'nastavit ćemo suzbijati korupciju' / Premijer: Na sjednici Vlade obustavit ćemo odluku o obvezi HEP-a da kupuje plin od INA-e

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Na dnevnom redu su i izmjene i dopune Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije. Vlada je Uredbu o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije donijela u rujnu 2022. godine, a prema njoj HEP mora kupiti sav plin koji Ina proizvede u Hrvatskoj. Cijena tog plina sada iznosi 47,6 eura po megavatsatu, a kad je uredba donesena iznosila je 41 euro. Budući da je HEP napunio sve svoje skladišne kapacitete, plin se prodavao na aukcijama, pri čemu su cijene bile znatno niže

6.7.2023.
9:57
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković otvorio je sjednicu Vlade prigodnim obraćanjem.

Kaže da će Europska komisija dati jednu izjavu danas o tome za što su sve iskoristila europska sredstva. Tu se zahvalio Von der Leyen, Šuici…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Članstvo u EU važan je događaj hrvatskog političkog (…) razvoja", govori pa ističe kako je Komisija objavila izvješće o vladavini prava. Mi smo što se tiče preporuka od lani dobili gradaciju, napredak, dojam je da je izvješće u pozitivnom tonu. Govori pak kako je negativna percepcija pravosuđa.

Navodi i kako je s pravnicima imao raspravu o suzbijanju korupcije. "To ćemo nastaviti i dalje na svim razinama. Ovo je veliki značaj Vijeća", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavio je i o zakonu o regulaciji rada nedjeljom. Ističe kako ogroman broj građana podupire tu odluku. Smatra kako je ostvarena ključna ravnoteža poslovnog i privatnog života. Uz to, govori id a je ovaj režim od 16 nedjelja Hrvatskoj omogućio da radi kao značajna turistička zemlja.

Istaknuo je potom brojke u turizmu, a misli da tome pridonosi pristup u eurozonu te Schengen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključio je i kako mu je drago da se u Zagrebu održava Grand Chess Tour, a govorio je i o daru terena HNS-u da se gradi stadion.

Kaže da donose odluku o tome da se Poljud i Maksimir u prvoj fazi, prioritetno proglase sportskim građevinama od nacionalnog interesa te da steknu daljnju potporu za izgradu Maksimira, obnovi Poljuda. "Stvorili smo preduvjete da država participira i u zaokruživanju obnove, izgradnje ova dva stadiona", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, na dnevnom redu sjednice bit će izvješće o turističkom prometu od 1. siječnja do 30. lipnja, prijedlog zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, konačni prijedlog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama kao i izmjene i dopune Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije. Vlada je Uredbu o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije donijela u rujnu 2022. godine, a prema njoj HEP mora kupiti sav plin koji Ina proizvede u Hrvatskoj. Cijena tog plina sada iznosi 47,6 eura po megavatsatu, a kad je uredba donesena iznosila je 41 euro. Budući da je HEP napunio sve svoje skladišne kapacitete, plin se prodavao na aukcijama, pri čemu su cijene bile znatno niže.

Iz Vlade su najavili da će se ta situacija sada riješiti izmjenom uredbe, a najavljeno je i da će se istražiti kako je došlo do cijele situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer ističe da na sjednici adresiraju dva pitanja. Zbog dovoljne, u ovom trenutku, količine, plina uskladišten i u ustavu je, Vlada će obustaviti odluku o obvezi HEP-a o tome da kupuje plin od INA-e proizveden u RH, a bio je namijenjen osiguranju nedostataka plina u velikoj krizi kada su cijene bile ogromne.

Uskoro opširnije...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo