mjesta. Plenković kaže da će ih zaposliti u malim i srednjim poduzećima, poljoprivredi, turizmu...


20.19 Milanović kaže kako SDP i koalicijski partneri neće u početku dirati PDV izuzev po određenim sektorima. PDV, kaže, nema gotovo nikakav učinak na potrošnju. Aktualni gospodarski rast je rast njegove vlade, a fondovi EU-a koji se sada koriste, također su, kaže, rezultat rada njegove vlade.

"Ono što smo napravili 2015. pogodilo je, u pozitivnom smiislu, oko 200 tisuća ljudi. Sada želimo obuhvatiti još 150 tisuća. Plenković nema konkretne odgovore kada govorimo o neoporezivom dijelu plaće", kaže Milanović.


20.17 Plenković kaže da HDZ planira povećati neoporezivi dio plaće i provesti cjelovitu poreznu reformu.

"U drugoj godini mandata smanjit ćemo stopu poreza na dodanu vrijednost, a na kraju mandata na 23 posto", rekao je šef HDZ-a.

20.14 Na pitanje o tome koliko će koštati porezne reforme,


20.13 Odlučeno je da prvi na pitanja odgovara Andrej Plenković. Prvo pitanje je o porezima i rasterećenju plaća.


20:01 Milanović i Plenković stigli su na Novu TV i rukovali se.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo