VRHOVNI SUD / VIDEO Predsjednik Milanović o Jandrokoviću: 'Ukrao je dokument koji sam mu poslao u Sabor'

Zoran Milanović, pozivajući se na Ustav, Saboru je predložio Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda

12.3.2021.
11:35
VOYO logo

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je danas na polaganju prisege 29. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u vojarni u Požegi.

Nakon prisege obratio se novinarima.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jandoković je odbio moj prijedlog i stavio u ladicu", kazao je o njegovom prijedlogu Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda. 

"Napravio je nešto što se ne smije raditi. Samo ga imunitet štiti. Ukrao je dokument koji sam mu poslao u Sabor. Upustio se u ocjenjivanje zakonitosti, a onda je rekao da nije u skladu s poslovnikom. Napisao je da ako to u 15 dana ne popravim da će se smatrati da nije ni podneseno. Je li nešto zakonito može reći samo Sabor", kazao je Milanović te dodao da je učinio nešto nedopustivo i da Jandrokovića samo imunitet štiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Put u tiraniju"

"Ako partneri žele pristati da im Jandroković stavlja u ladice, neka to pristanu. To je put u tiraniju", kazao je Milanović te dodao da je Jandroković privatno odlučio hoće li dati Saboru.

"To držim neinteligentnim", kazao je Milanović i dodao da mu je Bošnjaković dao za pravo i iskoristio riječ iz Jugoslavije - da mora biti budan.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerni Gogo je postao budni Gogo i privatizirao Sabor", kazao je Milanović.  "Uzeli su puno više vlasti nego je dopustivo", kazao je o vladajućoj većini.  

"Jandroković je druge ljude nazivao butlerima i smećem, kad nije u balansu si dopušta da govori što mu pada na pamet, a zapravo za njega nikada nitko nije glasao", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šeksov kum

Ponovno je napao Ustavni sud i njegovog predsjednika Miroslava Šeparovića i nazvao ga Šeksovim kumom "koji već 20 godina uništavaju pravosuđe". 

"Kandidatkinja je dobra i bila je i kandidat Vlade za međunarodne sudove. Radi se o kvalitetnoj osobi", kazao je i dodao da je ovo najtransparentniji mogući način izbora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Ustavu na 32 mjesta piše da će se odredba razraditi zakonom. Osim u ovom slučaju", rekao je Milanović te je napao i neke ustavne stručnjake koji rade za stranke.  "Sve što rade je da se pokušavaju ukrcati u Ustavni sud", rekao je.

Pozvao se na mišljenje Krunislava Olujića koji je bio jedan od pisaca Ustava i druge ustavne stručnjake.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poslao sam Plenkoviću poruku više puta, a odgovore dobivam od njegovih butlera", kazao je Milanović. "On se hrusti jer sam preko Čačića poslao poruku i on je je kazao na sastanku vladajuće koalicije", dodao je. 

"Pokušava se zadržati status quo"

"Pokušava se očajnički zadržati status quo", rekao je Milanović i dodao da nikome nije želio "prišapnuti" da se javi na javni poziv. Potom je ponovno objašnjavao koja je procedura po Ustavu. Smatra i kako predsjednik Vrhovnog suda ne treba biti dva mandata nego samo jedan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Zoran Milanović, pozivajući se na Ustav, Saboru je predložio Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda, ali HDZ-ov predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je da taj prijedlog neće staviti na dnevni red jer se ona, sukladno zakonu, nije javila na javni poziv. Budući da i jedna i druga strana ne žele odustati od svog stava, sam izbor predsjednice Vrhovnog suda našao se u pat poziciji. 

Izbor veleposlanika

Na pitanje je li točno da je odbio potpisati za Stiera i Kovača za veleposlanika je kazao da nije točno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Premijer je ponudio cijelu listu. Nisam je htio ni pogledati i zamolio sam ga da sam odabere što želi. Odnosno koji su mu prioriteti. Ja nemam nikakvog kandidata, ne znam s kojim mjestima raspolažem. Ako nešto potpišem, ne želim voditi nikakav rat oko toga, ali mora se znati tko stoji iza kojih ljudi. Ja ne bih neke slao, ali ako on inzistira, mora se znati tko stoji iza toga. Premijer je još u rujnu rekao da treba razgovarati o tome, ali nismo", kazao je. 

"U studenom me pozvao na kavu i dao mi popise, a ja o tome nisam želio razgovarati. Bit će pola pola jer je to jedini način da bude nekakav red. Nisam za to da se šalju isluženi političari", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo