TEMA SE POLITIZIRA / Plenković o slučaju Zambija: 'Zgroženi smo i osuđujemo tu retoriku, neodgovorno je...Djeca su hrvatski državljani'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Kasnije u danu sastat će se s Borjanom Krišto koja je u službenom posjetu RH

16.2.2023.
8:50
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković održao je uvodni govor na sjednici Vlade.

"Dobra projekcija komisije za 2023. godinu koja govori o tome da će RH ostvariti rast od 1,2 posto. Po prognozama smo na 9. mjestu, a ujedno inflacija za koju misle da je bila na 10,7 posto, ove godine ići na snižavanje do 6,5 posto, a do 2025. do 1,6 posto. Mislim da je to ohrabrujuće", tvrdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorio je potom o slučaju Hrvata u Zambiji.

"Prva poruka je da će Hrvatska štititi prava i interese svojih državljana u Zambiji. Radimo to od trenutka odtkako smo saznali za slučaj i nastavit ćemo i dalje. Uostalom, ustavna je obveza države štititi sve bez presumpcije krivnje", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zgroženi smo i najoštrije osuđujemo retoriku onih koji bez dokaza osuđuju, stigamtiziraju i prokazuju, neodgovorno je to i opasno ponašanje motivirano netrpeljivošću i mržnjom", kaže.

"Politizacija ove teme očito služi za osobnu promociju pojedinaca i stjecanje vidljivosti stranaka. Čine to pod krinkom zaštite prava djece u Africi i onih koji su stekli hrvatsko državljanstvo. Navodno je u fokusu dobrobit djece, sigurnost, a olako, bez dokaza se insinuira da su im roditelji trgovci ljudima. Retorika je takva da djeca na ulici, školi, doživljavaju uvredljive komentare. Smatra ih se kupljenima, otetima i da nemaju roditelje. Nerijetko su došli iz siromašnih zemalja, lošeg zdravstvenog stanja, nerijetko iz nasilnog okruženja. Njihova integracija u naše društvo u startu je zahtjevna pa pozivam Hrvate da ne dozvole da mnaipulacije, dezinfomracije budu glasniji i bitniji od dobrobiti te djece ", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je u postupcima posvojenja postojalo grešaka o tome će odlučiti nadležna hrvatska tijela, a nedostatke ćemo adresirati izmjenom zakonodavstva. U skladu sa zakonima Hrvatska će štititi prava djece, oni su hrvatski državljani. Ali štitit ćemo pravo i svakog državljana na pravično suđenje i humano postupanje i u Hrvatskoj i u inozemstvu", rekao je pa se osvrnuo na važne teme sa sjednice.

U planu je iznošenje informacija o praćenju cijena u maloprodaji te o planiranom pokretanju emisije državnih obveznica uz aktivno izravno uključivanje sektora građanstva. Vlada će donijeti odluku o pokretanju postupka traženja strateškog partnera i osnivanju Povjerenstva za provedbu postupka i predlaganje odabira strateškog partnera društva HŽ Cargo, a Hrvatskome saboru će se očitovati na prijedlog 33 oporbena zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja premijeru Andreju Plenkoviću.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo