'mislili su da se ništa neće dogoditi' / Premijer: 'Već danas suprotstavit ćemo se profiterima. Poziv subjektima: revidirajte cijene'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Poručuje da ne smijemo dopustiti da pohlepa pobijedi nad solidarnosti, navodi i dodaje da neće pozdraviti nikakva postupanja da se digne inflacija nego će ih sankcionirati

5.1.2023.
12:28
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković obratio se ministrima i ministricama na početku sjednice Vlade.

Osvrnuo se na obilježavanje ulaska u eurozonu i Schengen. "Ne možemo više biti u jezgri europskog procesa nego smo danas", govori. Zahvalio je i na dolasku Ursule von der Leyen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je isticao koliko turista, ali i koliko uvoza i izvoza Hrvatska ostvaruje iz zemalja šengenskog prostora. Kaže kako je sve prilikom ulaska u eurozonu prošlo dobro, a zahvaljuje se bankama, Pošti, Fini pa moli sve za strpljenje dok su u opticaju i kuna i euro.

Govori kako su održani i sastanci o uvođenju eura i da su uvidjeli da su neki neopravdano podizali cijene bez ikakvih razloga budući da se konverzija obavlja bez naknade, tvrdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U procesu smo pristupanju euru bili svjesni i upozoravali smo na minimalno povećanje cijena, to je bilo i drugdje, zanemarivih 0,2 do 0,4 posto. Ali svjedočimo u pojedinim slučajevima o nečem drugom. To je neopravdano, čisto profiterstvo, lov u mutnom, snažno ćemo se suprotstaviti mjerama Vlade počevši današnjim zaključkom", tvrdi.

"Nije u redu, pokazuje manjak društvene solidarnosti jer bezrazložno dižu cijene, a štete građanima i podižu inflaciju", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit današnje intervencije stoga, je, kaže jer Vlada je programom, reformama, obećanjima sve radila u dobroj vjeri i uz dva temeljna načela - odgovornost za ono što radimo i načelo povjerenja.

Image
DONESENI ZAKLJUČCI /

Vlada uvodi platformu za praćenje cijena, trgovce koji dignu cijene čekaju kazne

Image
DONESENI ZAKLJUČCI /

Vlada uvodi platformu za praćenje cijena, trgovce koji dignu cijene čekaju kazne

Navodi kako je kriza energenata, koju je uzrokovala ruska agresija na Ukrajinu, a koje nisu svjesni, kaže, neki saborski zastupnici aludirajući na to da nije prošlo glasanje o obuci Ukrajinaca u Hrvatskoj, bila ona u kojoj je reagirala Vlada. Navodi kako je gorivo jeftinije nego bi bilo da nisu reagirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako su ograničili cijenu devet prehrambenih proizvoda, kako je sad njih sedam i jeftinije.

"Svjesni smo da za vitalno gospodarstvo imamo konkurentna poduzeća, ali da imamo i potrošače. Slobodno tržište da, ali ovakvo profiterstvo ne", navodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nećemo pozdraviti nikakva postupanja da se digne inflacija nego ćemo sankcionirati, tvrdi.

"Nije smisao eura da se u energetskoj krizi netko neopravdano bogati na račun građana", rekao je pa dodao da je bit da svi shvate da ako su mislili da će to napraviti, a da se neće ništa dogoditi, su u krivu jer Vlada će intervenirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema inputa od 31. prosinca do 2. siječnja koji je narastao toliko. Nema opravdanja", navodi pa podsjeća kako se tu govori o onima koji su digli cijene neopravdano, ne na sve.

Poručuje da ne smijemo dopustiti da pohlepa pobijedi nad solidarnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dat će se precizan zadatak da djeluju inspekcije za sve one koji ne poštuju pravila, a pohvaliti se one koji to čine, a gospodarski subjetki pozvani su da revidiraju cijene i vrate cijene na one do kraja prosinca. Pozvat ćemo resore da pojačaju nadzor, ministarstvo gospodarstva da poduzme mjere da prikupe potpune i točne korake za intenziviranjem mjera, a ministarstvo poljoprivrede da prikupi podatke o cijenama, a resori razmotre promjenu akata da se zaštite građani", rekao je.

Izrazio je sućut svima zbog smrti pape u miru Benedikta XVI.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo