o mirovini, o inflaciji... / Premijer o posjeti Ateni i pritvorenim navijačima: 'Reetablirali smo odnose, naišli na visok stupanj razumijevanja'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Na dnevnom redu je konačni prijedlog izmjena Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, Nacrt prijedloga izmjena Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe, Prijedlog donošenja Nacionalnog plana razvoja održivog turizma do 2027. te Prijedlog odluke o isplati dodatka na plaću

24.8.2023.
11:55
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković uvodno se obratio na sjednici Vlade.

Osvrnuo se tom prilikom na aktualne teme. Zahvalio se tako ministru Gordanu Grliću-Radmanu zbog organizacije susreta veleposlanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je i da je s ministrima boravio u Ateni. Kaže i da su posjet iskoristili i osvrnuli se na aktualnu temu, a to su pritvoreni hrvatski navijači. Još jednom smo osudili nasilje, huliganizam, izrazili žaljenje zbog smrti grčkog navijača. "Ja bih rekao, u grčim medijima, potpuno reetablirali odnose Hrvatske i Grčke na razinu kakvu smo njegovali i nastojali uspostaviti u mandatu. Sve skupa je jako dobro primljeno. Zatražili smo od grčkih vlasti sigurnost u pritvoru za naše državljane te brz proces, za one za koje neće biti pokrenut kazneni postupak zatražili deportaciju te naposljetku izrazili spremnost za poduzimanje svih potrebnih mjera i opreza i nadzora u slučaju da Grčka odluči naše državljane poslati u Hrvatsku dok traje postupak u Grčkoj. Mislim da smo naišli na visok stupanj razumijevanja od strane izvršne vlasti u Grčkoj. Poštujemo neovisnost grčkih pravosudnih tijela", rekao je.

Zaključuje i da je politika Vlade, unatoč tome što je drugi žele pokazati drugačijom, konzistentna, jasna, uvijek na tragu brige o hrvatskim državljanima, ali i uz osudu huliganizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je i da će na sjednici Vade donijeti odluka o novom paketu pomoći Hrvatske Ukrajini te će ukupna pomoć biti 256 milijuna eura.

Govorio je dalje o mirovinama koje će sada i rasti. Kaže da je to drugo usklađenje u ovoj godini. Tvrdi da će to utjecati za prosječno povećanje mirovina za 30 eura. Tvrdi i da je po osnovi usklađivanja samo ove godine mirovina rasla za 60 eura. "Podsjetit ću hrvatsku javnost i umirovljenike, da je povrh usklađivanja doneseno nekoliko mjera koje su ciljane na olakšanje pritisaka. Provedena je i cjelovita mirovinska reforma, uvedena nacionalna naknada za starije osobe…", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže i da je za smanjenje inflacije potrebno puno odgovornosti, a onda rekao da će on i Vlada nastaviti s naporima po tom pitanju.

"Donijet ćemo danas odluku koja će značiti isplatu dodatka od 5-10 posto na plaću državnim službenicima i namještenicima i to onima koji u najvećoj mjeri nemaju dodatke”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo na dodatak će ostvariti gotovo 29.000 zaposlenih u državnoj službi, tvrdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo