Plaće... / 'Preporod' odbio Vladu: A premijer je pomopozno objavio dogovor!

Image

A to znači da ono što je premijer najavio pompozno da je postignut dogovor sa sindikatima, još uvijek je vrlo upitno, kazao je predsjednik sindikata

29.10.2022.
15:17
VOYO logo

Sindikat Prepord izašao je pred novinare oko toga pristaje li na Vladinu ponudu o povećanju plaća za 6% u preostala 3 mjeseca ove i u idućoj godini, te o povećanju za 2% od 1. travnja 2023.

Ponudu Vlade, o kojem su glasali 28. i 29. listopada, je prihvatilo 35 posto, a odbilo je 65 posto. Sukladno tim rezultatima Sindikat preporod neće potpisati sporazum za službenike i namještenike u javnim službama, kazali su odmah na početku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
još neizvjesno /

Prihvatiti ili odbiti Vladinu ponudu? Sindikati nesložni

Image
još neizvjesno /

Prihvatiti ili odbiti Vladinu ponudu? Sindikati nesložni

"Ova priča između Vlade RH i Sindikata javnih službi koja traje već mjesec dana, ovih dana se privodi svome kraju. Ne mogu vam još odgovoriti na pitanje hoće li u ponedjeljak bili ili ne dodatka 1 Temeljnom kolektivnom ugovoru", kazao je predsjednik Sindikata Željko Stipić.

"Procedura je sindikatima je različita. Zasad ne znamo kakvo je stanje u obrazovnim sindikatima. Bez njih nema dodatka. Bez ova četiri ili točnije tri sindikata nema dodatka temeljnom kolektivnom ugovoru", kazao je Stipić i istaknuo posljedicu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A to znači da ono što je premijer najavio pompozno da je postignut dogovor sa sindikatima, još uvijek je vrlo upitno."

Konstatirao je da je članstvo ovog sindikata ponudu Vlade odbilo: "Zašto je ta odluka odbijena? Zato što se učitelji i nastavnici i oni koji rade u školama ne prepoznaju u njoj,jer ta ponuda znači da ćemo i iduće godine imati smanjenje cijene našeg rada", kazao je i objasnio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jer ako vam ministar financija najavljuje inflaciju od 6 posto, ne morate biti ekonomski stručnjak, a vi ste uspjeli dobiti 2 posto i to tek od 1. travnja, jasno je da vam on kaže da će vaš rad u sljedećoj godini vrijediti manje. Dakle, svi vi učitelji, liječnici radit ćete za manje novaca. To će nominalno biti više, ali će se za to moći kupiti manje."

"Ono što je Vlada RH ponudila hrvatskim radnicima ne zadovoljava naša očekivanja. Ova tri sindikata koja su još upitna... imaju 38.000 članova od ukupno 68.000 sindikalno organiziranih. Pa ako i ostanemo sami, mi nismo manjina, mi smo većina", objasnio je dalje poziciju sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo glupi, znamo da smo uskraćeni, znamo računati", dodao je.

"Ono što je Vlada ponudila sindikatima javnih službi znači samo jedno, smanjenje cijene rada, smanjenje kupovne moći. I to ne samo do kraja ove godine, nego u cijeloj sljedećoj godini. Jer kad vam netko ponudi da će pregovarati u rujnu, što je sa siječnjem?", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"E gospodo", poručio je Vladi RH, "ovi ljudi iza mene vam kažu - ne, to ne može. A vi sad razmislite."

Pri kraju je objasnio što dalje. Ako u ponedjeljak preostala tri ili četiri sindikata o kojima je govorio, odbiju ponudu Vlade kao i Sindikat preporod... "Onda će biti jasno. Slijedi prvo jedna najava prosvjeda, a onda 15. u Zagrebu na Jelačićevu trgu veliki prosvjed javnih službi. Taj prosvjed je uvod u ono što vas najviše zanima, u štrajk."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjeruje, mi znamo kako se rade štrajkovi. Znamo kako se rade na jedan dan, na tjedan, na mjesec dana. Sve smo to već isprobali. Prema tome, znaju to i u Vladi RH", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo