'Specifično' / Erlić predstavljen kao novi ministar. O ministarstvu: 'Vodit ćemo se uključenosti'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Njegova prethodnica Tramišak nije baš bila zadovoljna smjenom, a zbog njenog se odlaska čak govori i o raskolu u stranci

16.1.2023.
10:09
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Na sjednici Odbora za regionalni razvoj i fondove EU saslušan je Šime Erlić, kandidat za obavljanje dužnosti ministra regionalnog razvoja i fondova EU.

Premijer kaže da je bio državni tajnik ministarstva, da je riječ o mlađem čovjeku, kakav je i dio članova i članica druge Vlade, iz Zadra je, obiteljski čovjek s troje djece, član predsjedništva HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Spreman je i svjestan izazova koji su bitni za politiku regionalnog razvoja i fondova EU, a ovaj resor važan je za Hrvatsku jer želimo da se ravnomjerno regionalno razvija", rekao je premijer.

"Očekujem da se dovrše svi projekti koji se tiču prethodne financijske perspektive, da se u koordinaciji s ministarstvom financija i Vladom nastavi provedba NPOO-a", naveo je potom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako je stvoren dobar temelj kojeg će nastojati ubrzati.

Erlić je pak pojasnio gdje smo trenutno po pitanju sredstava EU fondovske politike i što nas čeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Želi, kaže, iskoristiti sva sredstva do kraja ove godine, da su nam ta sredstva do sada pomogla da se diljem RH realiziraju projekti koji su podigli standard građana. 80 posto isplata sredstava učinjeno je u ovih šest godina, navodi, a nastojat će, dodaje, povećati projekte, ubrzati apsorpciju sredstava.

Pred nama je provedba nove perspektive do 2027. uz to, navodi pa ističe kako nam je tu zadaća usmjeriti sredstva prema svim krajevima RH i kroz njih omogućiti novi investicijski ciklus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodi kako ispred države nikad nije bilo više financijskih sredstava, kako su ona prilika generacije, a pomoć će da se približimo prosjeku najrazvijenjih, podignemo standard…

Da bi uspjeli moramo unaprijediti pravila i procedure, pojednostavimo ih, to je kontinuirani proces, nema jednog dokumenta, ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po pitanju drugog dijela resora, a to je regionalni razvoj nastavit će programe ulaganja u razvoj istih, to su područja koja će uz ostala sredstva, i ovim programima ministarstva nastaviti razvijati.

Uključit ćemo sve ove regije, a uključenost je ono čime ćemo se voditi, ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrarstvo je specifično jer ima sustav EU fondova, proteže se kroz rad drugih ministarstava, a da isti funkcionira i bude učinkovit, to znači da upravo to ministarstvo mora tražiti rješenja, bitna je suradnja, razumijevanje problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo